tiistai 26. huhtikuuta 2016

Raksan pihatyöt etenevät

Viikonlopun aikana kävi koneet raksan pihassa keräämässä kasaan ja kuljettamassa pois kaiken turhan maa-aineksen ja esiintulleet kivet. Tontille jätettiin vain tulevaa pengerrystä varten tarvittavat kivet, sekä muutamia litteitä kivenpaloja, joista pitäisi rakentua kiviportaat pihalta puutarhaan.

Kävin selaamassa muutamia blogin alkuvaiheen valokuvia, varsinkin tuosta pihasta otettuja - onhan tuo raksan pihamaa muuttunut melkoisesti tässä vuoden aikana! :D

Tässä valokuva tieltä tontille 6.4.2015, ennen raivaustöidenkään alkua:
Nyt pihalta on poistettu jo osittain vanha pintamaa (ja toivottavasti myös suurin osa kotiloista mukana!), ja tontin oikeat muokkaustyöt pääsevät alkamaan pikkuhiljaa. Aikataulua emme ole lyöneet turhan tiukaksi, eli jos täksi kevääksi en vielä kasvimaata raksalle ehdi saamaan, niin koetan elää asian kanssa. ;)
Pidimme pihalla pikaisen juttutuokion kaivuutöistä vastaavan kanssa, kun pyörähdin pienimmän pojan kanssa kaivinkoneita katsomassa. Katselimme hieman pengerryksien paikkoja, mietittiin niitä kiviportaita ja niihin sopivia kiviä, ja suunniteltiin kotiloestettä tontin rajalle; rajalle kaivetaan oja, ja tontin puolelle tulevan aidan alle tehdään ~50cm levyinen sorakaistale. Tuo kaistale myös suojaa aitaa maasta tulevalta kosteudelta, ja pidentää aidan ikää, sekä helpottaa aidan ympäristön siistinäpitoa.

Myös vanhat marjapensaat löysivät paikkansa pengerryksen ja tulevan kanalan välistä!

Merkitsin myös vanhat raparperit, jotka tulisi nostaa talteen pihanmuokkauksen tieltä ja istuttaa uudelleen tulevan kasvimaan puolelle. Hieman jännittää tuo siirto, sillä kuulin ettei vanha raparperi välttämättä hyvin sopeudu tällaiseen muutokseen...
Tontissa menee luonteja pengerryksen raja tulevan kanalan (nykyinen liiteri) alapuolella (punainen viiva alla olevassa kuvassa). Tuon viivan oikealla puolella maa pysyy melkolailla nykyisellä korkeudellaan, sitä vain tasoitetaan hieman, ja viivan vasemmalta puolelta maata korotetaan (musta nuoli kuvassa). Tuohon liiterin pengerryskaistaleelle tulee kanalan ulkoiluhäkki ja osa vanhoista marjapensaista. Osa pensaista siirtyy pengerryksen alatasolle, punaisen viivan oikealle puolelle.
Samainen pengerrys jatkuu halki tontin (liiteri sijaitsee alla olevan kuvan ulkopuolella vasemmalla), jättäen vanhat omenapuut juurineen täysin rauhaan. Eli omenapuut jäävät puutarhan kanssa pengerryksen alatasolle. Pengerrys kaartaa hieman pyörellä linjalla omapuiden mukaisesti ja (kuvan) oikeassa reunassa pengerryksen ylä- ja alatason ero pienenee ja lopulta tasoittuu. Eli pengerrys on korkeimmillaan liiterin luona ja loppuu muuttuen tasaiseksi pihamaaksi tontin vastakkaiselle reunalle edetessään.
Pengerrysten ja kasvimaan sijainnin lisäksi ainoa varma asia pihan suunnittelussa on tällä hetkellä tulevan kesähuoneen paikka! :D Se sijaitsee tuolla talolta ja tieltä katsottuna tontin vasemmassa alakulmassa (alla olevassa kuvassa punaisella). 

Tonttia olisi tarkoitus rakentaa rajaamaan aita, joka olisi korkeimmillaan tuolla kesähuoneen kulmalla, tuoden näkösuojaa pihalla aterioidessa, sekä toimimassa pienenä äänivallina naapureille meidän lapsiperheen metelöinnistä... ;)
Pihasuunnitelmapiirrosta olen koettanut raapustaa ja päivittää aina sitä mukaa, kun ideoita on syntynyt ja lajikevalintoja on tehty. Odottelen vielä, että saisin kunnon mitat tontin rajoilta pengerryksille, jotta voisin viimeistellä suunnitelman - lupaan julkaista sen, kommentteja ja ideoita ottaisin mielellään vastaan! :)

2 kommenttia:

  1. Onpas sulla iso piha ja paljon suunnitelmia. Tuuppa käymään Aurinkokujalla blogissa osallistumassa arvontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taitaa olla vasta murto-osa pihasta mietittynä - sellainen perusaihio asioista mitä pihaan ja puutarhaan tahtoisin ja mitä tarvitsemme. :) Enkä haluakaan jokaista kasvia valmiiksi päättää, vaan pihan kuuluu muotoutua vuosien varrella kerroksittain, vähän niinkuin kodin sisustuksenkin. ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...