maanantai 24. elokuuta 2015

Timjamiporkkanoita ensimmäinen kokeiluerä säilötty!

Viime viikolla innostuin ensimmäistä kertaa kokeilemaan porkkanoiden säilömistä. Olen joskus aikaisemmin kirjoittanut ylös jostakin reseptikirjasta timjamiporkkanoiden ohjeen ja viimein uskaltauduin testaamaan sitä!
Tänä kesänä on meillä porkkanaa kasvanut kolmessa kasvatuslaatikossa, mikä onkin melkein kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen. Villa Kotirannassa on kylmäkellari ruokien ja kasvisten säilömistä varten, mutta tänä syksynä joudun vielä säilyttämään kaiken jääkaapissa ja pakastimessa. Joten kokonaisia porkkanoita emme voi minnekään säilöä, vaan koko syksyn sato tulee joko syödä tuoreeltaan tai valmistaa erilaisiksi säilykkeiksi - kuten timjamiporkkanoiksi.
Näitä pääsee maistamaan vasta viikon kuluttua valmistamisesta, eli makutakuuseen en uskalla vielä mennä, mutta testaamista odotellessa laitetaan jo ohje jakoon! :)

Timjamiporkkanat

500g porkkanoita
tuoretta timjamia

liemi:
1½ dl vettä
1½ dl valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
1 rkl suolaa

n. 1 litran vetoinen lasipurkki
1. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Jos käytät pieniä, ns. harvennusporkkanoita, pelkkä pitkittäin halkaisu riittää.
 2. Lado porkkanoita ja timjamin oksia kerroksittain lasipurkkiin.
3. Valmista liemi. Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta.
 4. Anna liemen hieman jäähtyä ja kaada liemi porkkanoille.
 5. Sulje purkki ja säilytä viileässä. Anna maistua viikon verran ennen tarjoilua.
Ohjeen mukaan porkkanat säilyvät viileässä hyvinä vähintään 3kk.

Jaiks, jännityksellä viikonloppua odotellaan, että päästään maistelemaan - lupaan palata asiaan, onnistui tai ei! :D

Ja jos lopputulos on herkku, alkaa viikonloppuna uudet talkoot - kolme purkkia ja iso kasa porkkanoita odottaa valmiina! ;)

5 kommenttia:

  1. Hmmm... Missähän muuten vika, kun äsken tämän postauksen julkaisin, niin näyttää muka sunnuntain puolella julkaistulle...? :-O

    VastaaPoista
  2. Herkullista varmasti ja näyttääkin niin kauniilta! Olen muistaakseni tehnyt useammankin kerran timjamiporkkanoita uunissa hunajan kera...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkaapin kaunistukset! ;)
      Oletko muuten jo kurkannut Ikean uuteen kuvastoon - siellä kun on kuva täydellisestä, kauniista kylmäkellarista... ;) Mustia seiniä vasten upea säilöttyjen kasvisten väriloisto - sellaisen tahdon myös!

      Poista
  3. Oi oi oi. Nää menee kokeiluun :) porkkanoita ja timjamia kun löytyy omasta maasta :) toi sunnuntaille sijoittuminen saattaa johtua siitä että jos oot alottanu postausta kirjottaa jo silloin niin joskus se merkitsee julkaisuajankohdaksi sen vaikka oikeasti julkaisisitkin myöhemmin. Mulla ainakin kännykkä sovellus tekee just näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain anopilta onneksi timjamia, niin ei tarvinnut kauppaan asti lähteä - ensi kesän kasvatuslistalle lisätty nyt myös tämä yrtti! .) Jännityksellä viikonlopun maistajaisia jo odottelemme - katsotaan pistänkö miehen ensimmäiseksi tulilijalle, vai kuuluuko kokeilevan kokin itse testata tuotteensa...? :D

      Tutkin tuota julkaisuasiaa ja jostain syystä kellonaika-asetukset päin honkia - jos julkaisen jotain klo9 aamulla, näyttäisi se nykyisillä asetuksilla edellisenä yönä klo23 julkaistulle... :-/ Hmmm.... Pitänee paneutua tähän oikein ajan kanssa....

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...