keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Kirjavinkki: Maistuvat ruokayrtit - kasvata, kerää, kokkaa (Cox/Moine, 2010)

Lupailinkin jo aiemmin palata paremmalla ajalla tähän jokaisen yrttitarhurin must-to-have kirjaan:
Törmäsin tähän puolivahingossa paikallisessa kirjastossa, ja nyt kirja on itselle omaksi hankittavien kirjojen listalla. Kurkistin tätä nettikirjakaupoista, jotka myyvät parhaillaan ei-oota, mutta en ole käynyt 'isolla kylällä' vielä ihan oikeassa kirjakaupassa kyselemässä. Mutta kirjastoista löytyy - suosittelen tutustumaan!

Kun itsekin yrttejä kasvattava, 18 ruoka- ja puutarha-aiheista kirjaa kirjoittanut Cox ja ranskalainen kokki ja ruokakirjoittaja Moine yhdistävät tietotaitonsa, saadaan aikaiseksi todella helppokäyttöinen, mutta erittäin monipuolinen opas yrttien kasvattamisen maailmaan!

Kirja on jaettu neljään pääkategoriaan: 1. Valitse, 2. Kasvata, 3. Kerää ja säilö, 4. Käytä. Näppärää!

Ensimmäisessä osiossa, 'Valitse', on lukijalle valmiiksi ryhmitelty yrttejä kuuteen täysin erilaiseen valikoimaan, joiden avulla yrttien kasvattajana aloitteleva voi miettiä, mihin tarkoitukseen yrttejä haluaa kasvattaa ja mitkä ovat sopivia lajeja kuhunkin tarkoitukseen. Itse kiinnostuin eniten salaattiyrteistä sekä teeaineksista.
Samassa 'Valitse' -osiossa on myös erillinen, 53 sivun mittainen, laaja yrttiluettelo, jossa kustakin lajikkeesta on annettu lyhyt oppimäärä, kuinka lajiketta tulee kasvattaa (vaatimukset kasvuympäristölle sekä kylvö- ja istutusohjeet), kuinka sato poimitaan (mitkä osat sopivat käyttöön ja koska ne ovat valmiita poimittaviksi) sekä kuinka lajikkeesta saatavaa satoa käytetään (sopiiko lajikkeen lehdet esimerkiksi teejuomiin, kukat salaatteihin, varret patoihin, jne).
Kun olet valinnut ensimmäisessä osiossa lajikkeet, joita haluat kasvattaa, löytyy seuraavasta osiosta, 'Kasvata', - yllätys, yllätys - kasvatusohjeet. Kattavat ohjeistukset alkavat yrttipuutarhan suunnittelusta maalajien testaamiseen, sekä kompostin tekemiseen. Yksityiskohtaisesti valokuvien avulla on ohjeistettu, kuinka yrttikasveja kasvatetaan siemenistä, valmiista taimista tai lisätään pistokkaista. Jos vaikka 'kouliminen' on sinulle vieras termi, ei ole kauaa!
Kolmannessa osiossa, 'Kerää ja säilö', mennään yrttisadon korjuuseen. Kirja antaa ohjeet lehtien, kukkien, siemenien, juurien tai marjojen keräämiseen.

Kun sato on kerätty, voidaan se säilöä pakastamalla tai kuivaamalla - ohjeet molempiin saat kirjasta! Jopa valkosipuleiden letittäminen on ohjeistettu kuvien kera.
Viimeinen osio, 'Käytä', ei sisällä pelkästään ruokareseptejä, vaan antaa mm. opastusta, kuinka tuoreet yrtit tulisi esikäsitellä ennen käyttöä. 12 sivua on pyhitetty pelkille yrttijuomille - näistä olin itse eniten kiinnostunut.
Kirjan lopusta löytyy vielä näppärät 'kaverikartat', eli mitkä yrtit sopivat minkäkin ruoka-aineksen, kuten lampaan, hirven, lohen, maitotuotteiden tai vaikka hedelmien, kanssa käytettäviksi. 

Itse olen (ainakin tämän kirjan löytymiseen saakka) ollut todella huono mausteiden käyttäjä, sillä en ole tiennyt mitä maustetta käyttää missäkin tarkoituksessa. Basilika nyt on aina mennyt tomaatin kanssa yksiin, mutta tuolla yhdistelytaidolla ei vielä paljoa kehuta... :) Eli kaverikartat tulevat ahkeraan käyttöön, varsinkin yrttivalikoiman kasvaessa omassa puutarhassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...