keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Ystäväkirja -haaste

Vuosi 2016 toi mukanaan joukon uusia, ihania bloggaaja -tuttavuuksia; osan kanssa on vaihdettu ajatuksia puolin ja toisin täältä näyttöjen takaa, toisten kanssa on tavattu kasvotusten - ja jopa toteutettu yhteisiä projektejakin!

Koska tahtoisin oppia tuntemaan vielä paremmin näitä uusia, sekä tietenkin vanhojakin blogituttuja, ajattelinkin polkaista käyntiin Ystäväkirja -haasteen. :)

Listasin 10 kysymystä, jotka tahtoisin kysyä ja laitan haasteen jakoon kahdeksalle bloggaajalle (lista postauksen lopussa), joiden toivoisin haasteeseen vastaavan - ja kenties haastavan puolestaan omia blogituttavuuksiaan mukaan.1. Mikä tekee kotisi sisustuksesta juuri Sinun näköisesi?
2. Mikä on pisimpään mukanasi kulkenut sisustusesine? Miksi?
3. Haaveilemasi sisustustuote?
4. Rakkain sisustusaarteesi?
5. Virhehankintasi?
6. Suosikkiväriparini sisustuksessa?
7. Lempipaikkasi kodissasi?
8. Mistä esineestä tahtoisit päästä eroon/olisit valmis luopumaan?
9. Vinkkisi, kuinka uusia sisustusta helposti ja edullisesti?
10. Jos saisit 1000€ sisustukseen, mitä hankkisit/tekisit?Tasapuolisuuden nimissä päätin itsekin vastata näihin kysymyksiin, sillä osaan kysymyksistä ei ainakaan minun ollut helppoa antaa lyhyttä vastausta! :) Joitakin vastauksia jouduin pohtimaan jopa kahvikupillisen ajan...1. Mikä tekee kotisi sisustuksesta juuri Sinun näköisesi?

Suunnittelemattomuus. Tai hienommin muotoiltuna ehkä 'sattumanvaraisuus'. Rakastan eri aikakausien tyylejä, ja ihastun yksittäisiin esineisiin, huonekaluihin ja tekstiileihin - en suoranaisesti seuraa mitään tiettyä tyyliä sisustuksessa, vaan kotimme on (mielestäni) kodikas sekamelska kaikkea kaunista. Tärkeässä roolissa on myös kerroksellisuus, joka muodostuu vuosien saatossa löytöjä tehden - yhdistellen uutta ja vanhaa, modernia ja retroa, itsetuunattua ja lahjaksisaatua.

En halua asua 'sisustuskuvastossa', vaan ihan aidonmakuisessa kodissa, jossa eläminen saa näkyä ja lapsille on tilaa toteuttaa leikkejään.
2. Mikä on pisimpään mukanasi kulkenut sisustusesine? Miksi?

...Tätä kysymystä varten jouduin kiertämään kotimme läpi silmäillen esineitä, ja muistellen vanhimpien kohdalla niiden historiaa... Muistin monta pientä, jo hieman unohtunutta tarinaa...

Sanoisin, että kokoelma erilaisia rasioita. Suurin osa niistä on ostettu opiskeluaikoina asuessani Lahdessa. Nahkajäljitelmäkantinen rasia on perintönä äitini enolta saatu, ja vaalea puinen rasia on isäni suvussa kulkenut perintöaarre. Täytyykin isältäni uudelleen kysyä, oliko rasian valmistanut ukkini vai isäni eno, mutta jos oikein muistan, tuo rasia oli valmistunut puhdetöinä sota-aikana.

...Minulla on myös aarteena isäni enon rintamalla veistämä puukon puinen tuppi, joka piilottaa sisäänsä vanhan puukon, johon oma isäni on entisöinyt varren.

Olen kätkenyt noihin rasioihin koruni ja muut pikkuiset aarteet, jotka ovat kaivanneet piilopaikkaa. Ostetut rasiat ovat kuluneista vuosista huolimatta edelleen mielestäni kauniita, joten niille on varattuna paikka myös tulevassa kodissamme Villa Kotirannassa. Perintöaarrerasiat ovat myös upeat, mutta niihin luonnollisesti liittyy myös erityisen vahva tunneside.
3. Haaveilemasi sisustustuote?

No näitähän voisi listata lukemattoman määrän, mutta yksi on aina ylitse muiden; Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle -keinutuoli.

Mademoiselle -keinuun liittyy itselle vahva muisto Aili-mummooni, isäni äitiin. Vietin paljon aikaa lapsena naapurissa asuneen mummoni luona, ja parasta mitä tiesin, oli mennä hänen luokseen yökylään, mummon selän taakse nukkumaan.

