tiistai 25. lokakuuta 2016

Kasvimaan alasajo talveksi, ja bataattikokeilun ensimmäistä satoa!


Kasvimaa alkaa vedellä pikkuhiljaa viimeisiä henkosiaan tälle syksylle... Ajanpuuttesta kärsivälle puutarhurille kasvimaan paketointi alkaa ehkä olla jo tosiaan vähän helpotuskin, ja osissa tätäkin touhua olen eteenpäin vienyt.

Puolet kasvimaasta on siis jo talviteloilla, mutta puolet edelleen odottelee raivausta - ja viimeiset lajikkeet myös maasta nostamista.

...Voi olla, että tältä talvelta jää vielä väliin kovasti haaveilemani porkkanan kylvö, sillä en oikein tiedä mistä sellaisen lisäpäivän viikkoon saisin napattua... ;)

 

Viimeisien lajikkeiden joukossa oli porkkana, jonka nyt olen viimein kokonaan saanut maasta ylös. Seuraava urakka näiden kanssa olisikin säilöminen porkkanakeittona ja höyrytettyinä kasviksina pakastimeen.


Toinen penkissä pitkään piilotellut lajike on tuo tämän kesän kokeilukasvis bataatti! Pitkälle lokakuulle annoin noiden juuresten kasvaa tuolla syvässä kasvatuslavassa, ja nyt ensimmäiset vihdoin uskalsin nostaa ylös.


Täytyy sanoa, että 'ylös nostaminen' on aivan väärä termi tälle lajikkeelle, sillä kasvatuslava näytti enemmänkin arkeologiselle kaivaukselle, kuin bataattimaalle... :) Koska nämä bataateiksikin kutsutut, sormen paksuiset rimpulat eivät kestäneet katkeamatta maasta vetämistä, täytyi ne kaivaa yksitellen esiin maasta... Ihan hullua hommaa! :D


Bataattihan kasviksena on tosiaan tuollainen pullistuma kasvin juuressa, ja nämä juuret voivat mennä kesän aikana melkoisen syvällekin maahan - varsinkin jos ihan avomaalla perunapenkissä kasvattaa! Tosin ehkä tällaisina kesinä eivät nuo juuretkaan ehdi ihan kamalan pitkälle ulottumaan...


Minulla on vielä yksi lavallinen bataattia nostamatta, ja vielä jännityksellä odottelen, millainen sato sieltä löytyy, sillä taimien perusteella väittäisin eri lajikkeeksi kuin tämä nyt nostamani.


Enkä suostu tästä ensimmäisestä, hieman laihasta sadosta lannistumaan, vaan uusi yritys ensi keväänä! :)

Minulla onkin ne 'emäbataatit' edelleen huonekasveina ja voimissaan, joten tarkoitus olisikin jo talvella juurruttaa uudet taimet ja istuttaa ne jo valmiiksi syvään multaan odottelemaan kevään istutusta kasvimaalle. Kokeilussa ensi vuonna siis parempi sato pidentämällä kasvukautta keväästä päin.

6 kommenttia:

 1. Syksyltä näyttää puutarhassasi, ensi kevät on toinen näky. Meillä on porkkanat vielä maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä odotellut, että ehdin kasaamaan kasvimaan kokonaan talveksi pakettiin, ja ensi lumen laskeuduttua käyn nappaamassa viimeisen valokuvan - sitten onkin jo aika koostaa valokuvasarja keväästä myöhäiseen syksyyn! On nimittäin puolessa vuodessa muuttunut piha melkoisesti kasvimaan osalta! :)

   Poista
 2. No vitsit, aika vaativalta vaikuttaa bataatti! Mutta ehdottomasti taas ensi keväänä kokeiluun. Minulta loppui lavoista tila ja en lopulta laittanut taimikasvattamaani bataattia ollenkaan multiin. Laita sitten raporttia miltä se toinen lava näyttää, ehkä siellä on kovempi sato!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti lupaan valokuvata vielä sen toisenkin sadon - ehkä jo maanantaina ehdin sen kimppuun! *sormet ristissä*

   Ensi kesänä kokeilen myös taimien kasvatusta harson alla, sekin kuulemma auttaa pidentämään kasvukautta. :)

   Poista
 3. Nuo lavasi näyttää hyvälle, minulla on sellainen korkea versio eli noin 80cm korkea ja yli 2m pitkä, ja suunnittelen että teen noita pieniä villiyrteilleni jokaiseen oma laji. Ja aina tekee mieli jotain uuttakin kasvattaa..mikä ettei bataatttia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, itsekin tahtoisin muutaman tuollaisen korkeankin lavan - helpottaisi sitä työskentelyä, kun ei tarvitsisi kyykistellä! Porkkanoille nämä kahden lavanreunuksen korkuiset ovat olleet passelit, ja toissa kesänä näissä kasvoi myös peruna hyvin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...