sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Syyskuu saapui tunnelmavaloin


Syyskuu - nyt saa ihan luvan kanssa todeta, että olemme kääntyneet kesästä syksyyn!

Vähitellen olen kaivanut paksumpia villapaitoja kaapista esiin ja tehnyt inventaariota tuikkuvarastooni. Ostoslistalla ovat Ikean vaniljantuoksuiset kynttilät sekä syksyisen sävyiset tyynyt olohuoneeseen.

Ja to do -listallani on jo useamman syksyn ollut valosarjan tuunaaminen vuosien saatossa kirpputoreilta ostamistani pikkuisista varjostimista. Tänä syksynä sain vihdoin tartuttua toimeen, kun paikallisesta K-Citymarketista löytyi tarkoitukseen täydellinen valosarja hintaan 3,95€.


En osaa mennä iltaisin nukkumaan ilman tuokiota hyvän dekkarin parissa, ja syksyn pimenevinä iltoina olen joutunut ottamaan taas katosta roikkuvan lukuvaloni käyttöön. Valo vaan tuntuu olevan aivan liian kirkas miehen koettaessa nukkua vieressäni, vaikka valaisimen LED-lamppu olikin olevinaan himmeä...

Siispä, häiritäkseni iltaisin mahdollisimman vähän aamulla puoli viideltä heräävää miestäni öisellä lukuharrastuksellani, päätin vihdoin toteuttaa tämän DIY-projektini.


Näitä pieniä varjostimia on välillä löytynyt viiden kappaleen nipuissa yhteishintaan 1€, ja toisaalta joistain olen pulittanut sen euron kappaleelta. Välillä kehikot ovat olleet valmiiksi metallipinnalla, mutta joitakin olen joutunut työstämään irrottaen varjostinkankaan sekä metallikehikkoa peittäneet puuvillanauhat.

Tähän makuuhuoneen valosarjaan käytin lopulta viisi varjostimen kehikkoa, joten lähemmäs kymmenen kehikkoa jäi vielä odottelemaan toista askarteluinnostustani.

...Ja en kyllä jatkossakaan aio jättää varjostimia ostamatta, jos vastaan kirpputorilla tulee - ovathan nämä niin herkän kauniita!


Valosarjaksi projektiin löytyi tosiaan paikallisesta marketista Keskon Kotivalo -sarjan LED-hopealankavalosarja.

Olin etsinyt jo tovin tällaista kymmenen ledin valosarjaa, mutta vastaan tuli aiemmin pienimmillään 15 ledin sarjoja. Lisäksi näiden pienten varjostimien kanssa ei sarjassa voinut olla kovin suuri tuo 'lamppuosa', jotta sen sai helposti pujotettua varjostimeen kiinni.

Kiinnitin varjostimet joka toiseen valoon, jolloin varjostimien väli jäi juuri sopivaksi ja nuo väliin jääneet valot rytmittävät kauniisti sarjaa.


Tämä hopealankavalosarjan ohut 'metallijohto' oli helppo sujauttaa varjostimiin ja kiepauttaen solmia paikoilleen - kuin rautalankaa olisi käsitellyt!

Lisäksi tuo ohut hopealanka on ihanan huomaamatonta - toisin kuin kirkkaat tai mustat muovijohdot, joita valosarjoissa yleensä käytetään.


Valosarja toimii näppärästi paristoilla, joten sen voi ripustaa vaikka hyllyltä roikkumaan ilman pistorasioihin virittämistä. Ja kuten yleensäkin näissä paristokäyttöisissä valosarjoissa, tässäkin hopealankasarjassa on ajastin, jonka avulla valosarja palaa 6 tunnin jaksoissa ja syttyy aina uudelleen 18 tunnin kuluttua.

Tuo ajastin helpottaa kyllä arkista käyttöä, sillä voin jättää tunnelmallisen valosarjan palamaan, kun lopetan lukemisen, eikä tarvitse kiipeillä sängyssä kurottelemassa katkaisinta hyllyn tasanurkasta...


Tällaisilla touhuilla siis käynnisteltiin syyskuu täällä Villa Kotirannassa.

...On tässä toki ehditty muutakin, kuin valosarjoja tuunaamaan - mm. 23kg kurpitsa raahattu sisälle tupaan ja lähes tulkoon jo kokonaan säilötty talveksi hillona ja talven kasviskeittoja varten soseeksi pakastettuna sekä paloina kuivattuna! 

Ajattelin vielä ainakin kurpitsaohraleipää paistaa, sekä omena-kurpitsamarmeladin ainekset ovat jääkaapissa sokerin kanssa odottelemassa keittämistä. Lisäksi 5dl sitruunalla ja suolalla maustettuja kurpitsansiemeniä valmistui  eilen illalla naposteluherkuiksi.

Notta syyspuuhat täällä täydessä vauhdissa!


Tunnelmallisia hetkiä teille kaikille sinne pimeneviin syysiltoihin!

4 kommenttia:

 1. Kiva valoidea ja helppo toteuttaa + näyttää super nätille. Omena-kurpitsamarmelaadi kuulostaa, slurps, niin hyvälle. :-) -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Ja vielä todella kukkaroystävällinen! ;)

   Syksy on näiden herkkujen vuoksi mahtavaa aikaa! :) Ihan vain marmeladin takia haettava tänään voileipäkeksejä iltateen kanssa herkuiksi! <3

   Poista
 2. Tosi kiva idea ja olisi helppo toteuttaakin :) Ja jestas miten jättimäinen kurpitsa! Siitä jo riittääkin vaikka míhin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastuin kyllä täysin tuohon todella huomaamattomaan hopealankavalosarjaan - näitä useampikin ostoslistalla tälle syksylle ja tulevalle talvelle! Voisin kuvitella, että todella kaunis myös vaikka pienessä lyhdyssäkin - toisin kuin ne muovijohtoiset versiot.

   Kurpitsaa tuli huimasti yli oman tarpeen tänä vuonna! Toinen, palttiarallaa parikymmenkiloinen vielä makoilee kasvimaalla + pari kolme sellaista maltillisempaa, koosta päätellen ~kymmenkiloista kurpitsaa... Huh! Kurpitsakeittoja varten sosetta pakastimessa jo monen monta litraa ja viikonloppuna soseutan lisää - mutta toisaalta onhan se talvi aika pitkä...! ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...