Mummon makuuhuoneessa oli kaunis musta Mademoiselle -keinutuoli, jota ihastelin pienestä lapsesta lähtien, mutta johon en koskaan uskaltautunut istumaan - niin arvokkaalle ja toisaalta hauraalle tuo huonekalu pienen lapsen silmissä näytti.

Muutettuani aikoinaan opiskelemaan, mummoni kuoleman jälkeen setäni otti keinun päivittäiseen käyttöön ja keinun selkänoja räsähti lopulta katki tuvassa keinutellessa. Siitä lähtien olen vannonut vielä joku päivä ostavani itselleni ikioman mummokeinun, mustan Mademoisellen, jota kohtelen sen vaatimalla arvolla, ja muistelen Aili-mummoani siinä keinuessa.

Kuvahaun tulos haulle tapiovaara mademoiselle keinutuoli
KUVAhttps://www.finnishdesignshop.fi/huonekalut-nojatuolit-rahit-artek-mademoiselle-keinutuoli-mademoiselle-keinutuoli-musta-p-3463.html4. Rakkain sisustusaarteesi?

Tällä hetkellä ehkä upea, kulunut nahkarahi, jonka löysin paikalliselta kirpputorilta muistaakseni 4€ hintaan. Täydellisen korkuinen, napakka, mutta silti ihanan pehmoinen. Täydellinen rahi lempituolini ääreen, jolle nostaa jalat neulontatyöhön uppoutuessa. Ja niin kaunis! Todellinen löytö! :)
5. Virhehankintasi?

Tähän kysymykseen olisin voinut listata vaikka mitä tavaroita, jotka eivät liity sisustamiseen - kuten vaatteita, tai vaikka urheiluvälineitä - mutta harvoin sorrun virhehankintoihin sisustusesineissä. Ja tähän on yksinkertainen selitys; olen ihan käsittämättömän harkitsevainen ostaja, tai sanokaa vaikka pihiksi! :)

Harkitsen tarkkaan isompia hankintoja, ja harvoin ostan mitään suurempia huonekaluja tai sisustusesineitä uutena. Nettikirpputoreilta löytyy usein persoonallisia huonekaluja ja sopuhintaan, tosin välillä tuotteiden kunto ei aina vastaa luvattua.

Ehkä ainoat esineet, mitä voisin nimittää virhehankinnoiksi, ovat Lahdessa asuessani ostamani keittiön valaisimet, jotka olivat turhan kalliit, eivätkä enää istu oikein minkään huoneemme sisustukseen - enkä oikein usko niiden löytävän paikkaansa Villa Kotirannassakin... Muistaakseni tanskalaista ja ruotsalaista muotoilua - kovasti olen koettanut kaivaa jostain esiin näiden suunnittelijaa, ja valaisimien tuotenimeä, jotta voisin itsekin laittaa nämä kiertoon vaikka nettikirppikselle...
6. Suosikkiväriparini sisustuksessa?

Tämäkin oli hankala kysymys minulle, sillä kuten aiemmin mainittu, en noudata mitään tiettyä sisustustyyliä, vaan sisustan isolla otteella ja tunteella... :)

Tällä hetkellä suosikkiyhdistelmäni on ehkä puun sävyt yhdistettynä esimerkiksi vihertäviin sinisiin. Kuten Järvenpään Kukkatalolle viime vuoden lopulla toteuttamassani somistuksessa, sekä olohuoneemme tämän talven sisustuksessa.
7. Lempipaikkasi kodissasi?

Helppo kysymys! :)

Ehdottomasti vanha vintage -nojatuoli olohuoneessamme, jonka päälle olen asettanut kudotun kaitaliinan poppanaksi, ja jonka ääreen olen asetellut aiemmin tässä postauksessa mainitsemani nahkarahin, sekä sisustuslehdet vanhassa puulaatikossa. Täydellinen paikka asettua kahvikupin kanssa neulomaan, selaamaan lehtiä tai vaikka seuraamaan lasten leikkejä olohuoneen lattialla.

...Tästä talon parhaasta paikasta taistelen myös mieheni ja kissani kanssa... Yleensä saan pidettyä tuolin merkittynä omaksi reviirikseni asettelemalla neuletyön istuimelle - siihen ei taida mies uskaltaa koskea rikkomisen pelossa, ja kissa taitaa kaihtaa niitä puikkoja... ;)
8. Mistä esineestä tahtoisit päästä eroon/olisit valmis luopumaan?

Tämäkin kysymys oli helppo! :)

Olisin aivan valmis luopumaan televisiosta! Tai no jos en ihan kokonaan, niin ainakin siirtämään sen pois olohuoneesta.

Kovasti olenkin nyt pitänyt pintaani tässä aiheessa, kun olemme miettineet Villa Kotirannan huoneiden käyttöä. Olohuoneesta (tai siis tuvasta) on tulossa televisiovapaa vyöhyke, jossa sohvalla istuessa keskitytään seurusteluun ja takka pääsee arvoonsa olohuoneen keskipisteenä. Television katselu koko perheen voimin keskitetään alakerran peli-/leffahuoneeseen, sillä silloin harvoin, kun televisiota tässä taloudessa ehditään katsomaan, tehdään se yleensä popcorn -astian kanssa, lapset kainalossa.

