maanantai 26. kesäkuuta 2017

Veranta sai viikonloppuna helmipaneelit ja pohjamaalin!

Viikonloppuna remontoitiin oikein urakalla juhannuksen kunniaksi - ja tänään luvassa oikein tuhti raportti runsain valokuvin, mitä kaikkea olemme saaneet aikaiseksi! :)

Remontoimme viikonloppuna itse asiassa niin rehvakkaasti, että lauantain ja sunnuntain välisenä yönä heräilin oikean käden jäätävään kipuun kaulasta keskisormeen saakka, koko käsi myös kihelmöivän puutunut ja sormet niin turvonneet, etten saanut kättä nyrkkiin puristettua!

...Olisin ehkä jo lyönyt paniikkivaihteen päälle, ellei oireet olisi olleet tutut; mieheltä leikattiinkin viimein keväällä pitkän odottelun jälkeen vasen käsi samojen oireiden vuoksi, ja itselläkin juuri tuo oikea 'hiirikäsi' kipuillut aiemminkin, jos läppärin hiirtä olen pidemmän aikaa joutunut käyttämään...

Nuo kivut sai lauantaina aikaiseksi melkein kuuden tunnin rupeama kattopaneelien maalaamista. Tuossa ajassa pohjamaalin saivat pintaan toimestani kaikki makuuhuoneiden paneelikatot, sekä isomman pojan parven katto - maalaamatta jäi yläkerrassa enää verannan ja tupakeittiön katto! :)

**Makuuhuoneista otin myös valtavasti valokuvia, jotka lupaan myös jakaa mahdollisimman pian.


Sunnuntaina aloitettiin työt taas heti aamusta - kädenkin kivut katosivat onneksi nopeasti ylös noustua ja liikkeelle lähdettyä.

Tarkoitus oli alunperin, että olisin maalannut nuo viimeisetkin paneelikatot, jotta olisimme saaneet koko yläkerran katot pohjamaaliin, mutta käden vuoksi päätimme ottaa 'kevyemmän' urakan; mies hioi ensin verannan kipsiseinät, ja katkoi sitten seinien helmipaneelit mittaan. Sillä aikaa minä pohjamaalasin verannan kipsilevyseinät.

Ennen lounastaukoa olimme saaneet maalattua kertaalleen myös kaikkien seinäpaneelien pontit, sekä helmipaneelin etulappeen koristeuran, ja lounaalta palattuamme mies ryhtyi kiinnittämään paneeleja paikoilleen.

Annoin pienen etumatkan miehelle, ja läiskin perästä pohjamaalia paneeleihin sitä mukaa, kun mies sai seinää valmiiksi. :)


Tässä alla veranta ennen maalaamista ja seinäpaneeleja ulko-ovelta katsottuna tupaan päin, missä näköjään pönttöuunissa rätisi tulikin kuvaushetkellä. :)


Ja nämä kaksi alla olevaa valokuvaa on otettu tuosta verannan tupaan johtavalta ovelta (mikä näkyy yllä olevassa kuvassa) - ulko-ovi jää oikeanpuoleisten ikkunoiden viereen. Ensimmäinen kuva ennen kipsilevyjen maalausta ja toisessa pohjamaalattuna. Ero tilan ilmeessä jo pelkällä pohjamaalillakin melkoinen!


Alla tuolta ikkunoiden välistä nurkasta otettu valokuva kohti tupaan johtavaa väliovea. Paneeliseinä alkaa tässä vaiheessa nousemaan paikoilleen.

Poiketen perinteisestä puolipaneloinnista, joka nousee ~1000-1200mm korkeuteen lattiasta, nostimme me paneelin yläreunan 1900cm korkeuteen. Verannan tavallista korkeampi huonekorkeus, 3200mm, vaatii hieman muidenkin korkeuksien kanssa leikittelyä, jotta mittasuhteet pysyvät järkevinä.

Paneelikatto maalataan valkoiseksi (tai mies on itse asiassa maalannut sitä tämän illan), ja noihin kipsilevyseiniin tulee BoråsTapeter:in Falsterbo II Herba -kasvistoaiheinen tapetti (kuva myöskin alla), josta kerroin aiemmin kesäkuun alkupuolella.

Ja tuolle kuvan paneeliseinälle tulee paneeli- ja kipsiseinän siirtymäkohtaan koko seinän mittainen avohylly naulakkokoukkuineen!


Ulko-ovi raksalla on vielä tilapäinen, sillä oikeaa ovea ei viitsi ottaa kolhiintumaan paikoilleen, ennenkuin suurimmat rakennustarvikkeet on saatu kannettua sisälle - kuten esimerkiksi keittiö elokuun alkupuolella.

