Yksi tämän vuoden lajikeuutuuksia kasvimaallani on ollut iisoppi.
Tutustuin iisoppiin viime kesänä lueskellessani yrteistä ja niiden käyttömahdollisuuksista, ja lisäsin jo silloin lajikkeen hankintalistalleni. Ei ainoastaan monivuotinen puutarhan kaunistus, vaan myös vanha apteekkirohto.
Iisoppi toimii kasvimaalla myös luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa; se karkoittaa lanttu-, nauris- ja kaaliperhosia, ja on samalla mehiläisten suosima mesikasvi.
Iisoppi on monivuotinen puolipensas, ja siitä korjataan satona nuoret versot ja kukat. Kasvista talvehtivat puiset varret, ja toki lumikerros auttaa kasvia selviämään talven yli. Iisoppi viihtyy aurinkoisella paikalla, hiekkaisessa ja hyvin ojitetussa maassa - toki itse kylvin siemenet 50x50 kasvatuslavaan, jonka pohjalle heitin kerroksen soraa ja sotkin multaan hieman hiekkaa. Hyvin näyttää viihtyneen noissakin oloissa ja yhdessä kesässä kerryttänyt melkoisesti mittaa ja lehvästöä!
Tämä on loistava kasvi käytettäväksi yhtenä osana yrttiteetä, varsinkin flunssan oireisiin. Kuivatuissa lehdissä Iisopin karvaus korostuu, joten teehen kannattaa sekoittaa muitakin aineksia pehmentämään makua. (**Oma flunssasuosikkini onkin nyt iisoppi + oregano + timjami + vadelmanlehdet + kamomillasaunio.)
Iisoppi on tosiaan vanha apteekkirohto, ja sen kukista onkin valmistettu lääkettä erilaisiin keuhkosairauksiin, kuten keuhkoputkentulehdukseen ja astmaan. Iisopin sanotaan myös helpottavan liman poistumista hengitysteistä, olevan tulehduksia poistava kasvi, ja iisoppiöljyn sisältämät ketonit tuhoavat bakteereja ja. Öljyä on käytetty myös ihosairauksien ja haavojen hoidossa. Ja kurlattuna iisoppi on kuulemma parhaimpia rohtoja kurkkukipuun!
Melkoinen superyrtti siis!
Iisopin käytössä täytyy tosin muistaa kohtuus, juurikin noiden yrtin sisältämien ketonien vuoksi.
Korjasin itse talteen yrttiä melko maltillisesti, sillä tiedän olevani perheessämme ainoa, joka näistä yrttihullutuksista on kiinnostunut... ;)
...Melkein jo omalla kierolla tavallani odottelen sitä syksyn ensimmäistä alkavan flunssan tunnetta, kun jäseniä kivistää ja nenä vuotaa - pääsen itsekin testaamaan yrtin tehon! :D
Ripustin kerätyt versot ja kukkavarret muutaman varren ilmavina nippuina keittiön (varjoisan) ikkunan verhotankoon kuivumaan - muutaman viikon roikkumisen jälkeen murennan lehdet ja kukat ilmatiiviiseen purkkiin odottelemaan käyttöä.
Iisoppi on todella kaunis puolipensas, joka toimii kukkapenkissäkin ihan vain monivuotisena koristekasvina. Olenkin suunnitellut kylväväni iisoppia esimerkiksi omenapuiden alle, missä ne toivottavasti houkuttelevat myös mehiläisiä omenapuiden kukkiin. :)
Pitäiskö sanoa isännälle että laittais tuota ens vuonna maahan. Sais rohtoa pakuriteen kera.
VastaaPoistaOma kokemus iisopista tähän mennessä on ollut, että vähään tyytyväinen ja helppo laji - toki katsotaan nyt vielä, kuinka tuo talvehtiminen onnistuu. :) Mietin, että tätä voisi kylvää vaikka isoihin saviruukkuihin tulevan kesähuoneenkin ovenpieleen.
Poista