keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kevätmessut 2018 // Suomalaista perinne- ja sielunmaisemaa


Hah - kunnianhimoinen ajatukseni oli saada vielä eilen illalla tuutista ulos uusi valokuvapostaus viime viikonlopun Kevätmessuilta, Helsingistä. Realismi iski, kun koko illan pihalla touhunneena muistin mieheni avustamana iltapalapöydässä, että kah, sehän onkin minun vuoroni nukuttaa pienimmäinen!

....Kymmenen jälkeen mieheni sitten herätti minut pojan vierestä ja suosiolla kaaduin jatkamaan unia omaan sänkyyn...

Mutta tänään, NYT, kuvat ovat vihdoin tässä! :)

Messuilla ottamistani reilusta parista sadasta valokuvasta löytyi selkeitä teemoja ja aiheita, joiden mukaan olen nyt kuvia jakanut teillekin inspiraation lähteeksi. Maanantaina jaoin ideoita pihaan ja puutarhaan, tänään vuorossa ovat

mummola -tyyli, kotikutoisuus ja rustiikkiset yksityiskohdat!


Tällaisena henkisenä mummona, jääräpäänä oman tonttinsa mielensäpahoittajana (enää karvalakki puuttuu) ja perunamaan perintökuokalla kääntävänä ihmisenä nämä mummolahenkiset tunnelmat ja yksityiskohdat ovat todella lähellä sydäntäni.

Rakastan vanhoja esineitä, joilla on tarina kerrottavana ja sitä mummolan leppoisaa, pysähtynyttä tunnelmaa, joka syntyy kahveista pelargonioiden täyttämällä verannalla, puutarhakahvista ruusukupeista nautittuna ja tuvassa iltaisin kuuluvasta seinäkellon raksutuksesta.

Mummoilu ja kotoilu ovatkin olleet jo tovin trendikkäitä suuntauksia, mutta ihanaa huomata, kuinka nostalgisuus näkyi vahvasti Kevätmessuilla myös puutarhaan, terasseille sekä parvekkeille mietityissä kokonaisuuksissa.


Omassa kodissani ja puutarhassani ovat pienet kahvihetket ja arjen pakopaikat suuressa roolissa; kasvatuslavojen ja marjapensaiden ohella ovat istuskeluryhmät ensimmäisenä paikkansa löytävien listalla.

Puutarhassamme onkin periaatteena, että päivän jokaiseen hetkeen tulee löytää istumapaikka auringossa - olipa kyse aamukahveista terassilla, päiväkahveista kasvimaalla tai iltakahveista puutarhassa. Lisäksi tarvitaan myös lepopaikka varjossa, poissa keskipäivän kuumasta paahteesta (katsokaa, minä edelleen luotan siihen, että sellaisiakin kesäpäiviä tulee!).


Näistä betonisaappaista olen haaveillut jo vuosia, mutta jostain syystä betoniprojekteihin tarttuminen tuntuu tahmealta... Ehkä miellän ne liian suuritöisiksi ja liikaa valmisteluja vaativaksi...?

Olen anoppia koettanut houkutella ottamaan kanssani askartelupäivän, jolloin yhdessä valmistaisimme vuosien edestä betoniruukkuja ja purnukoita - sillä kaksin kaikki on aina hauskempaa ja helpompaa. Ehkä tänä kesänä ehdimme viettämään päivän näissäkin merkeissä!


Näistä asetelmista huokui vanhan talon romantiikka...


Myös parvekeviljely oli näkyvässä roolissa Kevätmessuilla.

Aina ei tarvita suuriakaan tiloja, jotta voi rakentaa itselleen rehevän yrttitarhan tai pitää kaunista keittiöpuutarhaa!


Tuon Liisa Ihmemaassa -sadun inspiroiman piironkilähteen näkemisen jälkeen olen aivan uusin silmin selannut Tori.fi -sivustoa... :)

En ehkä suihkulähdettä omaan pihaan vielä haaveile, mutta olisihan tällainen yksityiskohta hauska vaikka kesähuoneeseen;

Yhteen vetolaatikkoon kasvamaan yrttejä, toisessa voi säilyttää kauniisti näkyvillä vaikka pieniä, vanhoja puutarhatyökaluja ja juuttinarurullia. Alalaatikossa kasvaisi vaikka rapealehtinen salaatti! Piirongin päälle voisi asetella kauniita saviruukkuja tai kerätä kukkakimpun omasta puutarhasta.... 


