keskiviikko 26. elokuuta 2015

Ensimmäinen osa tämän syksyn kasvimaan välitilinpäätöksestä

Olen viime päivinä kasvimaalta satoa kerätessä havainnut lähestyväni taas kotipuutarhurin välitilinpäätöstä. Voin siis pikkuhiljaa listata ylös asioita tältä kesältä, joita haluan Oman elämäni Kotipuutarhurina ensi vuodeksi muuttaa, sekä kasvimaan onnistumiset ja pettymykset, opin paikat ja kehitysideat!

Viime vuoden tilinpäätökseen pääset tästä; KLIK!
Jos aloitetaan tässä postauksessa vaikka asioista, joita opin viime kesän viljelystä - ja joita halusin tänä kesänä tehdä eri tavalla - katsotaan, kuinka hyvin oppi meni perille:

- 2014 havainto: 7 kesäkurpitsan taimea on liikaa. Ensi kesäksi 4 taimea ja harvaan istutettuina.

2015 oppi: 7 kesäkurpitsan taimea ei ole liikaa, sillä tänä kesänä suurin osa kuoli jo alkukesän viileään tuuleen. Lopulta taisi yksi taimi selvitä penkkiin asti.

2016 suunnitelma: Kesäkurpitsan taimia runsaasti kasvamaan alkukeväällä sisälle ja ulos auringosta nauttimaan vasta kylmien tuulien loputtua. Maahan asti kasvamaan ainakin kolme taimea olisi hyvä saada, jotta kesäkurpitsaa olisi reippaasti omaan käyttöön.
- 2014 havainto: Lehtisalaattia puolet pienempi määrä, rapeaa salaattia ensi kesänä tuplamäärä.

2015 oppi: Lehtisalaatti kituutti tänä kesänä pihalla, joten kasvihuoneeseen taimien istuttaminen oli loistava idea. Puolikas kasvatuslaatikollinen riitti loistavasti, ja pystyi useaan otteeseen ystävillekin antamaan. Lollo Rosso ei viihtynyt ulkona kiven päälle asetetussa laatikossa - en tullut ajatelleeksi istuttaessa, että todennäköisesti kivi hohkaa kylmää pitkälle kesään saakka. Jäävuorisalaattia riittää omaan käyttöön kuusi taimea loistavasti, eli yksi kasvatuslaatikollinen. Rukola viihtyi kasvihuoneessa, mutta olisi pitänyt leikata säännöllisemmin, ettei olisi päässyt kasvamaan liian pitkään varteen ja kukkimaan...

2016 suunnitelma: Lehtisalaatti pieniin ruukkuihin itämään keväällä ja istutetaan puolikkaan kasvatuslaatikollisen verran kasvamaan kasvihuoneeseen. Lollo Rossoa toinen puolikas kasvatuslaatikosta - myöskin idätetään ruukuissa ja istutetaan kasvihuoneeseen. Muutaman taimen verran kokeilumielessä myös pihalle, mutta tällä kertaa ihan maassa olevaan laatikkoon. Rukolaa istutetaan tuplamäärä - idätys siirrettävässä parvekelaatikossa sisällä ja siirto kasvihuoneeseen kesällä.
- 2014 havainto: Tomaatit ensi kesänä siemenestä lähtien taimeksi, ei ostotaimia.

2015 oppi: No ei onnistunut tänäkään kesänä sinne päinkään! :) Omista taimista suurin osa kuoli alkukesästä ja vain yksi taimi selvisi kasvihuoneeseen asti. Neljä taimea ostin Saaren puutarhasta. Valitettavasti kasvihuone ei valmistunut riittävän aikaisin, joten taimet eivät ehtineet kasvaa niin reipasta tahtia kuin toivoin; nyt, näin elokuun lopussa, on paljon raakileita, mutta ei taida enää kesä riittää niiden kypsyttämiseen.

2016 suunnitelma: Uudella yrityksellä omien tomaatintaimien kasvatukseen! :) Hyvissä ajoin runsas määrä itämään ruukkuihin sisälle JA varhaisessa vaiheessa taimien kouliminen idätysastiasta omiin ruukkuihin; pääsivät tänä kesänä jo vähän liian pitkälle varrelle idätysastiassa... Kesäkuun 10.päivän jälkeen siirto kasvihuoneeseen!
- 2014 havainto: Kasvihuone tarvitaan!

