sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Uusia, ja talven yli hengissä pysyneitä huonekasveja!

EDIT/2.1.2018: Jotain mystistä on tapahtunut tälle julkaisulle vuoden aikana; tekstit ja kuvat ovat hypähtäneet hieman paikoiltaan.


Rohkaistuin taas pitkästä aikaa pyörähtämään Plantagenissa etsimässä lisää huonekasveja kotiimme.

Aivan liian usein innostun, ja sitten lopulta lannistun näiden huonekasvien kanssa; jotenkin aina lopulta onnistun ne tappamaan - joko liiallisella tai liian vähäisellä kastelemisella ilmeisimmin.

Mutta koska viime heinäkuun lopulla ostamani peikonlehti on ilman minkäänlaisia oireiluja selvinnyt läpi pimeän talven (yhtä aikaa ostamani vesikasvi ja muratti tosin näivettyivät hyvinkin nopeasti...), niin päätin hullutella, ja kokeilla paria uutta kasvia! :)Ensimmäinen löytö oli kookas traakkipuu, josta maksoin ~15 euroa - ei mielestäni kovin paha hinta tämän kokoiselle kasville.

Olen tosin joskus kauan sitten onnistunut tällaisenkin (ilmeisesti) liialla kastelulla tappamaan, joten nyt lueskelin hieman tarkemmin noita hoito-ohjeita... ;)

...Oli varmasti viihdyttävää ystävälleni kiertää kanssani myymälää, kun hoin lähestulkoon joka toisen lajikkeen kohdalla; ''Tuon oon tappanut, tuon oon tappanut, tuon oon tappanut, tuon oon saanut pidettyä hengissä melkein vuoden, mutta sitten lopulta kuitenkin tappanut, tuon oon tappanut...'' :DMutta kuten viime viikonlopun Rakenna & Sisusta -messuilla Kukkakauppa Broncon edustajan, floristi ja yrittäjä Niina Autti totesikin, pyritään vihersisustamisen trendeissä nyt pois kertakäyttökulttuurista, ja koetetaan kotoilun merkeissä pitää myös huonekasvitkin hengissä.

...Tällaiselle laiskalle kotoilijalle, joka nauttii sohvalla pötköilystä kutimien kanssa, kuulostaa huonekasvien hengissäpito vähän 'hand core hyggelle'! :D


Tämä traakkipuu sai nyt aluksi suojaruukukseen tämän viikolla Lahden Kontti -kirpputorilta löytämäni retron, punotun ruukun. Ostin näitä kahdessa eri koossa, ja tämä kuvan ruukku on nyt se isompi. Tosin liian pieni tälle kasville, joten sopivamman kokoinen suojaruukku nyt etsinnässä.

En muista nyt näiden suojaruukkujen hintaa, mutta aivan enimmillään 1,50-2€/kpl.Todella hyväkuntoiset ja siistit - ja löytävät varmasti vielä paikkansa kotonamme.

...Lopullista paikkaansa etsii vielä myös tämä kasvikin. Nostin nyt ensi hätään pois lasten jaloista ja kissan suusta tuonne kirjatason päälle, mutta lattialle haluaisin ehkä kuitenkin lopulta sen sijoittaa. Traakkipuu (Plantagenin ohjeen mukaan) pitää valoisasta paikasta, muttei suorasta auringonvalosta, joten tässä kodissa paikan täytyy löytyä olohuoneesta.

Villa Kotirannassa tämä ihanuus pääsee makuuhuoneeseemme - jos siis vielä palttiarallaa puolen vuoden päästä yhä elossa... ;)
Toinen hankinta oli klassikko; jukkapalmu!

Muistan lapsuudenkodistani jukkapalmun, joten tällä lajikkeella on suuri tunnearvo. :)

Ilmeisen helppohoitoinen, joten toiveita on hengissä pysymisenkin suhteen - kestää Plantagenin mukaan jopa kuivuuttakin. ...Toki minulla tuppaa olla tapana kastella liikaa, eli koetan malttaa kaataa Jukalle vettä vain joka toinen kerta, kun kastelen muita huonekasveja.

Rakenna & Sisusta -messuilla Niina Autti mainitsi yhdeksi syyksi, miksi huonekasvit tuntuvat talven aikana nuupahtamaan, juurikin tuon liiallisen kastelun; Kun auringonvalo vähenee, tulisi kasteluakinmyös vähentää ja päästää kasvi lepotilaan. Toki jos kasvit ovat saaneet lisävalonlähteeksi kukkavalon, voi kastelua jatkaa tavalliseen tapaan.

