sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Väritrendit kodin sisustamisessa 2017 [Rakenna & Sisusta -messut]

Kirjoitin marraskuussa blogiin lifestyle- ja sisustustrendeistä vuodelle 2017, joihin olin tutustunut eri julkaisujen kautta, ja samoilla teemoilla olivat puhumassa myös Rakenna & Sisusta -messujen asiantuntijat: Kotoilu - tai vielä trendikkäämmin hyggeily - erittäin vahvana ilmiönä, pienemmät huonekoot korvaamassa loftin, pesien ja lepopaikkojen rakentaminen koteihin, turvasatamat arjen kiireistä, viherkasveilla ja luonnonmateriaaleilla tuodaan virkistävää - ja samalla rauhoittavaa - luontoa sisälle koteihin.

Väreillä luodaan kodikkaita tunnelmia, sekä jopa hämyisiä lepopaikkoja. Mustavalkoisuus,  graafisuus ja ne kauan pinnalla pysyneet tekstitaulut vaihtumassa käsintehtyyn, tuunaattuun ja pehmeisiin pintoihin, murrettuihin sävyihin ja luonnonmateriaaleihin, kuten kiveen, korkkiin,puuhun, rottinkiin.

Kävin kuuntelemassa messuilla Tikkurilan asiantuntijan pitämän esityksen, jossa saimme napakan tietoiskun väreistä ja värien käytöstä, sekä hyvät ohjeet, kuinka löytää juuri se oikea sävy omaan kotiin.


Olen itsekin sortunut monet kerrat pyörittelemään maalien  paperisia värinäytteitä myymälän valaistuksessa, ja jopa valinnut sävyn käyttämättä lippusta maalattavassa tilassa - joskus osunut kerralla kohdalleen, joskus maalaamisen jälkeen kiroillut, kun vaaleanharmaaksi tarkoitetusta tilasta tulikin vaaleansininen...

Värinäytteitä tulisikin siis aina tarkastella siellä maalattavassa tilassa - mielellään jopa useampana eri vuorokauden aikana. Lappuset kannattaa kiinnittää maalattavaan seinään, eikä missään tapauksessa tarkastella vaakatasossa, esimerkiksi pöydän päällä; väri vaatii valoa, ja 'väärästä' suunnasta tullut valo voi muuttaa värin sävyä.

Tikkurilalta voi muuten tilata A4 -kokoisia värinäytteitä, jos myymälöistä saatavista pienistä lapuista tuntuu hankalalle hahmottaa väriä suurempana pintana. Tikkurilan asiantuntija myös kehoitti rohkeasti maalaamaan koemaalauksen harkitsemallaan sävyllä.


Kannattaa myös muistaa, että huoneen valaistus ja tilaan tuleva luonnonvalo vaikuttavat värin sävyyn. Esimerkiksi led-valot tai pohjoisesta tuleva luonnonvalo voivat taittaa harmaan sävyä sinisemmäksi.

Tilan valaistusta miettiessä tulee ottaa huomioon seinäpinnat; struktuuripinnat, kuten Tikkurilan Taika -maalit, saattavat vaatia tehostevaloa, jotta pinta saadaan näkyviin parhaiten.


Tikkurilan asiantuntija esitteli myös erilaisia keinoja käyttää värejä tilojen sisustuksessa - ei siis ainoastaan seinäpintoina, vaan myös huonekaluissa ja tekstiileissä.

Väriharmoniat ovat itselle jo hieman tuttuja niin opiskeluajoilta, kuin maalausharrastuksistakin, ja varsinkin vastaväriharmonia on lähellä omaa sydäntä - pienillä lisäyksillä vastavärejä saa sisustukseen mielenkiintoisia yksityiskohtia rikkomaan muutoin aivan liian sopuisaa värimaailmaa.

Yksiväriharmonia: Käytetään vain yhtä väriä, mutta tuodaan sisustukseen vaihtelevuutta käyttämällä saman värin eri sävyjä (kuvataiteessa lisätään siis kyseiseen väriin vaihtelevia määriä joko mustaa tai valkoista).

Lähiväriharmonia: Tällaisessa värimaailmassa käytetään väriympyrän vierekkäisiä värejä - yleensä kolmea vierekkäistä. Tehotetta saadaan käyttämällä samoista väreistä eri tummuusasteita.

Vastaväriharmonia: Vastavärit ovat väriympyrän vastakkaisilta laidoilta löytyvät värit. Vastavärejä käyttämällä saadaan ryhtiä tilaan, ja esimerkiksi huoneessa voi olla tehosteseinä vastavärillä.

Valööriharmonia: Valooriharmonia tarkoittaa 'värittömillä väreillä aikaansaatavaa harmoniaa'. Eli kaikki tilassa käytetyt sävyt ovat väliltä valkea-musta. Ei siis mustavalkea sisustus, vaan ne kauniit harmaan sävyt sieltä väliltä!

Jos tuntuu, että on vain vaalea harmaa ja tumma harmaa, niin Tikkurila on julkaissut Deco Grey -värikartan, josta löytyy lähes sata harmaan sävyä; 72 peittävää, 15 kuultavaa ja 7 Taika Helmiäismaaliin sopivaa harmaata. Ainakin minä riemuitsen tästä värikartasta, sillä niin helposti harmaa taittuu vihreään, punaiseen, keltaiseen tai siniseen, että juuri sen oikean sävyn löytämiseksi joudut kantamaan kotiin koko valikoiman harmaita värinäytelappuja!