2015 oppi: Kasvihuone saatiin valmiiksi viimein juhannuksena, mikä oli hieman liian myöhään tomaateille ja kurkuille. Salaatit viihtyivät kasvihuoneessa erinomaisesti, samoin basilika, paprika, chili ja poikien appelsiinipuut! :)

2016 suunnitelma: Tomaateille ja kurkuille paremmat tukinarut ensi vuonna. Tomaatintaimia max 2/kasvatuslaatikko. Villa Kotirannan pihaan isompi kasvihuone tarvitaan, sillä tomaatit valtaavat yllättävän ison tilan... 

- 2014 havainto: Retiisit ovatkin yllättävän hankalia kasvattaa tuholaisten vuoksi.

2015 oppi: En istuttanut retiisiä ollenkaan, enkä kadu päätöstä! :) Myöskin nauriit ja lantut saivat tänä kesänä jäädä samaisten tuholaisten pelossa.

2016 suunnitelma: Retiisin kanssa jatkan samalla suunnitelmalla - korkeitaan saatan istuttaa muutaman retiisin erillisiin isoihin ruukkuihin, jotta alkukesästä saadaan muutamaan otteeseen tuoretta retiisiä salaattiin. Lanttua ja naurista voisin pienessä määrin jopa harkita.

- 2014 havainto: Porkkanaa ja sipulia ensi kesäksi enemmän.

2015 oppi: Porkkanan ja sipulin määrä lisääntyi huomattavasti viime kesästä, mutta siltikin enemmän on enemmän. Porkkanaa tänä vuonna kolme korkeaa kasvatuslaatikollista, keltasipulia yksi iso laatikko ja useissa erillisissä ruukuissa kasvamassa ja punasipulia yksi normaalin kokoinen kasvatuslaatikollinen.

2016 suunnitelma: Tämän kesän 3 porkkanalaatikon sijaan haaveilen ensi kesäksi viidestä laatikosta - porkkanaa mennyt mukavasti ihan napostellessakin, ja kun toivetila on, että ensi syksynä olisi käytössä jo kylmäkellari, niin porkkanaa voisi säilyttää ihan sellaisenaan myös talvea varten. Kelta- ja punasipulia myös enemmän ensi kesänä kasvamaan; parit kasvatuslaatikolliset molempia ja lisäksi sipuli sinne, toinen tuonne, kaikkiin muihinkin tyhjiin kolosiin kasvimaalla. 

- 2014 havainto: Kasvatuslaatikoita ensi kesänä kaksikerroksisina porkkanoille.

2015 oppi: Tämän toteutin ja tyytyväinen olen! Valtaviksi ovat porkkanat päässeet kasvamaan tänä kesänä - ja kun olen muistanut käydä harventamassakin säännöllisesti (harvennusporkkanat naposteltu myös parempiin suihin), niin ovat saaneet pituuden lisäksi myös mukavasti leveyskasvua aikaan! :) Myös perunaa istutettiin kolmen laatikon verran kaksikerroksisiin laatikoihin.

2016 suunnitelma: Kuten yllä mainittu, kolmen kaksikerroksisen laatikon sijaan ensi kesäksi suunnitelmissa viisi kaksikerroksista laatikkoa porkkanoille ja varmaankin kolmen laatikon verran jatketaan myös perunan laatikkokasvatusta (avomaapenkkien lisäksi). 

- 2014 havainto: Kasvatuslaatikoiden väleiksi ei riitä 40cm. Isommat välit uusille laatikoille ja haketta vanhojen väleihin.

2015 oppi: Uusia laatikoita kannoin pihalle, mutta yhtään en muistanut tätä laatikkovälien mittaamista... Jäi taas osa laatikoista ärsyttävillä alle 40cm väleillä, jolloin heinittyneet väleistä ärsyttävästi. Olen sitten kerran kokeillut trimmerilläkin siistiä, mutta liian ahtaat välit sillekin... Pinaattien laatikot ymmärsin sentään laittaa kiinni toisiinsa ja yhtenäisen harsokankaan laatikosta toiseen, niin ei ole heiniä noussut välistä!

2016 suunnitelma: Villa Kotirantaan  yksittäiset laatikot reippailla 50cm väleillä ja laatikkorivit kiinni toisiinsa kapeista päistä; pitkiä 'kasvatuspenkkejä' laatikoilla! Aivan turhaa jättää laatikoiden päätyihin mitään rakoja, riittää, kun laatikkorivien väleissä on käytävät - ja noilla käytävillä haketta tai hiekkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...