lauantai 17. kesäkuuta 2017

Lankkulattiaan maaliväri valittu!

Pitkä tie on tultu siitä, kun pari vuotta sitten vanhat lautalattiat revittiin verstaasta irti. Piti ihan muistin virkistämiseksi kaivaa blogin arkistoista vanha valokuva kesäkuulta 2015, missä vanha lattia oli vielä paikoillaan ja odotteli purkamista.

Phuuh, hieman pistää tämän kuvan katsominen puuskututtamaan - onneksi nuo ajat ovat jo kaukana takana, enää muisto vain! Tunnustettakoot, että ihan heti uudelleen en samaan projektiin hyppäisi, mutta samaan hengenvetoon totean kuinka onnellinen olen, että tuon loikan aikoinaan teimme - nyt maaliviivan tuntumasta on mukava muistella noita rankkojakin urakoita.

Ja jottei alkaisi liikaa puuskututtamaan, lisäsin tuohon kahden vuoden takaisen valokuvan alle vielä samasta tilasta pari viikkoa sitten otetun kuvan. Pitkä tie on tosiaan kuljettu!


Uusi lankkulattia asennettiin tänä keväänä huhtikuussa koko yläkertaan (makuuhuoneet ja tupakeittiöt, sekä isomman pojan huoneen parvi), ja nyt se odotteleekin peitettynä maalaamista.


Valitsimme jo heti projektin alkuvaiheessa puulattian sävyksi vaalean harmaan, mutta oikean sävyn päättäminen tuntui aluksi vaikealle. Olin jopa kaksi vuotta sitten valinnut kertaalleen mielestäni parhaan mahdollisen sävyn - ja tänään huomasin sen taittavan todella vahvasti violettiin!

'Ankkuriksi' tuohon harmaan sävyn valintaan muodostui lopulta tupakeittiöön tulevan Noblessa -keittiön tasojen, sekä saarekkeen ovien betoninsävyinen harmaa.

Mies piipahtikin keskiviikkona Hyvinkään Noblessassa noutamassa tasonäytteen meille lainaan, ja minä kaivoin esiin Tikkurilan ja Teknosin lattiamaali -värikartat!


Olin melko stressaantunut tuosta oikean sävyn löytämisestä, sillä tunnen itseni jo niin hyvin, että olisin itkeä pillittänyt pidemmän aikaa, jos viimeisenä kotiimme saapuva keittiö olisikin lopulta ollut vaikka vahvasti punertavansävyinen lattian harmaan värin rinnalla!

...Koko kerroksen lattiaa, saati keittiön kaapistojen ja tasojen värejä ei nimittäin ihan hetkeen vaihdeta...


Toki eiväthän nämäkään värikartat ihan 100% vastaa lopulliseen sävyyn, mutta ainakin tiedän, etten nyt vahingossa valinnut harmaata selkeästi vihertävien tai punertavien sävyjen joukosta.


Alla olevassa kuvassa on Teknosin Teknofloor -värikartan harmaita sävyjä.

Olin jo kertaalleen ympyröinyt alustavasti sopivanoloisia sävyjä karttoihin, mutta nyt tuohon Noblessan harmaaseen verrattuna sävy T4024 nousi Teknosin värikartasta esille suosikkina.


Koko lattiavärikartassa on Teknosilla kaikkiaan kolmekymmentä kaunista sävyä, joista ihastuin myös tuohon siniseen T4018 -väriin. Jos kotimme olisi vanha rintamamiestalo, olisin tuolla sävyllä maalannut verannan lattiat!


Tikkurilan lattiamaalikartasta löytyi myös välittömästi kotiimme sopiva harmaa; sävy 2115.

Todella lyhyen vertailun jälkeen osoitimme miehen kanssa yhtäaikaa samaa sävyä - juurikin tätä Tikkurilan vaaleaa harmaata 2115! :)


Tikkurilan ja Teknosin värikartassa oli muutamia eroja: Ainoastaan violettiin taipuvat sävyt löytyivät vain Teknosin kartasta ja Tikkurilan värikartassa oli taas vastaavasti enemmän sinisen ja vihreän sävyjä.

Kauniita harmaan sävyjä taas löytyi useita molemmista.


Päädyttyämme Tikkurilan värisävyyn oli seuraavana puuhana tutustua Tikkurilan lattiamaaleihin.

Vaihtoehtoina puulattioille olivat Betolux ja Betolux Akva, joista Betolux on kiiltävä lioteohenteinen uretaanialkydimaali, ja Betolux Akva puolikiiltävä vesiohenteinen polyuretaani-akrylimaali. Molemmat lattiamaalit sopivat uusien puulattioiden, sekä vanhojen puulattioiden maalaukseen, jotka on aiemmin alkydi- tai epoksimaalilla tai -lakalla käsitelty.

Tikkurilan sivuilla kerrotaan Betolux Akva -maalin olevan turvallinen M1-luokan maali, joka kuivuu nopeasti, joten tilat saa nopeasti käyttöön, eikä maali kellastu. Riittoisuus maalilla on 5-7 m2/l.

Betolux -maalilla puolestaan saa kiiltävää ja kestävää pintaa, ja riittoisuudeksi on puupinnoille luvattu 9-11m2/l!

Kyseiset maalit sopivat myös betonilattioiden maalaukseen.

Me päädyimme lapsi- ja lemmikkieläinperheenä kestävän ja kiiltävän pinnan Betolux -maaliin! ...Mielenkiintoista nähdä myös onko maalin riittoisuus tosiaan tuo 9-11m2. ;)


Projektisuunnitelmamme mukaan lattian maalaamisen kimppuun päästään heinäkuun puolella viimeistään - ja tähän asti ainakin aikataulutus on pitänyt ilman suurempia viivästyksiä. :)

Valtavan helpottunut olo nyt kun tuo lattiavärin valinta on tehty - vaikka olen koettanut olla stressaamatta turhia, niin tuo keittiön tasojen ja lattian sävyjen yhteensovitus on tuolla takaraivossa mietityttänyt jo pidemmän aikaa.

Taas yksi asia päätettynä, ja askel otettu taas lähemmäs kodin valmistumista! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...