Isomman pojan huoneen parvelle tulee televisio, samoin meidän aikuisten makuuhuoneeseen. Jos iltaisin koetamme katsoa jotain sarjaa, nukahdamme kuitenkin kesken... :) Vanhuus...

Suoraan sanottuna olisin valmis luopumaan televisiosta sellaisenaan vaikka saman tien... Emme katso enää juuri mitään televisiolähetyksiä, sillä emme yksinkertaisesti joko a) ole oikeaan aikaan koskaan kotona tv:n äärellä tai b) emme jaksa valvoa riittävän myöhään, sillä suurin osa mielenkiintoisista ohjelmista alkaa klo 21 jälkeen. Katsomme 99% kaikki ohjelmat älypuhelimen tai tabletin ja tv-näytön välityksellä Netflixistä tai tallennuksina DNA TV:stä. Ja noitakin käytämme ihan naurettavan vähän - vietämme sarjojen ja leffojen äärellä viikossa aikaa korkeintaa pari tuntia yhteensä... Enkä valita tippaakaan, parempi näin! :)
9. Vinkkisi, kuinka uusia sisustusta helposti ja edullisesti?

Perinteinen vastaus tähän taitaisi olla, että tekstiileillä. ;)

Itse olen vannoutunut seinien värien vaihtaja; ilmoitin miehellekin, ettei Villa Kotirantaan ainakaan ensimmäiseen vuoteen laiteta yhtäkään tapettia seiniin, vaan pelkkää maalia.

Tilassa täytyy asua, ja se täytyy päästä kokemaan eri vuodenaikoina, eri valaistuksissa, ennenkuin niinkin pysyvää ratkaisua, kuin tapettia pystyisin edes harkitsemaan.

Maalattua seinää taas on helppo uusia, ja kohtuullisen pienellä vaivalla - vaikka vain yhden seinän väriä vaihtamalla - saa aivan uuden ilmeen tilaan!

Toinen, helpompi ja ilmainen konsti on vaihtaa huonekalujen järjestystä, a.k.a. möbleeraus! :) Ja jos sohvan kääntäminen toiselle seinustalle ei riitä, ja olet valmis suurempaan haasteeseen, niin mahdollisuuksien mukaan vaihda huonejärjestystä kokonaan! Tätä harrastimme omassa lapsuudessani äitini kanssa tiuhaan; siirtelimme huonekaluja omissa makuuhuoneissamme melkein viikoittain, ja aika ajoin myös vaihdoimme makuuhuoneita päikseen. ...Ei ihme, että isä viihtyi kalassa ja metsästysretkillä, poissa talon naisväen jaloista... ;)10. Jos saisit 1000€ sisustukseen, mitä hankkisit/tekisit?

Tahtoisin vastata tähän, että laittaisin rahat Mademoiselle -keinutuolin hankintarahastoon, mutta tiedän, että todellisuudessa summa hupenisi nopeasti Villa Kotirannan kylpyhuoneiden laattoihin, tai pönttöuunin hankintaan... Eikä taitaisi riittääkään... ;)**********


Ystäväkirja -haasteeseen saa tarttua muutkin, mutta heitän itse haasteen eteenpäin seuraaville, inspiroiville blogeille:
7 kommenttia:

 1. oi ei =D kiitos haasteesta <3 Tähän täytyykin paneutua..kysymykset hyviä ja heti pystyin aika moneen suorilta vastata, mutta toivot varmaan pari kuvaakin mukaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sä olit nopea - en vielä ehtinyt hihkaisemaan haasteesta sinulle! :) <3

   Mielellään kuvien kera kurkistaisin vastauksiisi... ;) Ihanaa, kun innostuit tarttumaan haasteeseen - innolla jään odottelemaan! <3

   Poista
 2. Olipa mukava haaste, kiitos!<3 Tätä täytyy miettiä, mutta ilman muuta otan haasteen ilolla vastaan.:)
  Ihanan kodikkaat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taina! <3 Sain ihanan kodikkaan lelukaaoksen tosin rajattua pois kuvista aika tyylikkäästi... ;)

   Innolla odottelenkin vastauksiasi noihin kysymyksiin! :)

   Poista
 3. Kiitos haasteesta :) Tähän on palattava ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä vain! :) ...Jännityksellä odottelen, onko lempipaikkasi se nojatuoli makuuhuoneessa, vai kenties sohvalla uuden takan äärellä... ;)

   Poista
 4. Kiitos haasteesta Satu! Katostaan josko saisin aikaiseksi vastailla.... :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...