lauantai 10. syyskuuta 2016

Kuulumisia kasvimaalta viilenevissä syystunnelmissa


Kohta alkaa olla jo aika valmistautua perinteisen, joka syksyisen kasvimaan välitilinpäätökseni laatimiseen. Alkaa nimittäin siihen malliin jo yöt kylmenemään ja sadon määräkin hiipumaan, että kohtapuoliin päästään varmaankin jo pistämään kasvimaata tältä vuodelta pakettiin.

Yleisilme kasvimaalla on yhä melko vehreä, mutta selvästi nuo kylmenevät säät saavat hieman nuutuneen ilmeen aikaiseksi - ainakin verratessa aiemmin kesällä otettuihin valokuviin...

Tämä alla oleva valokuva otettu kasvimaalta nyt:


Ja tämä alla oleva valokuva on otettu elokuun puolella:


Yksi tämän kesän jännittävin uutuus kasvimaallani on tosiaan ollut tuo sokerimaissi, jonka kuulumisia olenkin pitkin kesää julkaissut täällä blogissa. Ikinä ennen emme ole päässeet seuraamaan maissin kasvattamista näin läheltä - joten paljon uutta ja mielenkiintoista on tänä kesänä päästy kokemaan! :)


Nyt jännitämmekin, että koska pääsemme satoa korjaamaan - ja onko sato tosiaan kypsää, ennenkuin yöpakkaset nuuduttavat kasvit... Noita (alla) 'tupsuja' nyt seurailemme, ja kuulemma maissi on valmis korjattavaksi, kun nuo haituvat kuivavat ja muuttuvat ruskeiksi. Ja kokeneemmat ovat myös paljastaneet, että tähkä kannattaa kerätä talteen ja käyttää pian kypsymisen jälkeen, sillä maissin sokerit tekevät tähkän herkäksi homehtumiselle.


Nopeasti laskeskelin, että ainakin kuusi tähkää kypsyy kasvimaallamme. Yhdessä tähkässä on jo hahtuvat tummuneet, mutta en tiedä uskallanko vielä sitä kuitenkaan irroittaa ja avata, sillä epäilen suuresti, että se vielä olisi ehtinyt kypsymään riittävästi...


Kurpitsasato on tänä vuonna myös erinomaisen onnistunut - kiitos anopille hänen kasvattamistaan taimista, sillä omat kurpitsansiemeneni eivät koskaan itäneet.

Tähän mennessä olen hillonnut jo neljä kurpitsaa, ja laskin, että reilusti yli kymmenen kurpitsaa olisi vielä tulossa. ...Voi olla, että joudun osan lahjoittamaan ystävälleni, sillä hilloa meillä on jo jos minkälaista makua koko tulevaksi talveksi... ;)

Jos jollakulla on hyvä pikkelsin ohje, johon näitä (ja ehkä kesäkurpitsaakin) saisi hyödynnettyä, niin reseptit otetaan riemulla vastaan! :)


Porkkanaa meillä kasvaa tänä kesänä vähemmän kuin normaalisti, mutta ihan riittävästi olemme satoa saaneet jo popsia tässä pitkin kesää, ja loput porkkanat ajattelin pilkkoa ja höyryttää kevyesti pakastimeen tulevan talven keittovihanneksiksi. Pensaspavut jo kaikki höyrytin ja pakastin - osan kokonaisina ja osan pilkottuna sopiviksi keittoihin käytettäväksi.


Lisäsin jo omiin kasvimaamuistiinpanoihin isolla, että ensi vuonna riittää yksi rivi naurista, sillä kukaan muu ei sitä tässä talossa tunnu syövän, kuin minä! Sen sijaan ensi kesänä kylvän lanttua, ja säilön ne höyrytettyinä kuutioina pakastimeen, sekä lanttulaatikoiksi. Tulevat nimittäin varmemmin syödyiksi, kuin nämä - tänä kesänä säälittävän pieniksi palleroiksi jääneet - nauriit...


Ja sitten tämän kesän murheenkryyni; tomaatti! Kasvihuoneen kymmenet taimet eivät tuottaneet yhden yhtä tomaattia - ei edes raakileita, mutta kolme kasvimaalle ikkunoiden alle sijoitettua taimea rykäisivät sitten tässä vaiheessa syksyä raakileet. Että näin.

En tiedä itkeä vai nauraa näiden kanssa, mutta ainakin tiedän, että ensi kesänä jätän tämän tomaattitouhun väliin! ...Korkeintaan ostan valmiina amppelitomaatit, joissa on jo raakileet - on edes toivoa päästä maistelemaan satoa...


Ja vielä loppuun kuva kukkivasta kasvimaasta - yhä edelleen, syyskuun puoliväliä lähennellessä, kukkivat kauniisti kehäkukat, ruiskaunokit, sekä hyvän sadon tänä vuonna tuottavat kamomillasauniot. Kamomillaakin olen tänä vuonna saanut moninkertaiset määrät jo kuivattua viime kesään verrattuna, ja kukkia edelleen aukeaa poimittavaksi melkoinen määrä. :)


Kerroin aiemmin puutarhan kuulumisien yhteydessä tämän kesän ennätyksellisestä omenasadosta. Tuolloin harmittelin, kun viime vuoden lippulappu mehustamoon vietyjen omenoiden painosta ja saadusta mehumäärästä oli kateissa, enkä voinut verrata satoja kunnolla keskenään. No iloisia uutisia; tuo lappu löytyi neulekoria siivotessa (voi kyllä, niinkin hienosti oli arkistoitu...)! :D

Eli tänä vuonna omenoita saatiin kiloina 222kg, mikä tarkoitti 132litraa mehua. Viime vuonna sato oli huomattavasti kehnompi, sillä vain toinen omenapuista tuotti hedelmää; omenoita kerättiin viime syksynä mehustamolle vain 52kg, ja mehua saatiin säälittävä 33litraa! Toki tuokin määrä riitti uuteen mehuerään asti, mutta saihan sitä melko maltillisesti nauttia... :)

2 kommenttia:

  1. Maissien kasvua on kiva seurata. Tänä kesänä jätin pitkästä aikaa maissit väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...Me täällä taas jo suunnittelemme, minne maissi istutetaan ensi kesänä😊

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...