tiistai 21. maaliskuuta 2017

Esikasvatuksen ensimmäisiä taimia

Viime kesän täysin epäonnistuneen tomaattien kasvatusyrityksen jälkeen heitin jo kertaalleen hanskat tiskiin, ja vannoin tulevaksi kesäksi ostavani vain pari amppelitomaattia lapsille - siis sellaiset isot, täysikasvuiset kasvit, joiden mukana tulee kilokaupalla raakileita!

Kerroinkin jo perjantaina kasvimaasuunnitelmaani esitellessä, että lopulta riitti yksi keskustelu työpaikan lounasravintolassa kollegan kanssa, ja ostoskoriini eksyi kauppareissulla kaksi pussia tomaatinsiemeniä... :)

Näissä kuvissa isompiin astioihin pikaista siirtoa odottelevat kolme (Frilands-)tomaatin taimea. Tämän lajikkeen pitäisi sopia hyvin ulkokasvatukseen, joten ehkä aurinkoiselle kasvimaallemme, tuulensuojaisalle paikalle, voisin kokeilla taimea tai jopa kahta istuttaa.

...Huomaa kerrankin järkevä määrä taimia; viime kesänä panostin ja kasvatin useita kymmeniä taimia - joista yksikään ei lopulta kunnolla satoa tehnyt!


Löysin viime keväänä tämän kananmunakennoihin kylvämisen, enkä enää lähde siihen työläämpään ja sotkuisempaan haarukan kanssa hentojen taimisen koulimiseen isosta kasvatusastiasta! Tällaisesta pikkukennosta voi lohkaista koko 'munalokeron' kerrallaan multineen ja taimineen, ja istuttaa kenno palasen kanssa suoraan ruukkuun.

Jo tässä vaiheessa kasvatusta kenno on kivasti pehmennyt kastelusta, ja hajoaa nopeasti multaa istutettuna tomaatin juurien tieltä.


Näissä alla olevissa valokuvissa taas kasvaa huminalla kuusi kirsikkatomaatin, 'Red Cherry', taimea. Hirveän toiveikas en tosin näistä ole, kun pussinkin takana lukee, että 'suotuisissa olosuhteissa satoa heinäkuun lopulta lähtien'... En nimittäin tiedä, miten enää suotuisampia olosuhteita voisin näille kesäksi luoda, kuin kosteanlämpöisen kasvihuoneemme kasvupaikaksi...


Tuo yläkuvan kukkaruukku, joka toimii taimien korokkeena kohti ikkunasta tulevaa valoa, on yksi viimeisimmistä kirpputorilöydöistäni. Kaunis vaaleansininen väritys, ja hauska kohoraitakuvio - isälläni oli aivan samanlainen kukkaruukku käytössä omassa lapsuudessani. Ihastuin kyseiseen ruukkuun jo aikoinaan valtavasti, ja tämän ruukun kirpputorilla myyntipöydän alla nähdessäni en yksinkertaisesti (nostalgiasyistäkään) voinut jättää ostamatta. Hintaa taisi olla ~1,50€.


Tomaatin lisäksi olohuoneessamme itää kovaa vauhtia basilika; jo kolme pientä taimea noussut mullasta esiin!

Kylvin basilikan pieneen muoviruukkuun ja tiputin ruukun kirpputorilta ostamaani metalliseen teerasiaan. Pieni väriläiskä olohuoneen sisustukseen! :)


...Kerrottakoot, että basilika kasvaa olohuoneessamme siis tilan valoisuuden ja huoneessa sijaitsevan lisäkukkavalon vuoksi. Nykyinen keittiömme on sen verran varjoisa, ettei ikkunalaudallakaan ole basilika meillä oikein pärjännyt. 


Kevään viimeiset esikasvatettavat lajikkeeni, kesäkurpitsa, kurpitsa ja maissi, odottelevat vielä pakkauksissaan. Joka vuosi olen aivan liian varhain aloittanut kylvön - välillä jopa helmikuussa, ihan puhdasta malttamattomuuttani - ja osa taimista ei ole koskaan selvinnyt kasvimaalle asti odotellessaan yöpakkasten loppumista...

Joten tänä vuonna läpsin itseäni vielä tovin sormille, ja koetan malttaa tuonne huhtikuun puolelle. :)

6 kommenttia:

 1. Hyvä tulee tomaateista! Jos pystyt virittelemään tuulensuojaa tomaateille, niin luulisi avomaallskin pärjäävän. Tiny Tim teki mukavasti satoa ämpärissä ihan pihalla viime vuonna. Tsemiä kasvatteluun! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppauksesta! <3 Harsojen kanssa varmaan tänä kesänä temppuilen, ja testaan, josko niistä löytyisi apua. Ehkä laitan jokusen taimen tosiaan ämpäriin ja nostan talon seinustalle tuulensuojaan - kiitos vinkistä! :)

   Poista
 2. Mä monesti lohdutan asiakkaita ja neuvottavia esikasvatusten suhteen. Joidenkin juttujen kanssa on vain kokeiltava kolmekin kertaa ennen kuin asian oppii. Malta rauhallisesti odottaa ensimmäiset kunnolliset lehdet sirkkalehtin jälkeen ennen kuin koulit. Sen jälkeen se menee omalla painollaan, kun muistat vain tukea ja kastella. Tsekkaa myös jostain miten teen varastolannoituksen niin kesä on tuhannesti helpompi.

  Mä kasvatin monta kesää tomaatteja aurinkoisella seinustalla. Hommaa harsoa lämpöpyydykseksi kesäkuun ajaksi. Avomaalle sopivat lajikkeet ihan oikeasti sopivat kasvamaan ilman kasvihuonetta :D

  Mä kyllä uskon, että susta on kasvattamaan noi tomaatit ihan itse. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä ja vinkeistä!! Jätinkin taimet vielä noihin kennoihin, ja nyt alkavat ne 'kunnon lehdet' tulla esiin - huomenna pääsenkin siis koulimaan! :)

   Meillä talon seinusta on todella aurinkoinen ja tuulensuojaisa paikka - etelärinne ja täysin varjoton. Toinen hyvä paikka voisi olla tulevan kanalan seinustalla...

   Kiitos vinkeistä, taas uudella innolla jaksaa yrittää! <3

   Poista
 3. Onnea kasvatuspuuhiin, mulla kaikki vielä siemenpusseissa, kun se elintärkeä multa on unohtunut ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Minäkin taidan joutua tekemään uuden reissun kaupoille mullan perässä - yllättävän nopeasti hupenee sellainen taimimultapussi, kun pääsee vauhtiin... ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...