sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Kananmunakennot hyötykäytössä, ja kaupan salaatin uusi elämä!

Piipahdimme lasten kanssa kolmestaan kolmen päivän pika-pääsiäislomalla Pohjois-Savossa mummolassa - ihana oli käydä, mutta vielä ihanampaa on taas olla ihan ikiomassa kodissa!

...Välillä pitää lähteä, jotta muistaa, miten kovasti haluaa palata...

Meidän ollessa reissussa, mies ahersi raksalla - yllätys, yllätys - ja taas on urakka pyörähtänyt ison askeleen eteenpäin! Palaan ensi viikolla kameran kanssa ottamaan valokuvia, ja lupaan palata aiheeseen täällä blogissakin, mutta kerrottakoot, että veranta on saamassa perinteisen helmipaneelin lähipäivinä ylleen (paikalliselta sahalta) ja veranta onkin niiltä osin nyt levytetty valmiiksi, mihin tapetti tullaan asentamaan.

...Laitoinkin juuri tarjouspyyntöä Boråstapeter Falsterbo II -malliston tapetille 4021 Herba... ;) Jos haluat saada tunnelmasta kiinni, niin käy kurkistamassa inspiraatiokuva tästä linkistä; KLIK! Kuvittele tähän vain normaalia korkeamman 'puolipaneloinnin' valkoisella helmipaneelilla, ja sen ylle tuon Herba -tapetin... Oioi, en malta odottaa...! :)

Mutta palataan tuohon aiheeseen myöhemmin ensi viikolla paremmin!


Kotiseutumatkailun aikana mies vastasi raksan etenemisen lisäksi myös kanalan ylläpidosta, ja kotimme huonekasvien sekä taimien kastelusta. Hieman jännitti, myönnetään, että löydänkö tomaatit nuupahtaneina nestehukkaan...

Mutta minua odottikin iloinen yllätys; muutaman päivän poissaolon aikana olivat kurpitsan, kesäkurpitsan ja avomaankurkun taimet singahtaneet hurjaan kasvuun ja nousseet esiin taimimullasta!


...Tiedättekö mistä muuten tietää, että ruuhkavuodet ovat kiireineen vallanneet tämän intohimoisen kotipuutarhurin ja oman-elämänsä-esteetikon arjen...?


....Siitä, että esikasvatusastioihin tökätyt nimikyltit näyttävät tältä! :) Pikaisesti grillitikkuun kietaistu keltainen muistilappu on korvannut kauniit puiset kyltit dymo-teksteineen...

  *huokaus*


Ensimmäistä kertaa hyödynsin näitä kananmunakennoja esikasvatukseen muillekin lajikkeille, kuin tomaateille. Ja hyvin näyttävät taimet tuostakin multamäärästä nousevan, joten ensi keväänä esikasvatan kaikki lajikkeet näin!

Nyt vain heti alkuviikosta haettava uusi säkillinen taimimultaa, jotta saan mahdollisimman nopeasti siirrettyä taimet isompiin ruukkuihin, syvempään multaan.

Nopeasti kun nyt muistelen, niin taitaa enää olla maissi kylvämättä, ja melkein kohta kiire tulee, sillä huhtikuun aikana täytyy saada siemenet multaan! Tavoitteena olisi saada 6-8 taimea tuottamaan satoa tulevana kesänä, eli muutama enemmän kuin viime kesänä, jolloin kokeilin maissin kasvatusta ensimmäistä kertaa.


Tomaatit kasvavat maltillisesti - ja yhdestä jouduin jo luopumaan haikein mielin, kun pienin poika ehti nappaamaan taimen ylös mullasta...

Mutta toisaalta en ole näiden tomaattien kanssa aiempinakaan vuosina kovin kummoisesti onnistunut, joten ihan kamalia suorituspaineita ei ole kertynyt tällekään kesälle... Kiva jos hengissä selviäisivät kasvihuoneeseen asti. ;)


Loppuun vielä valokuvin todisteet, ettei kaupasta ostettua salaattia kannata heittää menemään, kun suurimmat lehdet on syöty ja pelkkä juuripaakku muoviruukkuineen on jäljellä; istutin isompaan ruukkuun taimimultaan salaatin juurakon ja näin hienosti jo uusia lehtiä kasvaa tuosta biojätteeksi melkein joutuneesta salaatinjämästä:
Aurinkoa tulevaan viikkoon kaikille!!4 kommenttia:

 1. Ihanaa, on niin mukava nähdä taimien nousevan, varsinkin matkaltapaluu jännityksen jälkeen :) Tuo munakenno on niin hyvä idea - ja eipä kaikkeen tosissaan ehdi panostaa, kylteistä viis, kunhan kasvit voi hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät yhtä riipivän ahdistavan jännittävää odottaa, nouseeko sieltä mullasta mitään!? :) Ja harvoinpa sitä onneksi on joutunut pettymään! Varsinkin kesäkurpitsa tuntuu itävän lähes 100% varmuudella - ja silti aina kylvän ihan liian monta siementä, varmuuden varalta, jos vaikka tällä kertaa kaikki eivät idäkään... :)

   Poista
 2. Täytyykin laittaa noihin kananmunakennoihin taimia kasvamaan, kunhan saan noita toisia pois tieltä :D
  Tomaattia kun tuli ihan "pikkusen" yli omien tarpeiden..
  Saitteko maissista satoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti hyötykäyttämään nuo kananmunakennot tähän tarkoitukseen - halpaa ja helppoa! :)

   Maissista saatiin heti ensimmäisellä yrityksellä kymmenisen tähkää, vaikka osa jäikin melko pieniksi lopulta. Mutta pääsimme maistelemaan - ja innostumaan lajin runsaammasta viljelystä tänä vuonna! ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...