tiistai 25. elokuuta 2015

Tillin säilömisestä tuoreena vielä yksi vinkki!

Vinkkasinkin aikaisemmassa postauksessa tillien säilömisestä tuoreena oliiviöljyn kanssa pakastamalla - tuohon tekstiin pääset tästä: KLIK - mutta olen jo lapsena isältäni oppinut tallettamaan tillin maun talvea varten silppuamalla ja pakastamalla sellaisenaan.

Tänä vuonna tuo kruunutilli pääsi kasvamaan ennätyksellisiin mittoihin, joten säilöttävääkin siinä riittää useammalle illalle:
Vietinkin eräänä alkuiltana puolisen tuntia keräten ja silputen tillin lehtiä suoraan kasvimaalla pakastepussiin.
Oli muuten helteinen keli - kuten vaatetuksesta voi päätellä...! :)
Onnistuin silputessa myös maustamaan limpparinikin siinä sivussa.... :D
Oman kokemukseni mukaan kannattaa pussi silputa puolilleen, sulkea yhdellä solmulla niin, että ilmaa kulkee yhä solmun läpi, levitellä ravistellen silputtu tilli tasaisesti koko pussin alalle ja sitten tasaisella pinnalla painella pussista turhat ilmat pois. Sitten solmu kireälle ja pakastimeen vaakatasoon jäätymän. On litteäksi pakastetusta tillilevystä helpompi sitten talvella murtaa tarvittava määrä maustetta vaikka kalakeittoon.
Tällainen 1/3 -penkinmitta riittää ainakin meidän perheen tarpeisiin ja kukintoakin tuli reippaasti - mistä olisi ollut enemmän iloa ja hyötyä, jos avomaakurkkua olisi tullut vaikka enemmän kuin kaksi kappaletta...
Tillin kukintoa voi muuten käyttää vaikka ruuan koristeluun, jos ei säilöntään mene kaikki. Tein puutarhajuhliin raikkaan kastikkeen lohelle ja koristelin tarjoiluastiat näillä kukinnoilla.

2 kommenttia:

 1. Et sinä turhaan itseäsi kutsu Käteväksi Emännäksi!:D Mä en ole koskaan kasvattanut tilliä, saati pakastanut sitä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tuo Oman elämänsä Kätevä Emäntä -titteli on ehkä hieman sarkastinen; tämä Emäntä saattaa näppärästi pyöräyttää pullat vieraille kaupan pakastealtaasta, mutta panostaa ehkä sitäkin enemmän siihen kattaukseen - kauniiseen arkeen! ;) Kaveri kerran naurahtikin, että taidan olla sellainen vale-Emäntä, kun pakastepullat uuniin heitin... ;) Emännöinti onkin itselle enemmän mielentila, kuin kädentaitojen hallintaa...

   Näitä säilöntävinkkeja on mukava jakaa eteenpäin, sillä jos minä osaan, kuka tahansa osaa! :) ...Ja onneksi on isä jaksanut minun teinivuosinani patistaa kasvimaan hoitoon mukaan, niin on puutarhuroinnin perustiedot selkärangassa! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...