Koska olen kuumeisesti miettinyt myös alakerran (kellarikerros) melko vähälle luonnonvalolle jäävien tilojen pintamateriaalien värejä, olin kovin kiinnostunut kuulemaan värien eri sävyjen vaikutuksesta tilan tunnelmaan. Osalle nämä ovatkin jo varmasti tuttuja juttuja, mutta kertaus kannattaa aina. ;)

Vaaleat & viileät sävyt: Avartavat tilaa, luovat etäisyyttä.

Tummat & lämpimät: Luovat intensiteettiä, tulevat kohti, luovat pesämäisen lämpimän tunnelman.

Kirkkaat sävyt: Aktivoivat ja korostavat.


Alla oleva kuva on otettu messualueelle sisustetusta ÅBlogitalosta, josta laitan blogiin enemmän valokuvia alkuviikosta:

Yksi hyvä huomio, jonka tilaisuudessa kuulimme, mutta jonka olin jo itse ehtinyt havainnoimaan raksan kellarikerroksen kylpyhuoneen laattojen valinnassa, oli kiiltävien ja mattapintaisten materiaalien (ja pintojen) erossa; kiiltävä voi näyttää tilassa kovemmalle ja tummemmalle, kuin mattapintainen vaihtoehto.

Itselle tuo oli laattojen kanssa yllättävä havainto, kun helposti kuvittelisi, että kiiltäväpintainen materiaali heijastaisi valoa paremmin, ja niin ollen näyttäisi vaaleammalle, kuin matta. Mutta seinälaattoja lokakuisessa luonnonvalossa kellarin kylpyhuoneessa vertaillessa huomasin, että kiiltävä laatta (varsinkin ikkunaseinällä) näytti huomattavasti tummemmalle, kuin mattapintaisempi, sävykkäästi kuvioitu laatta!

**Vink: Jos kylpyhuoneeseemme suunnitellut laatat eivät ole vielä tutut, voit kurkata kuvat täältä; KLIK!


Tikkurila on myös julkaissut uuden pehmeänvalkoisen sävyn, joka on värisuunnittelijoiden kehittämä valinta kotien seinäpinnoille.

Tikkurilan Valkoinen on luotu vaihtoehdoksi sisämaalauksessa usein käytetylle maalarinvalkoiselle, joka saa puhtaassa valkeudessaan helposti valkoiset listat ja sisäovet näyttämään keltaisilta. Tikkurilan Valkoinen on pehmeä, luonnollinen sävy, johon on helppo yhdistää puun sävyjä ja luonnonmateriaaleja.

Tilkkuna näyttää omaan silmään melko kermaiselle, varsinkin kun pohjana oleva esite on paperivalkoinen, mutta messuosastolla isona seinäpintana sävy oli kaunis - ja valkoinen! :)

Olimme suunnitelleet maalaavamme Villa Kotirannan lautaseinät maalarinvalkoisella, mutta nyt joudun kyllä tämän pehmeämmän sävyn nähtyäni tekemään koemaalauksen tupakeittiöön tälläkin Tikkurilan Valkoisella. Haemme kuitenkin kotiimme lämmintä tunnelmaa, ja uskon, että tämä sävy sopisi kauniisti vihertävään pönttöuuniin ja muutamiin vintage -huonekaluihimmekin.


Esityksen jälkeen piipahdin myös Tikkurilan osastolla, jossa oli esillä vahvasti Color Now 2017 -värikokoelmat, joista kirjoitinkin blogiin jo jokunen päivä sitten. Kauniita murrettuja värisävyjä, joista löysin jo monta uutta suosikkiani...


Messuosastolla tuo Growth -värikokoelma miellytti minua enemmän kuin Color Now 2017 -lehdessä, jossa vihreä (Basilika) oli ehkä turhan hyökkäävä ja dominoiva.

Tuota Growth -kokoelman punaista Tomaatti -sävyä hetken jo harkitsin työhuoneeseen, mutta kellarikerroksessa, missä luonnonvaloa ei juurikaan ole, tuo kaunis väri muuttuisi helposti tunkkaiseksi ja tilaa pienentäväksi, eikä raikkaan inspiroivaksi, mikä olisi tarkoitus...


Jos sisustuksen väritrendit ja sisämaalaus ylipäätään kiinnostavat enemmänkin, niin kannattaa käydä tutustumassa Tikkurilan nettisivuihin, mistä löysin itse valtavasti lisätietoa väreistä ja ohjeita oikean värisävyn löytämiseen. Lisäksi sivuilta löytyy sisustusideoita, jos et vielä tiedä mitä etsit, mutta haluaisit jotenkin uudistaa kodin värimaailmaa!

Ja Pinterestistä löytyy Villa Kotirannankin kansiosta 'INSPIRATION: Wall colors' toistasataa inspiroivaa kuvaa aiheesta - kannattaa kurkata! :)

Lisäksi olen uudistanut (ja edelleen työnalla) Pinterest -kansioitani, ja esimerkiksi makuuhuoneiden ideakuvat ovat nyt teemoittain kansioissa. Etsitpä siis ideoita mustavalkeaan tai sinisävyiseen makuuhuoneeseen, tai vaikka boheemin tunnelman luomiseen, niin olen valmiiksi luokitellut kuvat kategorioihin, jotta SINÄ löydät helposti ja nopeasti haluamasi ideat! :)


*******
...Ja loppuun mainittakoot, ettei tässä postauksessa ole kyse yhteistyöstä, kaupallisesta yhteistyöstä tai edes mainoksesta - ainoastaan messukokemusten ja itseäni kiinnostaneen tiedon eteenpäin jakamisesta! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...