keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Bataatinkasvatuksen kokeilunhaluiset amatöörit, vol.5

Tänään luvassa taas oppimiskokemuksiani tuosta bataatin kotiviljelystä - kera valokuvien, tietenkin!
Projektin aiempiin vaiheisiin voit käydä tutustumassa näistä linkeistä;
Helmikuun aloitus kasvatusprojektille
Maaliskuun versoiluja
Maaliskuun kirvaongelmat
Huhtikuun juurrutusvaiheen aloitus

Viimeisimmässä postauksessa kerroinkin, kuinka rohkenin jo kaksi versoa napsaista poikki ja asettaa vesilasiin juurtumaan. Noh, tuon postauksen jälkeen innostuin napsimaan muutaman lisää, ja nyt kymmenisen versoa odottelee vedessä juuriaan. :)
Ihmettelin, että miksi pitäisi odottaa toukokuun puoleen väliin asti, ennenkuin versoja saisi alkaa leikkaamaan. Nyt, kun olen nähnyt, miten bataatin (emä)verso käyttäytyy leikkaamisen jälkeen, ymmärrän; mitä pidemmäksi (emä)versot ehtivät kasvaa ennen leikkausta, sitä useamman verson niistä saa juurtumaan! ...Daaa-ah! :)

Eli mitä olen oppinut? Tässäpä pari vinkkiä jakoon:

1. Irtileikattu verso ei ala kasvattaa juuria leikkauspintaan, vaan verson varressa näkyviin nystyröihin, joita esiintyy varressa lehtihaarojen kohdalla ja sen läheisyydessä. (Kuva alla.) Leikkaankin siis (emä)versosta juurrutettavat versot irti niin, että katkaisen verson leikkaamalla n. 2cm lehtihaaran molemmin puolin. Vesilasiin asetan verson niin, että nuo juurinystyrät varmasti jäävät vedenpinnan alle.
2. (Emä)verso alkaa kasvattaa uutta ylöspäin suuntaavaa 'oksaa' leikkauspinnan jälkeen seuraavaan versohaaraan. Näiden 'oksien' annan kasvaa n.20cm mittaisiksi, ennen kuin leikkaan ne irti (emä)versosta ylläolevan ohjeistuksen mukaan (~2cm versohaaran molemmin puolin). Leikkauksen jälkeen (emä)verso alkaa kasvattamaan taas uutta 'oksaa' seuraavaan haaraan.
Olen edelleen aivan varma, että minulla on kasvamassa kahta eri lajiketta bataattia kotonani, vaikka molemmat ostinkin samasta kaupasta ja samasta bataattihyllystä yhtäaikaa! Toinen bataattilohko kasvattaa kolmea paksua vartta, ja toisesta bataatista lohkaistut kaksi palaa taas ohuita piiskamaisia köynnöksiä! :) ...Harkitsenkin itse asiassa muutaman verson istuttamista kukkaruukkuun ja kasvattamista niitä ihan vain huonekasvikäyttöön...
Yksi verso on jo juurtunut ja istutettu istutusastiaan multaan, ja pari versoa odottelee, että ehdin hakemaan lisää taimimultaa kaupasta. Pitäisi tuo istutusastiassakin oleva verso varmaan istuttaa jo isompaan ruukkuunkin...
Tällaisia kuulumisia tällä kertaa täältä bataattiviljelmiltä! :) Seuraavan kerran palaankin asiaan, kun olen saanut kaiki nuo vesilasissa loikoilevat versot istutettua multaan.

...Saisi tuo sää viimein hieman parantua, ja aurinko alkaa lämmittämään, niin pääsisi taimiakin piakkoin ulkoiluttamaan terassille...

2 kommenttia:

 1. Eikä idä mulla vieläkään, ja tuskin itääkään.. bataatti siis.
  Huom! Uusi blogini osoite: http://www.kukkaiselamaa.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain vinkin, että kaupasta kannattaa valita ne bataatit, joissa on pikkuisia pyöreitä reikiä - noista rei'istä versot lähtevät ilmeisesti kasvamaan! :) ...minulla taisi vain käydä siis tuuri, en tuota ohjetta ollut kuullutkaan projektin alkuvaiheessa.. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...