torstai 15. syyskuuta 2016

Habitare 2016: Kodin tekstiilit

Useamman kuukauden olen jo haaveillut pelastavani talteen vanhempieni ullakolta suvussa kauan kiertäneen vanhan gobeliinin - siis sellaisen perinteisen kudotun seinävaatteen, joka usein kuvaa joutsenia lammessa tai peuroja.

Koko lapsuuteni olen katsellut tuota suurta seinävaatetta, joka oli vuosia sijoitettuna vanhempieni makuuhuoneeseen, mutta joka lopulta sai lähtöpassit ullakolle, kun äiti koki gobeliinin talon pahimmaksi pölynkerääjäksi.

Habitareen eivät sentään olleet vielä gobeliinit tehneet uutta paluuta, mutta seinävaatteet kylläkin!

Esimerkiksi Vepsäläisen osastolla kaunis kudottu matto oli nostettu seinälle korvaamaan sängynpäädyn:

Vepsäläinen:

Matoissa trendeinä näyttäisi olevan nyt skandinaaviset tunnelmat; perinteisellä tekniikalla kudotut matot, käsityö, paimentolaismatot, kuluneet pinnat... Kansanperinnettä modernilla otteella.

Myös selkeät graafiset kuviot toistuivat matoissa, ja muissakin tekstiileissä, kuten tyynyissä, mutta pehmeät, kotoisat sävyt ja värjäämättömät luonnonmateriaalit ovat vieneet vihdoin voiton!


BoConcept:

Aamu:

Perinteinen räsymattokin oli päässyt uustuotantoo, ja uudenlaisessa käyttätarkoituksessa;

Viita Nordic -tuotemerkin Lungi -lattiatyynyt on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Päällinen on toteutettu perinteisellä tavalla kutoen, jolloin jokainen tyyny on uniikki. Lisäksi niiden sisätyynyjen materiaali on valmistettu kierrätetyistä PET pulloista, mikä miellyttää kierrätystä kannattavaa kuluttajaa.

Viita Nordic - Lungi:

Kiddow -merkin lastenhuoneen jakkarat (alla) olivat saaneet kauniin istuinpäällisen kuteista virkaten.

Tänä vuonna Habitaressa oli vahvasti näkyvillä käsityötaito - jokainen oman kodin tuunaaja löysi takuulla monta ideaa, joita DIY -hengessä myös toteuttaa kotosalla.

Ihanaa nähdä, kuinka kotimainen valmistus, ekologisuus, ja käsityöläisyys ovat kasvattaneet arvostustaan Suomessa viime vuosina. Voivatko kestävä kulutus ja yksilöllisyys ottaa vihdoin niskaotteen markkinoista? Heti-mulle-nyt-ja-halvalla -kulutushysteria ei voi jatkua loputtomiin, ja kuluttajakin kaipaa enemmän sisältöä materiaalin ympärille.

Kiddow:

Sisustustekstiileissä, kuten tyynyissä ja vilteissä, oli näkyvillä paljon neuleita kauniissa vaaleissa sävyissä.


Nordic Swan Home:

Nordic Swan Home -merkki (kuvat yllä ja alla) on uusi suomalainen Lifestyle-brändi, jonka tuotteet ovat raikkaan skandinaavisia - niin materiaaleiltaan, kuoseiltaan kuin väreitäänkin. Värimaailma onkin saanut inspiraationsa pohjoismaisesta luonnosta.


Merkin tuotteet on suunniteltu Suomessa, ja valmistettu Virossa. Suomalaisesta kangastukusta ostetut materiaalit on valittu niin, että ne ovat kestäviä/ekologisia, käytännöllisiä sekä laadukkaita. Esimerkiksi puuvillamatoissa käytetty puuvilla (80% co) on kierrätettyä puuvillaa, joka kestää vesipesua ja on näin ollen sekä ekologinen, että helppohoitoinen.


Villatuotteiden (esimerkiksi nämä kuvien tyynyt ja peitteet) materiaali on puolestaan 100% skotlantilaista, laadukasta villaa.


Valikoimasta löytyy myös säänkestäviä säkkituoleja ja lattiatyynyjä, jotka on valmistettu Sunbrella -kankaasta, joka hylkii vettä ja likaa. Loistavia valintoja siis terassille, tai vaikka veneeseen, sillä materiaalin valonkesto on huippuluokkaa, ja teknisten ominaisuuksien ansiosta homeet ja itiöt eivät elä kankaan pinnassa.


...Ja tietoista kuluttajaa ilahduttaa kyseisen Sunbrella -kankaan Öko-tex -sertifikaatti (Oeko-tex), joka takaa kankaan vaarattomuuden niin käyttäjän terveydelle, kuin luonnollekin.


Nordic Swan Home:


Yksi kauneimmista osastoista messuilla oli vuoteita ja petivaatteita valmistava Matri:n.

Heidän osastonsa rottinkituolista ja seinäkoristeluista olenkin jo julkaissut kuvia aikaisemmissa postauksissa, mutta nämä kauniit pellavaiset lakanat ovat odotelleet sopivaa julkaisua.

Onhan vastaavia lakanoita murretuin sävyin jo parin vuoden ajan ollut mm. Asuntomessuilla nähtävillä, mutta tämä trendi saa puolestani jatkua vielä pitkään - näihin ei kyllästy!

Matri:

Eikä luonto teemana jäänyt ainoastaan materiaaleihin, vaan eläimet ja kasvit toistuivat myös printtikuoseina, esimerkiksi tyynyissä.


Myös muissa kodinsisustuksen tuotteissa, kuten sisustusgrafiikassa ja pienesineissä, toistuivat luontoaiheet - niistä koetan vielä kasata yhden oman postauksen.

Koettakaa siis kestää, näitä Habitare -messuja pureskellaan vielä hetki... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...