tiistai 24. toukokuuta 2016

Bataatinkasvatuksen kokeilunhaluiset amatöörit, vol.6

Bataattiprojekti etenee täällä rauhalliseen tahtiin; taas erä juurtumassa olleita pistokkaita pääsi istutusrasioihin ensimmäiseen multaansa, ja seuraava erä juurtumaan laitettavia pistokkaita on kohta leikkauskunnossa 'emäbataateissa'.
Melkoiset juuret nämä pistokkaat ehtivätkin jo kasvattaa - tuo istutuspuuhiin pääsy viivästyi, kun taimimulta pääsi jälleen kerran loppumaan kesken.
...Alkaa jo vähän naurattaa tuo taimien määrä, kun jokainen ikkunataso ja askartelupöytäkin ovat täpötäynnä pikkuruisia ruukkuja. Saisi tuo kesä viimein kunnolla alkaa, jotta pääsisivät kasvitkin avomaalle multaan!
Bataatintaimia on mullassa nyt 14 itsekasvatettua ja se yksi anopilta lahjaksi saatu, Plantagenin taimi, joka alkunuutumisen jälkeen viimein sopeutui tähän uuteen elinympäristöönsä. Jos oikein muistan, niin neljä juurrutettua pistokasta lähti uuteen kotiin lahjoituksena, ja noita uusia pistokkaiden alkuja näyttäisi tulevan vielä kymmenittäin. Tosin 'emäbataatitkin' siirtyvät jossain vaiheessa avomaalle ja suurin osa noista pistokkaiden aluista jää hyödyntämättä.

Eli oppikokemus; 'Emäbataattien' varsien ei tarvitse antaa kasvaa ihan mahdottoman pitkiksi, ennenkuin alkaa niistä pistokkaita leikkaamaan, sillä rajallinen on aika, jonka pistokkaat ehtivät kasvamaan ja juurtumaan ennen ulos siirtämistä.
Seuraava homma olisikin hankkia vielä hieman isompia ruukkuja/salaojitettuja astioita, joihin nuo pisimpään mullassa olleet taimet istuttaisi ennen avomaahan siirtoa. Ehtisi juuristo kasvaa mahdollisimman suureksi täällä lämpimässä huoneilmassa.
Raksalla tämän kesän perunamaapaikka on päätetty ja viikonloppuna menevät perunat jo maahan. Bataatit saavat olla sisällä vielä kesäkuun 10.päivään asti ainakin, sitten siirtyvät vasta avopenkkiin kera runsaan kastelun, paksuhkon ruohokatekerroksen ja koko kesäisen harsohunnun.

2 kommenttia:

  1. Kiva bataattikokeilu. Luulen että saat mukavan bataattisadon.

    VastaaPoista
  2. Eläkäämme toivossa - toki jo pelkkänä kokemuksenakin tämä kokeilu ollut hauska, vaikka sato lopulta jäisikin pieneksi! :) Kunhan vain saisin onnistuneesti (palelluttamatta) taimet pihalle lähiviikkoina - näyttävät nuo kukkaruukut käyvän kohta taimille pieniksi... Ehkä joudun kuitenkin odottelemaan tuonne kesäkuun 10.päivän maagiseen rajaan asti, ennen kuin rohkenen (harson alle toki) jättää taimet ulkosalle...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...