maanantai 2. huhtikuuta 2018

Kevään paras puutarhakirja: Linda Schilén - Keittiötarhurin vuosi [*ARVONTA*]


KAUPALLINEN YHTEISTYÖ // KUSTANNUS-MÄKELÄLumisateista alkuviikkoa sääennusteet uhkailevat... Keittiön ikkunasta katsellessa aukeaa puutarhaan valkoinen maisema - maasta taivaaseen tasainen verho lunta!

Sormet kaipaavat jo kasvimaan multaan, vaikka esikasvatuskin tänä vuonna hieman myöhässä. Osa siemenistä jo hankittuna, mutta puuttuvien lista tuntuu kasvavan lajilla tai parilla aina kun aiheen teemoissa hetkeksi hiljennyn!

Isompi poika aloitti tänään perheen esikasvatustouhut kylvämällä syntymäpäivälahjaksi saamansa tomaatin, kurkun ja vesimelonin siemenet kannellisiin kasvatusrasioihin. Hieman lisää paineita äidille tarttua myös toimeen...

Pääsiäisen vapaapäivät vihdoin mahdollistivat pienen hetken omaa aikaa hyvien kirjojen ja ison kahvikupin äärellä - ja mitä sainkaan aikaan; ensimmäisen hahmotelman tämän kesän puutarhasuunnitelmasta!


Inspiraation lähteenä toimi viime viikolla postissa kotiin saapunut Linda Schilénin Keittiötarhurin vuosi -puutarhakirja (Kustannus-Mäkelä, 2018).

Juuri tällaista pientä alkusysäystä kaipasinkin päästäkseni vauhtiin. Kevään puutarhamessut ja -tapahtumat ovat jo kulmalla ja niiden myötä mm. marjapensaiden ja hedelmäpuiden hankinnat, joten viimeisiä hetkiä raapustella suunnitelmaa kasaan!


Hotkasin tämän kirjan yhdessä aamupäivässä!

Paljon tietoa, hyviä vinkkejä ja (aloittelijallekin) sopivan selkeästi esitettynä - paketoituna todella herkulliseksi paketiksi kauniiden valokuvien kera!


Kustannus-Mäkelän sivuilla kirjaa kuvaillaan osuvasti näin:


''Unelmoitko kauniista ja helppohoitoisesta hyötytarhasta? Sellaisesta joka ei tarkoita työleiriä eikä maksa maltaita? Oletko kuullut huhuja, että sellainen on mahdollista? Tai jopa nähnyt onnellisia kotipuutarhureita ympärilläsi aina vain enemmän...

Suositun ruotsalaistarhurin Linda Schilénin asiantuntevilla ohjeilla sinäkin voit tehdä unelmistasi totta ja päästä nauttimaan itse kasvatetuista lempiherkuistasi. Osaat valita oikean viljelypaikan ja oikeat kasvit juuri sinulle, luoda sopivan kasvualustan ja vaalia viljelyksiäsi pitkin kasvukautta. Tiedät esimerkiksi, miten toteutat viljelykiertoa niin, että se toimii - miten lannoitat järkevästi ja kuinka tulet toimeen hyötytarhan haittaeläimien kanssa ja jopa hyödyt niistä.''

Jos olet harkinnut puutarhakirjan ostamista oman kasvimaan perustamista ajatellen, tai vaikka löytääksesi ideoita kuinka parannella jo olemassa olevaa kasvimaatasi, tätä kirjaa suosittelen täydestä sydämestäni! 


Itselle parhaat vinkit tästä kirjasta sain mm. siihen, kuinka jaottelen lavapuutarhaani paremmin viljelylohkoihin, miten nokkosesta teen luonnonmukaisen lannoitteen ja kuinka sitä käytetään, sekä kuinka puutarhaan voi rakentaa yksinkertaisen kastelujärjestelmän estämään kasvimaan kuivamista vaikka viikonloppumatkojen aikana.

Löysin myös ratkaisun siihen, kuinka houkuttelen kotilot pois kasvimaaltani - vinkki, jota tulen ehdottomasti kokeilemaan tulevana kesänä! ;)


Yksi hauska vinkki oli myös viljelypäiväkirjan pitäminen - tähän tartuinkin heti, ja näissäkin kuvissa taustalla näkyy sivuja omasta inspiraatiokirjasestani.

Tähän asti olen aina laatinut istutussuunnitelmat ja siementen hankintalistat irrallisille papereille, jotka ovat sitten kesän mittaan kadonneet, mutta tästä ensimmäisestä Villa Kotirannassa asutusta puutarhavuodesta lähtien innostuin nyt pitämään viljelypäiväkirjaa. Ehkä näin kesien mittaan tehdyt havainnot puutarhasta auttavat seuraavan vuoden suunnittelua paremmin - tähän astihan olen tehnyt ''kasvimaan tilinpäätökset'' aina sähköiseen muotoon blogiin, mutta kauniin kirjan kanssa tulee helpommin istahdettua alas selaamaan menneen vuoden kirjoituksia. ;)


Kirjassa on valtavasti ohjeita niin lavaviljelyyn kuin avomaakasvatukseenkin, mutta Schilén mukaisesti jokaista kotipuutarhuria helpottavia oikopolkuja hyödyntäen.