Törmäsin messuilla myös useaan otteeseen erilaisiin ripustettaviin lisähyllyihin, joilla saa lisätilaa kasveille vaikka kasvihuoneeseen tai terassille. Seassa oli todella helposti itsekin toteutettavia versioita, joita ajattelin itsekin kokeilla rakentaa omaan puutarhaan.


Amppeleitakin oli edelleen todella runsaasti esillä - ja niistä tulossa seuraavassa postauksessa vielä kattavampi katsaus.


No mitä näistä sitten jäi itselleni ideoiksi käteen?

Ostoslistalle ainakin vanhat ruosteiset kotti- tai maitokärryt! :)

Myös kirpputoreilta tulee varmasti enemmän haalittua vanhoja purkkeja ja purnukoita, kattiloita ja emalivateja käytettäväksi puutarhaan. Myös ananaspurkkeja suuremmat säilykepurkit ajattelin kerätä talteen ja vihdoin kokeilla sitä paljon kehuttua 'ruostemaalia'.

Perinnekasveja, vanhoja perennalajikkkeita, hankintalistalla ja hieman jo odottamassakin juurakoiden sekä siementen muodossa maan lämpenemistä. Vahvistui ajatus siitä ketomaisemmasta perinnepihasta, jossa perhosille riittää tuoksuvia kukkasia ja tälle äidille herukoita syksyllä mehuksi keittää. :)

Eikä kaikkien lajikkeiden tarvitse olla maahan tai lavaan istutettuna - ruukkupuutarha varsinkin yrttien osalta houkuttaa entisestään. Ostoslistalla siis myös suuret saviruukut.


Seuraavana teemana messukoostepostaukselle olisikin sitten tropiikki - sen hehkuvat värit ja kasvien runsaus! Eli etelän eksotiikkaa tällaisen suomalaisen perinnemaiseman rinnalle. ;)


5 kommenttia:

 1. Oi, sä bongasit monta tosi kivaa ideaa! Multa oli jäänyt moni noista huomaamatta, joten kiitos kuvista!
  Oli tosi kiva nähdä. Sä oot aina yhtä pirteä ja aurinkoinen. Hyvä mielesi tarttuu. 💛
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kannattikin lähteä messuille takki auki ja ottamatta sen suuremmin selvää tarjonnasta - ehkä tulikin katseltua paljon enemmän pieniäkin yksityiskohtia, eikä vain etsittyä niitä 'varmoja kohteita', joissa vierailla ihmettelemässä tarjontaa... ;)

   Oli todella kiva nähdä sinuakin - viime kerrasta olikin taas jo vierähtänyt aikaa! <3 Ja pssssst; helppoa olla hyvällä mielellä hyvässä seurassa! ;)

   Ihanaa kevättä, Riina! Ja laitellaas sitä viestä, niin otetaan kahvihetki. <3

   Poista
 2. Kiva, kun saa lukea blogeista messuista juttuja ja katsella ihania ja inspiroivia kuvia. Itse ei messuille päässyt niin kiva tätä kautta pyörähtää virtuaalisesti messuilla. Ihania kuvia ja ideoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että näistä kuvista on iloa ja inspiraatiota toisillekin! <3 Löysin niin monen monta tuunausideaa omalle pihalle, etten malta odottaa, että pääsen niiden kimppuun. Tänä iltana tulossa lisää kuvia - ja lisää hauskoja ideoita itsekin toteutettavaksi! :)

   Aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Monta vuotta kevätmessut olikin surkastuneet aina joka vuosi entisestään. Välillä jo arvelin että ei sinne enää viitti ees mennä. Tänä keväänä olin työmatkalla juuri kyseisenä viikonloppuna. Ajattelin että ne on entisestäänkin huonontuneet joten en niin surrut asiaa. Mutta nyt kun katson kuviasi, niin alkaakin harmittaa kun jäi väliin. No ensi vuonna sitten.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...