tiistai 29. maaliskuuta 2016

Tallinnanmatkalta tuliaisiksi postauksellinen matkavinkkejä

Vietettiin pääsiäisenä miehen kanssa ensimmäistä kertaa pienimmän pojan syntymän jälkeen kahdestaan laatuaikaa, ihan kahden yön mittaisen miniloman merkeissä Tallinnassa! :)
Tavoitteeksi matkalle asetettiin vain paljon unta, paljon hyvää ruokaa ja ulkoilua (toivottavasti) aurinkoisessa kaupungissa. Jos vielä hieman kauppojakin jaksaisi kiertää kerrankin ihan vapain käsin, ilman lapsia, niin täydellistä!

Ja mehän ehdimme! ...Tosin hieman liikaa innoistuimme lauantaina ulkoilemaan; reilut kuusi tuntia kävelimme huomaamatta ihmetellen ensin vanhaa kaupunkia, ja sitten ihanaa - ja nyt ilmeisesti erittäin suosittua ja muodikasta - Telliskiven aluetta. Tuo hurja reippailu johti totaaliseen väsymykseen ja kun lopulta pääsimme vaappuen takaisin hotellille, nukahdimme samantien päiväunille, jotka jatkuivatkin sitten lähes suoraan yöuniksi!

....univelkaa(ko?) kenties...

Mutta ihana matka oli, ja nyt on pakko jakaa mun omat tärpit Tallinnaan! :)

1. Pööbel

Kävimme istumassa hetken iltaa ja syömässä perjantaina todella hienosti sisustetussa Pööbel -ravintolassa (ravintolan ja pubin yhdistelmä, tosin pub -sanan käyttö tämän paikan yhteydessä ei ehkä anna ihan todellista kuvaa paikasta).

Ravintola sijaitsee vanhassa puu-/hirsitalossa, jossa aiemmin on toiminut mm. 21 vuoden ajan Viron suurimman viikkolehden, Maalehen, toimitus. Rakennuksen sisustus on yhdistelmä vanhoja hirsiseiniä, kakluuneja, klapipinoja ja teollisuushenkisiä huonekaluja sekä valaisimia, ja moderneja yksityiskohtia, kuten liitutaulumaalilla maalatut ja tekstein koristellut mustat katot.

Ruoka oli hyvää, annokset isoja ja hintatasoltaan todella edullista. Sisustuksessa riitti ihmeteltävää vierailun ajaksi, ja ideoita omallekin raksalle saatiin poimittua muutamia! ;)

Pööbel sijaitsee Toompuiestee 16:ssa, Vanhan Kaupungin ja Telliskiven alueen välissä.

2. Oma Asi

Koetan aina matkoilla löytää paikallisten muotoilijoiden tuotteita myyvän liikkeen - olinpa sitten Kuopiossa tai Tallinnassa. Parhaita - ja aikaa kestäviä matkamuistoja itselle ja ystäville ovatkin pienet design -tuotteet, kuten korut, vihkot, laukut...

Vanhassa kaupungissa on kaksi Oma Asi -design myymälän kivijalkaliikettä. Kannattaa ajan salliessa pyörähtää molemmissa, sillä valikoima oli erilainen molemmissa. Osa tuotevalikoimasta on näkyvillä liikkeen nettisivuilla, mutta valikoima on liikkeissä huomattavasti laajempi.

Toinen liike sijaitsee aivan keskussa torin laidalla osoitteessa Saiakang 4, ja toinen lähempänä satamaa osoitteessa Viru 21. Tuolla Viru 21;n myymälässä oli mielettömän hienoja julisteita, joita jäin vielä harmittelemaan, etten sittenkään ostanut - mm. mustavalkoinen kartta, johon pystyi värittämään maat, joissa on käynyt. Tällaista olemme isomman poikani kanssa haaveilleet...

