lauantai 4. maaliskuuta 2017

Perintögobeliinin uusi elämä

Vime viikonlopun vierailu lapsuudenkodissani, ja varsinkin talon ullakolla, oli yhtä suurta löytämisen riemua! :)

Muistelin, että lapsuudessani vanhempieni huoneessa ollut joutsenaiheinen gobeliini vietiin vuosia sitten ullakolle säilytykseen, mutta ehdimme jo hetken isäni kanssa hermoilla sen löytymistä. Jännitin myös, missä kunnossa seinävaate mahtaisi olla, sillä ullakolla peltikaton alla on talvisin pakkasta ja kesäisin polttavan kuumaa.

Pitkän etsimisen jälkeen vanhan puusohvan istuimelta, pahvilaatikkokasojen alta pilkisti esiin kupariputkea - tunnistin sen heti gobeliinin ripustustangoksi. Ja laatikoiden alta löytyi myös siististi viikattu seinävaate, edelleenkin aivan loistavassa kunnossa.

En valitettavasti saanut otettua talvihämärässä valaistuksessa gobeliinista kunnollista kuvaa koko komeudessaan, sillä tämä 180cm x 127cm seinävaate on hankala valokuvattava - kunnes saan sen nostettua seinälle roikkumaan.

Ja seinälle tämä kaunokainen olisi nousemassa - nimittäin Villa Kotirantaan makuuhuoneeseemme! ...Siksi tuossa alla olevassa valokuvassa lojuu gobeliinin päällä Tikkurilan väriliuska. ;)


Aina välillä olen törmännyt vastaavanlaisiin (samalla kuva-aiheella) nettikirppiksillä, mutten koskaan tässä koossa, enkä näillä kauniilla, kuvaa kehystävillä reunakuvioinneilla.

Tarina tämän gobeliinin takana tuo tälle entistä enemmän tunnearvoa; äitini on saanut tämän perinnöksi isältään hieman ennen ukkini kuolemaa. Isovanhempani olivat puolestaan saaneet gobeliinin lahjaksi äitini nuoremmalta veljeltä, Terholta, joka nuorena miehenä oli työskennellyt kultasepänliikkeessä kaivertajan harjoittelijana, ja ensimmäisestä palkastaan ostanut tämän lahjaksi vanhemmilleen. Sittemmin Terho kuoli melko nuorella iällä, joten isovanhemmilleni gobeliini on ollut varmasti tärkeä muistoesine.

Laskeskeltiin äidin kanssa, että gobeliinilla on ikää helposti reilut viisikymmentä vuotta, joten jälleen voidaan todeta, että ennen tehtiin laatua; ainoatakaan lankaa ei repsota, eikä samettinen pinta ole kulunut mistään. ;)


Ennen gobeliinin löytymistä tuo Tikkurilan Nefriitti -sävy on ollut mielestäni täydellinen sävy tulevaan makuuhuoneeseen, mutta nyt en enää ole ihan varma... Gobeliinin värien rinnalla Nefriitti näyttääkin hieman liian siniselle makuuni - vihertävä sävy tuntuu kadonneen.

Mietinkin jo, että pitääköhän minun hakea vielä muutama vihertävämpi sävynäyte kotiin vertailtavaksi...


Pesulassa käyttämisen lisäksi päätin vaihtaa gobeliinin ripustuslenkit - etsinnässä siis ~15mm halkaisijaltaan olevat metallirenkaat. Vinkkejä?

Gobeliinin yläreunan kärjissä on metallirenkaat, jotka ovat ilmeisesti alunperin olleet kuparinväriset - kuten ripustustankokin, mutta ajan myötä tummuneet. Muut renkaat ovatkin jostain syystä muovisia (etteivät renkaat lisäisi turhaa painoa ripustettavaan seinävaatteeseen?), ja tahtoisin nekin vaihtaa metallisiin, sillä osa muovirenkaista on kadonnut matkan varrella, enkä tahdo tilalle ommella eriparisia renkaita.


Takuuvarma mielipiteiden jakaja tällainen seinävaate - tunkkainen pöllähdys mummolasta, vai sopivan överi ollakseen täydellinen hieman boheemiin sisustukseen? ;)

10 kommenttia:

 1. Täydellinen! Itseltäni löytyy seinältä tuo samainen gobeliini ja makkarista eri kuva-aiheinen; tanssiva pari ympärillään soittajat.Itse olen etsinyt/metsästänyt vielä yhtä gobeliinia neidonryöstö nimistä, mutten ole nettikirpiksiltäkään onnistunut löytämään itselleni mieluista. Vanhemmillani oli kauan sitten hirvet lammella juomassa aiheinen seinävaate, minä pidän näistä boheemeista gobeliineista, sopivat boheemiin luonteeseeni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä olen miettinyt, että kirpputorilta ostetusta gobeliinista voisin tuunata sohvatyynyjä, tai vaikka verhoilla erään vanhan tuolin uusiksi! Miksei voisi myös päällystää uusiksi vaikka vanhan rahinkin? Voi ei, nyt täytyy kirppiksellä kulkea avoimin silmin - tässähän tuli monta toteuttamisen arvoista ideaa! ;)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Vau siis juuri oikeat värit, ihana kuva. Tulee varmasti hieno seinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla seinustalle on tulossa vanha, tumma senkki, joka sopii kauniisti noihin sävyihin myös!

   Poista
 4. Kiva,kun joku saa nuo vanhat tekstiilit eloon uudestaan ja taustaksi sopivan"cool"mun mielestä tuo siniharmaa..vaikka itse lankeankin useimmiten vihreän sävyihin<;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana minusta tämä kotoilu -trendi; saa jotenkin luvan kanssa oikein hurahtaa näihin vanhoihin tekstiileihin ja mummola -tunnelmaan! <3 Tosin riippumatta trendeistä makuuhuoneestamme tulisi juuri tällaisilla esineillä ja väreillä sisustettu... ;)

   Poista
 5. Todella ihania nämä vanhat seinävaatteet. Minulla on peura-aiheinen ja haaveilen jopa gobeliinista ommellusta talvitakista. T. Stella kanssakublolainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oioi, talvitakki gobeliinista - kuulostaa upealle! Kelpaisi minullekin! <3

   Poista
 6. Ihana gobeliini!
  Eksyin sivuille etsiessäni ripustustangon ostopaikkaa.
  Kirpputoreilta olen ostanut kaikkiaan 3 luontoaiheista gobeliinia. Yksi on jo ripustettu kesämökille makuukammariin, jota käytän kylmillä ilmoilla.
  Se gobeliinien graalinmalja: Ryöstö seraljista on vielä hankkimatta... 😊😊
  Muistan kun 70-luvun muotoilua ihaillut äitini oli totaalisen kauhuissaan haaveestani.
  Minä puolestani ällöän kaikkia Sarpanevia & Wirkkaloita sydämeni pohjasta!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...