perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kasvimaa jo ajatuksissa; perinteinen, keväinen kasvimaasuunnitelmani!

Maaliskuun puolessa välissä ollaan - tiedättekö minkä aika on taas?


...Tulevan kesän kasvimaasuunnitelman laatimisen aika tietenkin! :)


Muistatko vielä, mille kasvimaani näytti viime kesänä? Valokuvakoosteen keväästä syksyyn löydät täältä; KLIK! Viime kesä oli muuten ensimmäinen raksan pihassa kasvattamisen vuosi, eli lavapuutarha rakentui kevään ja kesän 2016 aikana, ja tänä vuonna jatketaan siitä, mihin syksyllä jäätiin.

Joka vuosi suunnittelen paperille, mitä lajikkeita tahdon kyseisenä vuotena kasvattaa. Karsin usein listalta edellisvuonna heikosti menestyneet, tai perheelle nihkeästi maistuneet kasvikset ja vihannekset, ja lisään mahdollisesti suosiota saaneiden lajikkeiden kasvualaa.

...Tänä vuonna listalta ensimmäisenä pois karsiutui viime vuoden uutuus, bataatti - kova aikomus oli tänä vuonna uusin konstein kokeilla lajia, mutta talven aikana kuolivat sisällä kasvaneet taimeni, enkä enää löytänyt aikaa, saati energiaa lähteä kauppaan pyörittelemään bataatteja idun alkuja etsien... ;)


Helmikuussa 2016 lajikelistani kasvimaasuunnitelmaan oli tällainen:
'
Vesimeloni 
Tomaatti
Persilja
Uudenseelannin pinaatti
Pinaatti
Basilika
Lollo Rossa
Lehtisalaatti
Kamomillasaunio
Silpoydinherne
Sokeriherne
Kasvihuonekurkku
Avomaakurkku
Kruunutilli
Rukola
Punajuuri
Porkkana
Kurpitsa (omat siemenet)
Spagettikurpitsa (omat siemenet)
Kesäkurpitsa
Pensaspapu
Keltasipuli
Punasipuli
Valkosipuli
Jäävuorisalaatti
Peruna
Mansikka
Paprika
Bataatti
Kähäräminttu
Suklaaminttu
Käenminttu
Yrtti-iiso
Tuoksumatara
Rohtojasmiini
Sitruunamelissa
Piparminttu
Pensasmustikka
Tyrni

Punaisella merkitsin lajit, joita yritin kasvattaa, mutta en onnistunut - osa taimista kuoli jo esikasvatuksen aikana. Sinisellä merkitsin hyvät aikeeni, eli suunnittelin kasvattavani näitä, ja haaveiden tasolle myös lajikkeet jäivät...

...Siksi näitä kutsutaankin suunnittelmiksi... ;)

Tuosta listasta tosin puuttuvat kaikki kukkaset, joita kasvimaalleni sen sijaan istutin; kehäkukat, samettiruusut ja perinteiset ruiskaunokit! Kehäkukalla ja samettiruusulla pitäisi olla tuholaisia torjuva vaikutus, mutta ruiskaunokit kylvin ihan vain koristeiksi ja kerättäväksi maljakkoon. Tykkään rehevästä ja runsaasta kasvimaasta, joka kukkii läpi kesän - ja sellaisen onnistuinkin nöiden kukkien avulla saamaan!

**Valokuvia kukkaloistosta viime kesältä löydät täältä; KLIK!


Tuota viime vuoden listaa silmäillen, ja siemenvarastoani tutkiskellen hahmottelinkin hieman realistisemman suunnitelman tulevalle kesälle. :)


Yrttejä en tänä vuonna kasvimaalle kylvä, vaan basilika, rukola ja kamomillasaunio (ja ehkä joku minttulajike) saavat tyytyä isoihin ruukkuihin kasvimaan laidalla.

Viime kesänä kylvin iisoppia pieneen kasvatuslavaan kasvimaan laidalle, ja satoa sain melkoisesti jo heti ensimmäisenä vuotena. Koetin leikata oksia kuivamaan tasaisesti sieltä täältä, niin että varsi olisi ehtinyt puumaiseksi ennen talvea - jännityksellä nyt odottelen, löytyykö lumen alta henkiin virkoava iisoppi, vai pitääkö kylvää uudelleen...


Kasvimaani saa nyt keväällä muutaman lavan lisää, eli osasta matalista kasvatuslavoista tuleekin kahden lavan korkuisia, syviä lavoja. Tuollainen syvä lava on aina kasvien kannalta parempi vaihtoehto, koska multa pysyy kosteampana pidempään kuin matalassa laatikossa, jossa auringonpaiste kuivattaa multaa nopeastikin. Lisäksi korkea lava on puutarhurin työasentojenkin kannalta mukavampi vaihtoehto. :)

Koetan myös tuoda lavapuutarhaan kerroksellisuutta, eli talolta päin katsottuna ensimmäinen rivi lavoja on matalia, ja sitten kolme seuraavaa riviä on korkeampia. Kahden keskimmäisen rivin reunimmaiset lavat ovat myös matalia, ja näihin yleensä sijoitankin maata pitkin etenevät lajikkeet, kuten kesäkurpitsat ja kurpitsat. Takimmainen rivi muodostuu kokonaan korkeista lavoista.

