perjantai 8. huhtikuuta 2016

Gyproc Habito -levyuutuus - möbleeraajan unelma!

Sain Lahden Raksa -messuilla mahdollisuuden tutustua Gyproc Habito -uutuuteen, eli erityisen lujaan kartonkipintaiseen rakennuslevyyn.

Vaikka meillä mies keskittyy enemmän näihin rakennusmateriaalivalintoihin ja minä sisustuspuolen yksityiskohtiin, tämä Habito -levy sijoittuu tuohon vastuualueidemme välimaastoon ja keikkuu itseasiassa meidän molempien reviireillä!

Miestäni kiinnostavat raksalla käytetyissä materiaaleissa tekniset ominaisuudet  ja käytettävyys vanhan rakennuksen remontoinnissa (hinnan ja saatavuuden ohella), mutta minä innostuin myös tämän kipsikartonkilevyn ainutlaatuisesta ripustuslujuudesta: Jo yhden tavallisen puuruuvin varaan saa 12,5mm paksuun Habito -levyyn jopa 40kg ripustuskuorman!

Millaisia mahdollisuuksia se antaakaan tällaiselle möbleeraajalle ja kodinsisustajalle - rakennusvaiheessa ei tarvitse vielä osata huomioida kaikkia mahdollisia sisustusratkaisuja ja remontin jälkeen hyllyä kiinnitettäessä seinään ei tarvitse etsiä koputtelemalla niitä runkotolppia - been there, done that! ;)

Lisäksi reunaohennettu levy on helppo saumata ja vaalean kartonkipinnan ansiosta helppo myös pinnoittaa.

Habito -levyn materiaali on kipsiä, jota on vahvistettu patentoidun teknologian avulla - dokumentaatiota levyn ominaisuuksista löytyy runsaasti Gyproc:in nettisivuilta, jos haluat tutustua lukuihin tarkemmin.
Erinomaisen ripustuslujuuden lisäksi Habito -levyllä on myös 10-kertainen iskunkestävyys verrattuna tavallisiin kipsilevyihin. Julkisten tilojen lisäksi tätä ominaisuutta kaivataan varsinkin autotallissa, teknisessä tilassa, lastenhuoneissa...

Kieltämättä kahden vauhdikkaan pojan äitinä tämäkin ominaisuus kuulostaa enemmän kuin hyvältä...

Tuo iskunkestävyys myös pidnetää levyn käyttöikää, ja Gyproc -lupaileekin, että levy pysyy vuosikausia uudenveroisena.

Samoissa tiloissa, joissa kaivataan kovaan kulutukseen iskunkestävää seinätilaa, myös äänieristys on plussaa - esimerkiksi talon yhteydessä oleva autotalli/harrastetila tai ne lastenhuoneet. Habito -levylle onkin luvattu myös erinomainen äänieristävyys!

Näin ei-rakennusalan-ammattilaisena ja melko vähän rakennusmateriaalien kanssa tekemisissä olleelle ihmetystä aiheutti myös tuo luvattu erinomainen palonkestävyys. Jotenkin kartonkipintaiselle rakennuslevylle en olisi mieltänyt hyviä palonsuojaominaisuuksia, kun ensiajatus itselle oli, että tulihan leviää levyn kartonkipintaa pitkin, ja olikin pakko tutustua tähän ominaisuuteen tarkemmin:

Gyproc -levyssä on n.20% kemiallisesti sitoutunutta vettä, joka höyrystyy hitaasti levystä sitä mukaa, kun energiaa vapautuu tulipalosta ja tunkeutuu levyyn. Näin kartonkilevy pystyy estämään paloa tunkeutumasta rakenteen läpi, ja levyn takana lämpötila ei pääse nousemaan yli +100C, ennenkuin kidevedellinen vesi on kokonaan haihtunut kipsilevyn ytimestä. Tosin seinän rakenteissa täytyy ottaa huomioon, ettei palo pääse leviämään rakenteen yli, ali tai sivulta.

...Maalaisjärjellä ajatellen Gyproc -levyä tarvitaankin palonsuojaominaisuuksien perusteella varsinkin autotalliin ja tekniseen tilaan sekä keittiöön.

Näin remonttia tekevälle tärkeää materiaaleja valitessa on, että ne varmasti sopivat vanhaan taloon. Gyproc Habito -levy kuuluu päästöluokkaan M1, ja käyttämällä M1 -merkittyjä tuotteita luodaan rakennukseen osaltaan hyvä sisäilma. Varmistin vielä Gyprocin suunnalta, että Habito -levyssä on sama ilmanläpäisykerroin kuin muissakin kipsilevyissä ja se sopii näin ollen vanhankin talon remonttiin. :)

Nyt sitten vuorossa tämän yhteenvetoni pohjalta projektimme tarvikehankintavastaavan (a.k.a mieheni) kanssa palaveri raksan rakennuslevyjen toivotuista ominaisuuksista ja vaihtoehdoista! ;)**VINKVINK**
Kannattaa käydä kurkistamassa sivulla kovassaiskussa.fi olevia videoita mm. levyjen asennukseen liittyen ja samalla osallistua #KOVASSAISKUSSA -haasteeseen, jossa voi voittaa liput Arttu Wiskarin yksityiskeikalle, Artun CD -levyjä tai #KOVASSAISKUSSA -tuotepalkintoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...