torstai 14. huhtikuuta 2016

Kevätmessut 2016 - valokuvakooste messuinspiraatioista pihaan, puutarhaan ja parvekkeelle

Kevätmessut olivat kyllä huhtikuun kohokohta; viidet eri messut saman katon alla  -  katselemista riitti koko päiväksi, mutta ongelmia tuotti mielenkiintoisten luentojen ja esitysten samanaikaisuus eri osastoilla. Aika rankalla kädellä jouduin valitsemaan ne kaikkein mielenkiintoisimmat, joita menin seuraamaan, ja moni mielenkiintoinen aihe jäi näin yhtenä messupäivänä paikalla olleelta väliin...

Noista Kevätmessujen tapahtumista ainoastaan Oma Mökki -messut eivät koskettaneet läheltä omaa elämäntilannettani, mutta toki kävin sieltäkin poimimassa ajatuksia Villa Kotirantaa silmällä pitäen.

Ensisijaiset asiat, joihin halusin messuilla paremmin tutustua, olivat;
- Pihasuunnittelu ja terassit
- Monimuotoiset istutukset ja ruukkuistutukset
- Ideat kasvimaalle ja puutarhaan
- Ajatuksia omalle kasvimaalle lähiruuan ja luomun osalta

Tänään luvassa iso kasa valokuvia viikonlopun Kevätmessuilta - erilaisia ideoita ja muistiinpanoja kuvien muodossa omaankin pihaan.

Kävin lauantaina kuuntelemassa mm. Eija's Garden - englantilaistyyppinen puutarha Suomessa -esittelyn, jossa pihasuunnittelija, kirjailija Eija Keckman kertoi yleisölle avoimesta elämyspuutarhastaan ja esitteli valokuvin eri vaiheita puutarhan suunnittelussa ja toteutuksessa. Samalla saimme myös muutamia hyviä vinkkejä oman elämyksellisen puutarhan toteutukseen.

En ole aiemmin innostunut englantilaistyyppisestä puutarhasta, sillä miellän sen yliromanttiseksi ruusutarhaksi lampineen, mutta puolen tunnin esittelystä jäi mieleen muutama hyvä vinkki Villa Kotirannankin puutarhaan; puutarha tulee suunnitella niin, ettei yhdellä silmäyksellä kaikki ole heti nähtävillä. Kätke puutarhaan pieniä yksityiskohtia, ohjaa kulkua poluin ja kasvillisuudella. Tee puutarhasta yllätyksellinen! 

Ja aivan totta, liian usein piha jääkin isoksi nurmikentäksi, jonne on sijoiteltu muutama pensas sinne ja tuonne, ja täysin yllätyksetön kukkapenkki rajaamaan pihatietä... Niin monta ajatusta ja ideaa tästäkin luennosta syntyi, pääsen taas raapustamaan lisää yksityiskohtia pihasuunnitelmamme luonnokseen... :)
Lajikkeiden määrä messuilla oli valtava, ja niitä oli käytetty kauniina ja yllättävinäkin yhdistelminä istutuksissa. Tässä kuvakoostetta messujen puutarha- ja pihaosastojen puolelta:
Messujen yleisalueen teemana oli metsä, satu ja unimaailma. Olin ensin ajatellut jättäväni tämän Puutarhauni -alueen väliin - jotenkin en vain osannut kuvitella, että löytäisin inspiration sammalhahmojen seasta - mutta onnekseni eksyin alueelle puolivahingossa, ja lopulta päädyinkin kiertämään sen läpi kahteen kertaan! :)
Konkreettisiakin löytöjä puutarhaan ja kasvimaalle tuli vastaan, kuten tama Osmo Color EcoGarden -puurakenteiden pintakäsittelyaine!

Meidän kasvatuslaatikkomme ovat nyt ilman mitään käsittelyjä saaneet harmaantua sateessa ja auringossa, ja vaikka pidänkin niiden rustiikkisesta ilmeestä, eivät laatikot käsittelemättöminä kestä kovin kauaa hyvinä.

Tähän aineeseen pitääkin siis tutustua tarkemmin, kun kasvatuslaatikoiden nostaminen puutarhaan tulee kuukauden kuluttua ajankohtaiseksi! Luvassa siis omaan perinteiseen tyyliini raportointia tästäkin aiheesta... :D
Ja jottei meillä rakennusprojektit kesken lopu, tahtoisin tällaisen (tosin ehkä hieman maltillisemmassa mittakaavassa) ötökkähotellin puutarhaamme! :)

Olen koettanut tässä kaiken muun ohessa lueskella myös lajikkeista, jotka houkuttelevat perhosia ja muita pölyttäjiä - niitäkin koetan saada kukkapenkkiimme mahtumaan Villa Kotirantaan. Mutta tästä ötökkähotellista pienempiä versioita suunnittelin toteuttavani parikin kappaletta roikkumaan omenapuiden oksille. Ehkä tuunaan puisista lintulaudoista, tai hyötykäytän raksalta jääviä rimoja, joista rakennan kehikon.

Tällaisen rakentaminen on myös hauskaa puuhaa lasten kanssa - tarveaineiden etsimisestä lähtien! ;)
Ja loppuun vielä messuilta sisustusideoita valokuvin sisälle, terassille, parvekkeelle tai puutarhaan! :)

Tätä kehikkoa ihastelin jo aiemmin kotiin tulleesta Hobby Hallin sisustusliitteestä, ja kävin vielä osastolla varmistamassa, että tosiaan sen voi sijoittaa myös vaikka puutarhaan herneiden tukikehikoksi. ;)
Maalaisromantiikka räsymattoineen tuo aina omat maaseudulla vietetyt lapsuudenkesät mieleen, ja saa hyvälle tuulelle ja olon onnelliseksi. Melkein voi haistaa mäntysuovan nenässä ja kuulla laineiden liplatuksen... ;)
Valokuvasin myös runsaasti terassihuonekaluja, ulkovalaisimia ja ideoita puutarhaa rajaavaa aitausta varten - tässä osa myös noista valokuvista:
Vielä olisi valokuvia yhden postauksen verran odottelemassa sisustusosaston puolelta, palaan niihin vielä viikonloppuna. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...