Schilén myös suosii luonnonmukaisia keinoja tehostaa kasvua sekä karkottaa tuholaisia, joten tiedän tämän kirjan livahtavan myös oman elämäni parhaimman puutarhurin, eli isäni kirjahyllyyn. ;)


Tällä viikolla juhlistetaan Villa Kotiranta -blogin, sekä koko tämän remonttiprojektimme KOLMEN VUODEN rajapyykkiä!

Käsittämätöntä kuinka taas vuosi on livahtanut huomaamatta...

Menneiden vuosien aikana olen päässyt tutustumaan moniin mahtaviin yrityksiin, joiden toimintaan ja tuotteisiin itse luotan ja joita arjessani käytän! Tämän juhlaviikon kunniaksi olenkin saanut usealta mahtavalta yhteistyökumppanilta lahjoja arvottavaksi teille lukijoilleni - ja tänään on vuorossa ensimmäinen:


Maanantain lukija-arvonnassa palkintona tämä Kustannus-Mäkelän lahjoittama upea Linda Schilénin Keittiötarhurin vuosi -kirja!


Osallistua voit

1. Kertomalla alle kommentteihin, mihin Sinä kaipaisit Lindan vinkkiä omalla kasvimaallasi (muistathan jättää yhteystiedot)

2. Linkkaamalla Instagramissa arvontakuvaan sen henkilön, kuka tämän kirjan mielestäsi tarvitsisi.


Kaikkien osallistujien kesken arvontaan yksi kappale Keittiötarhurin vuosi -kirjaa.

Osallistumisaikaa on huomisiltaan 3.4.2018 klo 18:00 saakka, joten nyt kiireesti osallistumaan! :)Onnea kaikille arvontaan!!


19 kommenttia:

 1. Oioioi, kaipaisin tätä kirjaa. Tiedän niin Vähän kasvimaasta mutta haluja olisi paljonkin. Lapset rakastavat tätä hommaa mutta tarvitsevat vielä äitiä mukaan projektiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalla touhuiluhan on mitä mainiointa puuhaa yhdessä lasten kanssa opetella! :) Ja niiiiiiiin palkitsevaa - lapsille ja aikuisille yhtä lailla! Onnea arvontaan, Mia!

   Poista
 2. Porkkanankasvatus vinkkejä, miten niistä saadaan oikein pitkiä ja maukkaita! virpikainu@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Minun porkkanan koko taitaa aina tyssätä liian harvakseltaan suoritettuun harvennukseen... ;) Onnea arvontaan!

   Poista
 3. Chililajeista olen ollut viime aikoina innostunut.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä chilihuumaa tuntuu olevan ilmassa - monet tuttuni myös hurahtaneet lajiin täysin! :) Onnea arvontaan, Tanja!

   Poista
 4. Kurpitsavinkkejä!
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, no niitä vinkkejä tästä kirjasta löytyy!!
   Onnea arvontaan Marja-Liisa!

   Poista
 5. Ohjeita yrttitarhan perustamiseen.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takuulla pidät tästä kirjasta siinä tapauksessa! Innostuin itsekin jo suunnittelemaan pystypuutarhaa ruukuista yrteille kirjan luettuani... ;)
   Onnea arvontaan Aila!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Jo toinen chiliharrastaja arvonnassa mukana! :)
   Onnea arvontaan Minna!

   Poista
 7. Haluaisin tietää miten saan basilikan pysymään hengissä :D
  Villavalkea@yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä tuttu haaste meille monille... :D Nimim. juuri uudet basilikat kylväneenä...
   Onnea arvontaan!

   Poista
 8. Vinkkejä uuteen pihaan ja hyötypuutarhaan, ihana olisi saada tämä kirja :) kirsikka08@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykästyin itse tässä kirjassa siihen, että se alkaa kasvimaan perustamisella, eikä olettamuksella, että kaipaat vinkkejä olemassa olevaan puutarhaan - eli loistavia ohjeita mm. lavapuutarhan perustamiseen omalle pihalle!
   Onnea arvontaan!

   Poista
 9. Uskoisin, että kaikki vinkit olisi tuevan ammattini vuoksi tarpeen ;) Itsellä myös laatikkoviljelmä viritetty syksyllä, mutta vielä onpaljon matkaa täydellisyyteen ;) Ja kotilotorjunnasta minulla on aika monen dia pituinen PP-tutkielma, kiitos yhden kurssin lopputyö :D
  Mukavaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
 10. Tomaatinkasvatukseen ja yrtteihin liittyviä vinkkejä.Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Yrttien kasvatukseen kaipaisin vinkkejä.
  nanne1984@gmail.com

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...