tiistai 6. syyskuuta 2016

Pojan appelsiinipuut

Isompi poika laittoi taannoin syömästään appelsiinista siemenet ensin vesilasiin pariksi päiväksi, ja sitten piilotimme ne ruukkuihin multaan. Nyt, palttiarallaa kaksi vuotta myöhemmin, perheemme kasveista pitkäikäisimpinä, rehottavat nuo appelsiinipuun taimet. :)

Neljästä siemenestä neljä taimea - aika hyvä itämisprosentti kaupan hedelmäosaston herkulla! ;)
Kaksi taimista on kerryttänyt pituutta reippaammin, ja niihin on muodostunut myös melko vahva puumainen varsi. Kaksi taas notkuu hennomman rungon (ja tukikeppien) varassa, hieman maltillisemmin kasvaen, mutta varsinkin näin kesän jäljiltä erittäin komeissa vihreissä väreissä!
Nyt parina kesänä olemme kantaneet taimet kesäksi kasvihuoneeseen, missä tuntuvatkin aina kurovan vuoden pituuskasvunsa parin kuukauden mittaisessa hellehetkessä. Syksyn, talven ja alkukevään sinnittelevät sitten keittiössä keinovalossa, tulevasta kesästä haaveillen - kuten talon muukin väki...
Nyt, kun yöt ovat alkanet jo viilenemään täällä Mäntsälänkin leveyksillä, kannoin taimet kasvihuoneesta takaisin sisälle. Taisin olla juuri oikeaan aikaan liikkeellä, sillä aamulla täällä lämpömittari näytti enää +3 astetta... Huih!
Taimet saivat kasvatettua runsaasti uusia lehtiä kesän aikana, mutta ei ulkona vietetyt kuukaudet ihan pelkkää juhlaakaan kaikille taimille olleet; kasvihuoneeseen oli kotiutunut muurahaisia, ja ne olivat nakertaneet lehtiä ja tehneet kaiken lisäksi pesän yhden taimen ruukkuun... Nyt, kun toin taimet sisälle, vaihdoin niihin mullat samalla, ja tuosta yhdestä taimesta jouduin poistamaan kaiken vanhan mullan juurien ympäriltä, jotta sain muurahaiset munineen kokonaan pois!

...Saa nähdä kuinka tuo taimi toipuu noin kovasta käsittelystä... En tiedä kumpaa harmittaa enemmän, jos taimi ei selviäkään myllerryksestä - minua vai poikaa...!

4 kommenttia:

 1. Noita murkkuja meilläkin on, jos ottaa mastaa jotakin, pitää katsoa ettei tuo niitä sisälle.
  Onpa komeita appelsiinipuita. Nuo sopivat vaikka viherkasveiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä näyttivät onneksi pesineen vaan tuohon yhteen taimeen, vaikka kaikki neljä olivat aivan lähekkäin siellä kasvihuoneessa.
   Huonekasvejahan nämä ihan ovat, ei hirmuista appelsiinisatoa odotella... ;)

   Poista
 2. Minulla on kaupasta ostetut appelsiinipuun taimet ja niin vain keväällä kukkineet puut ovat kasvattaneet pieniä appelsiinin alkuja. Löysin Sitruspuun kasvatusoppaan ja sieltä luin, että jos appelsiinipuun kasvattaa siemenestä, niin satoa saa odotella jopa kymmenen vuotta. Mutta ajatella, jos se onnistuu, olisi aika huima juttu! :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä on tosiaan komeita myö eilen ostettiin marketeilta vaan 25 e appelsiinipuu pieniä kirpakoita hedelmiä nyt komeillee tuossa ikkunan edessä hedelmienssä kanssa mukava tuoksu on 3 kukkaa paksu runko.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...