Mies olisi halunnut laskea katon tasakatoksi tuohon matalimmalle kohdalle, mutta onneksi pidin pääni ja sain taivuteltua miehen tuohon korotettuun versioon. Tilasta tuli huomattavasti tilavamman tuntuinen, sekä persoonallisen näköinen!


Tälle seinälle (alla) tosiaan suunnitelmissa koko seinän mittainen avohylly naulakkoineen - kaikkiaan 4m naulakko- ja hyllytilaa!

Paneeliseinä tuntui meistä huomattavasti kestävämmälle ratkaisulle eteistilanakin toimivaan verantaan kuin kipsilevyseinä, missä lasten kengät lentelevät ja kurakin välillä roiskuu. Ja kun nelihenkisessä perheessä kenkiä ja takkeja riittää - puhumattakaan lasten kavereiden vaatteista, niin naulakkotilaa tarvitaan runsaasti!

Ja käytettävyyden vuoksi lattiaksi verannalle on tulossa tummanharmaa laatta, joka on helppo pitää puhtaana, eikä vesisateillakaan tarvitse hätäillä märkiä kenkiä.Naulakkojen alle on tarkoitus nostaa kaksi miehen vanhoista lankuista rakentamaa hyllykköä kengille, joista toinen toimi vanhassa kodissamme sängyn päädyssä kirjatasona (vanha valokuva alla):


Tämä kookas kipsilevyseinä (kuva alla) saa tosiaan BoråsTapeter:in Herba -tapetin ylleen, ja tuon välioven oikealle puolelle koko seinälle on tulossa 60cm syvät kaapit.

Tarkoitus on hankkia tilaan mahdollisimman korkeat kaapistot, jotka tuon välikatolle johtavan aukon  oikealla puolella (1800mm leveydeltä) ylettyisivät mahdollisimman lähelle kattoa. Kaapiston vasen reuna (aukon kohdalta eteenpäin 1200mm leveydeltä) sitten laskisi pykälää alemmas, jotta välikatolle on tarvittaessa esteetön pääsy.

Noissa todella korkealle jäävissä kaapeissa voidaankin sitten säilyttää harvemmin käytössä olevia tavaroita, kuten vierastäkkejä ja tyynyjä, kausivaatteita, makuupusseja, ilmapatjaa, ym... Talossa, jossa ei ole käyttöullakkoa, eikä ulkovarastoa, täytyy kaikki käytettävissä olevat neliöt (ja kuutiot) ottaa hyötykäyttöön!


Tupaan johtava ovi tulee olemaan huurrelasillinen, valkoinen Matti -sisäovi (Line massiivirakenteiset ovet). Samanlainen lasiovi tulee myös meidän makuuhuoneeseemme, sekä alakertaan vievään portaikkoon alakertaan.

Kaikki kotimme muutkin väliovet ovat vastaanvanlaisia massiivirakenteisia Line -ovia, mutta ilman laseja.

En malta odottaa, että pääsemme näitäkin asentamaan paikoilleen... :)


Olen aivan rakastunut tuohon helmipaneeliin!

Totesin miehellekin paneeleja maalatessa, että aivan kuin maalaisin vanhan maatilan tuvan seiniä. :) Kaunis, perinteinen paneeli, joka sopii vanhan talon henkeen.


Kun tuonne ikkunoiden ylle saadaan saniaiskuvioiset tapetit, niin ikkunat eivät verhoja kaipaa!

Tuohon ikkunoiden ääreen rakentuu meille toinen olohuone - niin aurinkoisten kuin sateistenkin päivien kahvittelunurkkaus; miehen mummolta saimme lahjaksi vanhan puusohvan, joka odottelee anoppilassa muuttoamme. Sen pariksi haemme syksymmällä Pohjois-Savosta isäni lapsuudenkodista 1900-luvun alkupuolen pirtinpöydän, joka on toistakymmentä vuotta odottanut kotia, johon sen voisin tuoda arvoiselleen paikalle. Puusohvaa vastapäätä toiselle puolelle pöytää harkitsen kahden vanhan jugoslavialaisen puutuolini asettamista...

Lisäksi miehen kanssa mittailimme pikaisesti, että kyllä siihen taitaisi se kaipaamamme keinutuolikin mahtua... ;)


Palaan pikemmiten uudelleen verannan maalausprojektin merkeissä, sillä paneelien väri on aiheuttanut viime kuukausina päänvaivaa... Tikkurilan valkoinen, Kanaali vai Lido?


Me olemme nyt tehneet päätöksen - mutta kuulette sen huomenna! ;)Hyvää yötä ja kauniita unia täältä sateisen pimeästä Mäntsälästä!

2 kommenttia:

  1. Olettepas olleet tehokkaita, voin vain kuvitella, kuinka upee tuosta tulee! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maiju! <3 Olemme kyllä itsekin todella tyytyväisiä ja niin rakastuneita tuohon verantaan! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...