Jukkapalmu pääsi niin ollen kirpputorilta löytämääni vanhaan suojaruukkuun, joita muistaakseni löysin kaksi kappaletta yhden euron yhteishintaan - löytö! :)

Aikaisemmin peikonlehti oli tässä samaisessa ruukussa, mutta nyt talven aikana virkkasin sille valkoisista trikookuteista suojaruukun, joten tämä suojaruukku vapautui odottelemaan uutta käyttäjää.

Ruukun aluslautanen on myös muutaman kymmenen centin kirpputorihankinta - kaunis sinivalkoinen Arabian ruokalautanen.

Tällaisia yksittäisiä, vanhoja kuviolautasia löytyy usein naurettavan halvalla, kun vain malttaa jäädä nostelemaan lautaspinojen kätkemiä aarteita. :)
Peikonlehden ohella toinen talven läpi menestyneesti porskuttanut sankari on tuo alakuvan aloe vera. Koskaan ennen en ole tällaista lajiketta omistanut, ja tämänkin lahjaksi sain - ja luottavaisin mielin uskaltaisin hankkia näitä vielä muutaman lisääkin. Tähän mennessä ainakin ollut todella helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen; kastelua harvakseltaan (googlasin, että jopa parin viikon välein kastelu riittäisi) ja paljon auringonvaloa. Kuten tuosta kuvasta huomaa, oma aloe verani on nyt talven sijainnut olohuoneen kirjahyllyn päällä, ja kovasti kääntynyt kurottelemaan kohti vastapäisellä seinällä olevia ikkunoita. ...Ehkä olisi aika palkita se pitkästä odotuksesta, ja siirtää ikkunan ääreen... ;)


Myöskin rönsyni (yllä) selvisi talvesta - tosin siirsin sen syksyllä jo makuuhuoneen hämärästä valoisampaan olohuoneeseen. Kesäksi ajattelin kantaa sen pihalle terassille valoisaan, mutta suojaisaan paikkaan.

Kukkavalon alle olohuoneen ikkunan ääreen päätyi 80% kotimme kaikista huonekasveista, kuten (alla) appelsiinipuut, jotka poikani on kasvattanut syömänsä appelsiinin siemenistä.

Aikoinaan Kärkkäiseltä ostettu kukkavalo ei ole millään tapaa sisustuksellinen elementti olohuoneessa, mutta ei ainoastaan onnistunut pitämään kasvit elossa läpi pimeän talvikauden, vaan jopa ylläpidettyä kasvukautta! Mm. appelsiinipuut, omenapuu ja muutama huonekasvi, joiden nimeä en tiedä, ovat kasvaneet melkoisesti pituutta talven aikana ja uusia lehtiä ilmestyy kasveihin jatkuvalla tahdilla.


Alkuperäinen tarkoitukseni oli vielä jakaa Rakenna & Sisusta -messuilta kuulemiani vinkkejä vihersisustamisen trendeihin, mutta joudun valitettavasti jättämään ne vielä erilliseen postaukseen - tietokoneeni päätti olla suostumatta kuvakollaasien tekoon tänään... Eli palaan aiheeseen vielä pikemmiten! :)

Odotellessa kannattaa käydä tutustumassa Villa Kotirantaan Pinterestissa, ja varsinkin kansioon 'INSPIRATION: Houseplants in interior decorating', jonne olen kerännyt 250 inspiroivaa kuvaa huonekasveista osana sisustusta.

Voimia kaikille tulevaan viikkoon - minä vielä jatkan lapsiperheellisen puuhakasta lomailua, ja olenkin vielä tulevalla viikolla bloggaamista aktiivisempi tuolla Instagramin puolella. Tervetuloa sinne seuraamaan puuhastelujamme! :)

4 kommenttia:

 1. Onnea uusille huonekasveille. Ovat niin kauniita. Uskon, että saat ne hyvin menestymään.

  VastaaPoista
 2. Kivoja ja nättejä huonekukat. Mullakin oli joskus jukkapalmu, kasvoi hyvin, ja jossakin vaiheessa teki ruskeita lehden päitä. Jotenka kyllästyin ja heitin menemään.
  Mutta pitäis olla helppohoitoinen, mä taisin kastella sitä liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu jotenkin luonnottomalle olla kastelematta noita kasveja, kun muutaman päivän välein kastelen kukkavalon alla olevia kasveja... Pelkään, että mokomat kuolevat kuivuuteen... :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...