tiistai 7. maaliskuuta 2017

Valaisinideoita ja vanhan valaisimen kunnostussuunnitelmia

Tänään vietetään vielä hetki vanhojen, tunnearvoltaan mittaamattoman arvokkaiden, ihanien ja pientä tuunausta vaativien sisustusesineiden parissa.

Lauantaina kerroin isovanhemmiltani peritystä seinävaatteesta, joutsenaiheisesta gobeliinista, jonka pelastin lapsuudenkotini ullakolta Villa Kotirannan seinälle nostamista odottamaan. Sille olen mittaillut paikkaa tulevaan, Tikkurilan Nefriitti -sävyllä maalattuun makuuhuoneeseemme. Gobeliini vaatii käynnin pesulassa, ja kuparinväristen

Tulevaan makuuhuoneeseemme löysin jo aiemmalla visiitillä vanhempieni luo vanhan lapsuudenaikaisen huoneeni kattovalaisimen! Ihana isäni - jolta olen oppinut (omasta mielestäni) upean taidon säilyttää aivan kaiken, ja olla hävittämättä yhtään mitään, ylittämättä silti himohamstraajan rajapyykkiä - oli säilyttänyt valaisinta odotellen päivää, että se löytäisi uudelleen käyttöön.

Noh, 90-luvulla valaisinta huoneeni katossa katselin, ja päivittelin, että voikin olla vanhanaikainen valaisin, ja heti perään 2017 tuo valaisin on silmissäni mieletön löytö! :)

...Niin ne mielipiteen muuttuu ja maku kehittyy... ;)


Olen koettanut googlata, josko jotain historiaa tälle valaisimelle olisin löytänyt, mutta en törmännyt pitkänkään selaamisen jälkeen yhteenkään samanlaiseen valaisimeen. Ja silti jokainen, jolle olen valokuvaa valaisimesta näyttänyt, tunnistaa sen omasta lapsuudestaan!


Valaisimessa on kuparinen kiinteä kupu ja varsiosat kolmelle eri tasoissa roikkuvalle varjostimelle.

Nuo varjostimien sävyt sointuvat kauniisti aiemmin mainitsemaani gobeliiniin, samoin kuin kupariset yksityiskohdat.

Kunnostusoperaation merkeissä puhdistan ja korjausmaalaan kupariosat, ja varjostimet saavat kunnon saippuapesun.

...Onneksi olen löytänyt (mainoksien mukaisesti) oman sähkömieheni, joka hetken valaisinta katseltuaan totesi, ettei kunnostus sähköjenkään osalta ole kummoinenkaan homma! ;)


Ripustettaessa kattoon, tuolta varjostimien sisältä nousee esiin tuollaiset mustat, muoviset osat, jotka korjaamisen yhteydessä spraymaalaan kuparinväriseksi. Johdot jäävät valaisimissa mustiksi - hetken tosin harkitsin valkoisia, mutta tuon mustan muoviosan maalaaminen vahvisti päätöksen mustista johdoista.


Inspiraatiota ja motivaatiota tuohon valaisimen kunnostamiseen löysin mm. tästä Carl Fagerlundin 1960-luvun lasivalaisimesta - aika herkku:

Kuvahaun tulos haulle Carl Fagerlund.
http://www.galerie-mobler.com/en/vintage-furniture/suspension-scandinave-en-verre-de-carl-fagerlund-pour-orrefors_1237

En malta odottaa, että pääsen (tämänkin) kunnostusprojektin kimppuun - kunhan vain säät lämpenevät, ja pääsen ulkoilmaan spraymaalaamaan! :)

Makuuhuoneeseen etsinnässä muuten vielä yksi pieni kattovalaisin 1950-1970 -luvulta, joka löytäisi paikkansa sängýn vierestä, pitkän johdon varassa lähellä yöpöytää roikkuen. Esimerkiksi joku vastaavanlainen:

Kuvahaun tulos haulle vintage kattovalaisin
http://www.katkovintage.fi/myytyja-huonekaluja/

Kuvahaun tulos haulle vintage kattovalaisin
http://skandidesign.fi/fi/tuote/3897335

Silmät auki kirpputoreilla siis jatkossakin...! ;)

4 kommenttia:

 1. Sain miehen sedältä niiden vanhan hyvin saman tyylisen lampun, kun muuten olisivat heittäneet kaatikselle. Kysyivät toki ensin minulta, kun ovat jo oppineet ;) Lamput ovat rivissä ja 'kuvut' lasia ja haaveilen siitä uutta keittiön lamppua....tuo mies vain on kuulema niin 'sokea' että haluaisi pitää halogeenit/kirkkaat ledit, tosin saahan ne noihinkin kun johdottamaan uudestaan kuitenki...no olen ennenkin väsyttämällä saanut tahtoni läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tällaisia aarteita saa kaatopaikalle heittää! ;) Nuo halogeenit/ledit on joku miesten juttu - meillekin niitä oli paljon tulossa, mutta nyt viimeisin päätös oli, että vain kodinhoitohuoneeseen ja työhuoneeseen ledit kattovaloiksi, keittiöön ja eteiseen lisävalaistukseksi, jos tarvitsee jotain tarkempaa nähdä tehdä. Tunnelmallisia, vanhoja valaisimia hakusessa - niin kattoon, kuin jalka- ja pöytälampuiksi! <3

   Poista
 2. Toi viimeinen valaisin, mulla on samanlainen, tosin kupu kirkas,
  Se on meillä kuistilla.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...