Tuohon lavapuutarhastani tekemään suunnitelmaan olen pinkillä ympyröinyt korkeat lavat.


Mille suunnitelma siis näyttää?


Kesän 2017 lajikkeet lavapuutarhassa olisivat tämän hetken suunnitelman mukaan seuraavat:

- Kurpitsa
- Kesäkurpitsa
- Maissi
- Avomaankurkku
- Herne
- Pensaspapu
- Nauris
- Punajuuri
- Porkkana
- Palsternakka
- Keltasipuli
- Punasipuli
- Valkosipuli
- Lehtisalaatti
- Lehtisalaatti (red)
- Rapea Lollo Rossa
- Pinaatti
- Tilli
- Ruiskaunokki
- Samettiruusu
- Kehäkukka


Tämän kesän uutuus minulle on valkosipuli, jonka viljelystä olen haaveillut jo pidempäänkin, mutta joka kevät olen onnistunut olemaan liian myöhään liikkeellä.

Tänä vuonna nappasin pussillisen valkosipuleita Plantagenista käydessäni ostamassa huonekasveja. Pussissa on viiden valkosipulin kynnet, eli nopeasti laskettuna ~40-50 kynttä. Pussin hintaa en enää valitettavasti muista, mutta ei mielestäni ollut hintava...

Nämä valkosipulit ovat muuten sellainen lajike, joiden takia on hyvä pitää vuosittain kirjaa noista lajikkeista, ja mitä missäkin kasvattanut eri vuosina; samaan maahan saa istuttaa valkosipulia seuraavan kerran vasta viiden vuoden kuluttua!

Olenkin siis merkinnyt tänä kesänä valkosipulin lavaksi ensimmäisen rivin reunimmaisen laatikon, josta lajike siirtyy kesällä 2018 viereiseen laatikkoon, ja sitä seuraavana vuotena taas viereiseen. Päästyään lavarivin toiseen reunaan vuosien kuluttua, voinkin taas aloittaa kierroksen alusta! :)


Vannoin jo, etten edes yritä tomaattia tänä vuonna, mutta yksi keskusteluhetki työpaikan ruokalassa aiheen tiimoilta, ja löysin kauppareissulla ostoskorista KAKSI pussia tomaatin siemeniä...! :D

**Noista tomaateista enemmän juttua hieman myöhemmin...

Kasvihuoneellekin tulossa siis käyttöä tänä vuonna - toivotaan, että satoa saisin edes muutaman tomaatin... Viime kesänä kasvihuoneessa ei kasvanut kuin muutama kurkku, ja pojan appelsiinipuut. Avomaalle istutettuihin tomaatteihin ilmestyi raakileet myöhään syksyllä, ja niitä koetin sitten kypsytellä kotona, sanomalehtiin käärittyinä. Voin sanoa, ettei niissä maistunut mehukkaasti kesän aurinkoiset päivät...!


Pihaan muokataan keväällä myös avokasvimaa perunaa varten, mutta voi olla, ettei tänä kesänä sinne ehditä muuta laittamaan, kuin kanalan lattiapehkut maatumaan ja lannoittamaan seuraavan vuoden perunapenkkejä.

Myös syksymmälle jäävät mansikka- ja pensasmustikkamaiden laittaminen, ja ehkä myös puutarhavadelmat. Ostoslistalla ovat myös kirsikka- ja luumupuu, sekä matalakasvuinen tyrnilajike.

Omenapuut ja raparperit pihasta löytyvät jo vuosikymmenten takaa, samoin muutama herukka- ja karviaispensas, joten niitä ei ainakaan tänä kesänä enempää istuteta.

Pihasuunnittelussa toteutetaankin teemaa 'kasvata ruokaa, älä ruohoa'! ;)

*Kikattelen ääneen, kun tajuan, että tuo slogan toimii myös talon remonttiinkin - vanhalla puuverstaalla on ollut värikäs menneisyys... ;)


Ehkä näillä lajikkeilla saadaan kesäkeittiössä kokkailtua omavaraisesti - ja kipaistaan pihakanalasta kananmunat myös pöytään. ;) Viime syksynä puristettua omenamehua saatiin niin valtavasti, että varmaan koko ensi kesäkin juodaan niitä vielä ennen seuraavaa satokautta! ...Ei ole tarvinnut kaupasta mehuja enää kantaa...

Lisäksi Villa Kotirannassa on melkoisen tilava viileäkellari, jonka koetan saada myös kunnostettua ennen tulevaa syksyä ja sadonkorjuuta - saadaan säilytettyä juureksiakin kellarissa sellaisenaan pitkälle talveen!

Kohti omavaraisempaa elämää! :)

4 kommenttia:

  1. Muuten, mitä lajiketta kasvatat Uuden Seelannin pinaatista? Koitin viime vuonna ja maku oli aika pettymys tavalliseen pinaattiin verrattuna... Mietin auttaisiko lajikkeen vaihto? 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaivelin noita kätköjäni, mutta ilmeisesti kylvin viime kesänä kaikki pinaatinsiemenet, sillä sitä pakkausta ei löytynyt mistään - en siis nyt löydä mistään sitä lajikkeen nimeä... :( Harmi...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...