lauantai 25. maaliskuuta 2017

Kevättä kohti, ja lämpöä tupaan!

Tiedättekö mitä alla olevassa valokuvassa on?


Vaahtoeristettä! :)

Eli Villa Kotirannan eristystoimet polkaistiin käyntiin keskiviikkona, kun betoniset välipohjat ja yläpohja peittyivät hengittävään vaahtoeristeeseen!

Talon eristäminen onkin meillä melkoinen palapeli, sillä noiden betonisia välipohjia ja yläpohjaa lukuunottamatta yläkerran lattiaan ja seiniin tulee puhallusvilla (Ekovilla), ja kaltevat kattopinnat ja kellarikerroksen seinät eristetään Finnfoam -levyillä.


Miksikö vaahtoeristettä käytettiin, eikä ainoastaan puhallusvillaa?

Vanhan rakennustavan mukaisesti talon betoniset välipohjat ovat yhtenäisiä sokkelin kanssa, joten kylmän hohkaminen lattiasta estettiin käyttämällä näissä haastavammissa kohdissa eristyskyvyltään tehokkaampaa vaahtoeristettä.

Lisäksi yläpohjaan päätettiin ottaa 20cm kerros vaahtoeristettä, jonka päälle tulee vielä puhallusvilla, sillä välitila on sen verran matala, että puhallusvillaa ei olisi saatu kaikkialle yläpohjaan riittävän paksua kerrosta. Ajan saatossa puhallusvilla saattaa myös painua hieman, joten kaikkein matalimmissa paikoissa puhallusvillaa olisi lopulta saattanut olla todella matala kerros.


Pitkään mietittiin, otetaanko pelkkä puhallusvilla, vai pelkkä vaahtoeriste, vai lähdetäänkö yhdistämään näitä eristysmuotoja. Minä nostin heti käteni pystyyn, ja totesin, ettei projektimme sisustusvastaavan tarvitse olla analysoimassa vaihtoehtoja, vaan rakennevastaavamme saa vapaasti tehdä tutkimustyötä projektiaikataulun puitteissa, ja esittää sitten ratkaisunsa projektin budjettitoimikunnalle. ;)

Eli mies rakennustekniikasta enemmän ymmärtävänä pyöri asian parissa viikon, tai pari, ja minä kuuntelin toisella korvalla ja nyökyttelin sopivissa kohdissa. :D

....Viisautta on myöntää, kun oma tietotaito ei riitä, ja antaa fiksumman hoitaa homma kunnialla maaliin!


Sen verran itsekin tähän vaahtoeristeeseen tutustuin, että selvittelin sen toimivuutta vanhan talon remontointiin. Ja sehän toimii - sopii niin uudiskohteisiin, kuin raksamme kaltaisiin saneerauksiinkin!

Tällaisiin argumentteihin törmäsin;
- Täysin hengittävä materiaali
- Parantaa sisäilman laatua
- Yhdistää villan ja uretaanin parhaat puolet
- Eristysarvoltaan tehokkaampi kuin villa

Vaahtoeriste ruiskutetaan suoraan kohteeseen, ja se laajenee täyttäen kaikki mahdolliset kolot! Mies ottikin hieman videota tuosta eristyksen asentamisesta - tuo video löytyy Instagramista, vinkvink!

Alla kuva tupakeittiöstämme, jossa vajaa puolet lattiasta vaahtoeristeellä, ja loput tulee puhallusvillalla:

Vaahtoeriste ruiskutettiin keskiviikon aikana, joten melkoisen nopeaa oli asentaminen - ja vaahto kuivui samantien, eli päiviä tai viikkoja ei tarvitse odotella, kuten puhallusvillan kanssa!

Puhallusvilla saapuukin sitten vuorostaan tänään! :) Tarkoitus olisi saada nekin päivässä puhallettua, mutta olemme valmistautuneet kahden päivän urakkaan. Tosin emme siis itse puhallusvillaa asenna, vaan asennusmiehet tulevat töihin.

Puhallusvillan piti alunperin saapua jo eilen, mutta heidän edellisessä kohteessaan oli sattunut jokin viivästys, joka sitten kertautui viivästyksenä meille - tosin onneksi vain yhden päivän viiveenä.

Alakuvassa makuuhuoneemme, jonka betoninen välipohja myös peitettiin vaahtoeristeellä:

Isomman pojan huoneen (alla oleva valokuva) nukkumaparven katto eristettiin Finnfoamilla, ja välitilan ja makuuhuoneen välinen seinä sai eristeeksi vaahtoeristeen. Seinään jäi kulkuaukko välitilaan, joka peitetään luukulla.


Alla oleva valokuva on otettu käytävän seinästä, johon vaahtoeristettä asennettiin ~metrin levyinen kaistale. Kaikkiin seiniin on tarkoitus tulla puhallusvilla, mutta talostamme tuli tässä sivussa referenssikohde; seinään tulee muille osille suunnitelmien mukaisesti puhallusvilla, ja vuoden kuluttua asentamisesta tulevat vaahtoeristeen asentajat takaisin lämpökameroiden kanssa kuvaamaan seinän - sekä vaahtoeristeen että puhallusvillan osalta. Mielenkiintoista!


Tänään luvassa parisuhteen laatuaikaa - kera puhallusvillan asentajien - kun miehen kanssa lähdetään kohta raksalle yhdessä! Parhautta! :)

Tarkoitus aloittaa alakerran eristäminen lauantaina sillä aikaa, kun yläkerran eristys valmistuu, ja jopa päästä laittamaan ensimmäisiä levyjä alakerran seiniin. Vihdoin asiat alkavat etenemään vauhdilla!

Ihan järjettömän rankka pari viikkoa kyllä takana, kun eristeiden saapumista edeltäviä töitä on mies ahertanut raksalla, ja minä puolestaan olen pitänyt kotirintamaa pystyssä töiden ohessa. Toisaalta juuri miehen kanssa todettiin, että hyvä lyödä tällaisia aikatauluja - kuten lyödä ajoissa lukkoon päivän tarkkuudella eristeiden asennus, tai keittiön saapuminen - niin varmasti tulee sitten tehtyäkin rivakasti. Onhan tässä jo harrastusmielessä tätä remonttia näprättykin kolme kevättä.... ;)

Meillä onkin pitkästä aikaa lapsivapaa viikonloppu, laatuaikaa raksalla ja vähän luksustakin palkkioksi arkeen, mutta tuosta elämyksestä enemmän tänään illemmalla Instagramissa, ja huomenna blogissa! <3

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...