Tässä alla valokuvia tuotteista, jotka noista liikkeistä lopulta valitsin - ja valinnanvaikeus oli suuri, sillä aivan liian monta tuotetta oli lähtemässä mukaan! :)
...Näistä osa itselle, osa ystävälle syntymäpäivälahjaksi... ;)
Nämä pöllökorvikset (jotka muistuttavat kovasti mtv3:n vanhaa pöllölogoa) ovat koruja valmistavalta Edevuse Laat -merkiltä.
Tämä pöllö -rintakoru muuntautuu myös kaulakoruksi, joten pitänee hankkia pidempi hopeinen ketju, sillä todennäköisesti useammin kaulakoruna tulee käytettyä, kuin rintakoruna. Tämä koru on Kirju -merkiltä, jolla oli molemmissa liikkeissä laaja valikoima erivärisiä koruja, joista olisin voinut ottaa kaikki! :)

Kirju -merkin koruja myy myös Tali -design shop aivan Vanhan kaupungin keskustassa, osoitteessa Voorimehe 4.
3. Telliskivi 60 a

Saimme vinkin kyseisestä paikasta ystäviltä sekä ohjeen, ettei saa antaa ulkokuoren hämätä - ja tuo ohje on hyvä pitää mielessä, jos Telliskiven alueelle lähdette seikkailemaan! ;)

Aluksi paikka näyttää ränsistyneelle teollisuusalueelle, jonne saavuimme kävellen ränsistyneen puutaloalueen halki, mutta kyseessä onkin yksi Tallinnan muodikkaimmista alueista! Jos haluat bongata hipsterin, täällä se  on enemmän kuin todennäköistä... ;)

Harmi, ettei minulla ollut kameraa reissulla mukana ja puhelimesta hyytyi akku viileässä kevätsäässä, joten valokuvia tuosta alueesta en saanut napattua talteen... Toisaalta oli virkistävää ihmetellä maailmaa ympärillä ilman kameran linssiä siinä välissä... ;)

Vanhoihin teollisuushalleihin, osoitteessa Telliskivi 60 a, on avattu suosittuja ravintoloita ja kahviloita, sekä pienpanimoiden tuotteisiin erikoistunut Pudel Bar. Tiloissa on myös runsas valikoima piensisustus- ja huonekaluliikkeitä, mutta varaudu kävelemään jonoissa liikkeiden sisällä - ainakin pääsiäislauantaina paikka oli tupaten täynnä!

Oma suosikkini sisustusliikkeistä oli Homeart, josta jälleen kerran olisin ollut valmis ostamaan hyllyt tyhjiksi - ja josta nappasin talteen muutaman DIY -idean toteutettavaksi... ;) Liikkeessä oli lisäksi tehty näyttäviä kattauksia pääsiäisen teemaan sopien, joten inspiraatioähky meinasi jo iskeä, kun kaiken koetin pistää muistiin ilman kameraa liikkeellä ollessa...!

Samaisissa teollisuushalleissa järjestetään myös joka lauantai kirpputori - joka tosin oli suljettu tänä viikonloppuna, mutta laitan itsellenikin muistiin seuraavaa matkaa varten.

4. Kalamaja -alue

Jos haluat nauttia ulkoilmassa reippailusta, mutta muualla kuin turistien valtaamassa Vanhassa kaupungissa, niin teille tiedoksi, että Telliskiven teollisuushallien äärellä sijaitsee Kalamaja -puutaloalue. Nimestäkin voi päätellä, että kyseessä on vanhaa kalasatama, ja siellä sijaitsevat puutalot ovat vanhoja kalastajien koteja - tämä on yksi Tallinnan vanhimpia asuinalueita. Talot pääsivät jo ränsistymään pahasti 1940 -luvulla, mutta tällaista omankin ränsistyneen majan kunnostajaa lohduttaa, että nuo kauniit talovanhukset ovat kunnostajien käsissä saaneet uuden elämän viimeisten vuosikymmenien aikana.
Alueella liikkuessa tosin huomasi, että moni talo on edelleen tyhjillään - ja kuinka paljon potentiaalia näimmekään noissa kauniissa, vaikkakin hieman ajan kolhimissa taloissa... Suurin osa rakennuksista näyttäisi ulospäin olevan kunnostettu vanhaa kunnioittaen, mutta joukossa on myös moderneiksi puutataloiksi muokattuja versioita.

Jos työnalla on puutalo - varsinkin sellaisen remontointi - niin kannattaa varata muutama tunti, ja kierrellä Kalamajan alueella hakemassa ideoita ja inspiraatiota! :)Välillä unohtaa kuinka läheltä löytyy aina itsestään uusia puolia näyttävä matkakohde! ...Myönnän, että pitkään omassa ajatusmaailmassani tätä kaupunkia leimasi humalaiset suomalaisturistit ja viinanhakumatkat, mutta onneksi Tallinna on pääsemässä tuosta maineestaan ja nostamassa arvoaan upeana kaupunkikohteena!

Tämä oli neljäs vierailuni Tallinnassa, ja toivottavasti taas pian uudelleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...