keskiviikko 10. elokuuta 2016

Avoimet puutarhat -päivä, osa 2: O Sole Mio, Lahti

Tänään olisi luvassa toinen postaus viikonlopun Avoimet puutarhat -päivältä.

Eilen jaoinkin kanssanne Peikkometsä -puutarhan valokuvat, joihin aion taas ensi kesänä palata ja hakea lisää inspiraatiota tuon oman pihan laittamiseen!

Tänään vuorossa on sunnuntaisen Lahti -kierroksen kohde 'O Sole Mio'. Avoimetpuutarhat.fi -sivustolla on puutarhaa kuvailtu näin;

''Aurinkoinen, n. 1500 neliön tontti, joka on lohkottu rintamamiestalon viljelysmaasta. Vuosien kuluessa olemme rakentaneet toiveidemme mukaisen puutarhan; siellä viihtyvät niin aikuiset, lapset kuin koiratkin.

Tontin valoisuus, tasaisuus ja maaperän savisuus ovat olleet suurimmat haasteet puutarhasuunnittelussamme. Taloa rakentaessamme 80-luvulla koko tontti salaojitettiin ja myöhemmin kaivinkone muovaili kumpumaisuutta. Talon valmistuessa meillä oli tilattu puutarhasuunnitelma, mutta pikkuhiljaa omat suunnitelmat ovat valloittaneet puutarhan.

Puutarhassamme on paljon kivialueita: pihakiviä sekä yksittäin valikoituja luonnonkiviä. Hyötypuutarhaosa on brittityylinen kivikäytävineen ja oma, toimiva keksintömme oli laatoittaa marjapansasalue. Perennoita, viiniköynnöksiä ja havupuita on ryhmitelty niin että varjoisia oleskelupaikkoja löytyy, mutta kesän leikkejä varten on myös ehjä, iso nurmikko.

Puutarhaamme on valittu kasveja, jotka viihtyvät ja viihdyttävät eikä lajien runsaslukuisuus ole tavoitteena. Muutaman vuoden ajan olemme saaneet erinomaista multaa biokompostorista, joka pöhisee ympärivuotisesti.''

Tässä pihassa pidin kaikkein eniten kasvimaa-alueen luontevasta roolista osana muuta pihaa. Kasvimaa ja kukkiva puutarha eivät siis olleet erilliset, ja toisistaan poikkeavat alueet, vaan molemmat kukoistivat rinnakkain. Kivien ja laattojen käyttö niin kasvimaalla, kuin muissakin osassa pihaa, yhdisti pihan kokonaisuudeksi.

Tästä pihasta sain valtavasti ideoita kivien ja laattojen käyttöön, sekä pystyin näyttämään viimein miehelleni myös kuvin, kuinka pihamme tulevan kesähuoneen ja sitä sivuavan patioalueen tulemme toteuttamaan muurikivin ja laatoin! :)

2 kommenttia:

  1. On kyllä käytetty hienosti kiviä ja laattoja. Moni asia alkoi muakin viehättää. Meillä on edessä talon kivijalan maaosuus uusinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos näistä kuvista tuli ideoita muillekin! :) Itse en malta odottaa ensi kevättä, ja omaan pihaan ideoiden toteutusta!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...