maanantai 7. toukokuuta 2018

Puutarhapuuhia, kanalatouhuja ja vähän extreme urheiluakin!


Rehellisesti voin todeta, että yksi kevään touhukkain, hauskin ja voimaannuttavin viikonloppu takana!

Starttasimme lauantaina aamusta koneet käyntiin viemällä pienemmän pojan hetkeksi mummulaan ja suuntaamalla Vantaan ExtremeRun -tapahtumaan. Tätä oli odotettu - kauhun ja riemun sekaisin tuntein.... ;)

Olemme osallistuneet kyseiseen juoksutapahtumaan kerran aikaisemmin, keväällä 2014, eli vuosi ennen pienemmän pojan syntymää. Tiesimme siis mitä odottaa itse tapahtumalta - parisuhteen laatuaikaa yhdessä toisiamme tsempaten ja omalta mukavuusalueelta ronskia poistumista erilaisten esteiden muodossa - mutta emme uskaltaneet edes ajatella, missä kunnossa peruskunto olisikaan pienemmän pojan syntymän ja remonttivuosien jälkeen.

Olin jo kertaalleen huokaissut, että hienostihan me vedettiin viimeksikin peruskunnolla rata läpi (16km), kunnes matkalla muistin, että tosiaan vuonna 2014 peruskunnon taso oli ehkä toista luokkaa; olin nimittäin ennen Mäntsälään muuttoa ehtinyt treenaamaan hieman eri sykkeellä - kävin salilla säännöllisesti, harrastin potkunyrkkeilyä ja alamäkipyöräilyä.

Sanotaan nyt näin, että viime vuosina urheilukerrat ovat kyllä jääneet kertaan tai ihan maksimissaan kahteen viikossa...

Mutta hienosti me tsempattiin, yläfemmoja tuli heitettyä moneen kertaan ja maaliin tullessa vielä koetin tiputtaa miehen kannoilta viimeisessä spurtissa! :)

Ensi vuonna ehdottomasti uudelleen!
Lauantaina iltapäivästä ehdimme vielä takaisin pihatöihinkin; minä lapioin multakuormaa peräkärrystä ja mies kaivoi (vihdoin) lasten keinun maahan paikoilleen. Kuvia tuosta keinusta löytyy postauksen loppupuolelta.

Toinen projekti, joka jatkuu pihalla pienin askelin - taitaa odottaa nyt minun osuuttani, eli pohjamaalausta - on varastorakennuksen ja kanalan päätyyn noussut kehikko kanalan ulkoiluhäkille.


Ostimme pari vuotta sitten jo valmiiksi odottelemaan verkkoelementit, joita varten mies muurasi harkoista 'sokkelin' ja rakensi puutavarasta kehikon.

Kun tehdään, tehdään kerrasta kunnollinen!


Seuraavaksi vuorossa olisikin tosiaan se kehikon pohjamaalaus, sekä verkkoelementtien spraymaalaus samalla tummanharmaalla sävyllä, kuin talon katto ja vesikourut: RR23. Lisäksi häkille tehdään kierrätetyistä kattopelleistä katto, eli tytöt pääsevät ulkoilemaan sateelta suojassa.

Tuo ulkorakennushan uudelleen ulkoverhoiltiin samaan vauhtiin talon kanssa uusiksi, joten rakennus istuu siististi pihapiiriin. 

Työlistalla on myös maa-aineksen tasoittaminen, ruohon/valkoapilan kylväminen sekä orsien ja tikapuiden rakentaminen.

Kulkureitti kanalasta häkkiin on nyt tukittu ulkopuolelta tuolla rullakkolevyllä, mutta kanalan puolella on luukku ja näiden kahden välissä on talven aikana ollut eristeet.


Menneellä viikolla mies myös raivasi varastorakennuksen ja tontin rajan välissä olleet risukot pois ja rakennuksen taakse aukesi melkoisesti tilaa! (kuva alla)

Nuo kiven palaset kanalan kupeessa nostettiin kasaan ensimmäisessä pihan maanmuokkauksessa ja ne odottelevat käyttökohdetta. Jotenkin tahtoisin hyötykäyttää ne vaikka portaina pengerryksessä.

Kevään työlistalta löytyy myös kaivon putsausta ja kaivonkannen vaihtaminen uuteen - puutarhan käyttövedet saadaankin omasta maasta!

....Ja sammaleinen vanha kaivon kansi on ehdottomasti menossa uusiokäyttöön puutarhassa! :)


Kanalan takana vanha alppiruusu jatkaa eloaan - valitettavan piilossa tämä helmi!

Haaveilen kasvin siirtämistä kaivinkoneen avulla hieman suuremmassa multapaakussa paremmalle paikalle pihalla, mutta en tiedä mitä tämä vanharouva muutoksesta tykkäisi...


Kanalan ulkoiluhäkin edustalle siirrettiin ensimmäisenä kesänä pihan toiselta laidalta löytyneet marjapensaat - niin ollen kaivinkoneen avulla - ja ne ovat hyvin jatkaneet eloaan pengerryksen reunalla.

Toki huomaan, että kyseessä ovat todella vanhat pensaat ja hieman kituisasti tuottavat marjaa, joten tämän kesän jälkeen teen päätöksen vaihdetaanko ne suosiolla uusiin taimiin.

Tuolla paikalla olisi myös kanojen kannalta mukavaa olla hieman tuuheammat marjapensaat, sillä ne osaltaan soisivat kaivattua varjoa häkkiin.


Herukat (vasemmalla) heräilevät tähän kevääseen hieman maltillisemmin, mutta karviainen (oikealla)on jo täydessä vauhdissa:


Niin menneen viikon kuin viikonlopunkin touhua on ollut kasvatuslavojen kitkeminen ja uuden mullan kärrääminen, mutta palaan tähän lavapuutarhaani vielä erikseen omassa postauksessa.

Halusin kuitenkin jakaa yhden valokuvan jo nyt tästä kuvakulmasta pihaltamme, jotta kanalan ja häkin sijaintia on helpompi hahmottaa suhteessa taloon ja muuhun pihaan.

Phuuh, kyllä työtä vielä tässä pihassa riittää... :)


Leikkimökki (alla) tulee siirtymään tuonne keinujen oikealle puolelle ja tuohon sora-alueelle kuvan vasemmassa alareunassa nousee vielä joku päivä kesähuone!

Alakuvan hiekkalaatikko on menossa lavapuutarhaan kasvulavaksi mansikoille ja toinen hiekkalaatikko muuten siirtyi miehen hartiavoimin sunnuntaina tuonne talon edustalle, varastorakennuksen kupeeseen.

...Mies vielä sunnuntaina kasasi ja korjasi kierrätetyn hiekkalaatikon sekä lapioi kaksi peräkärrykuormallista hiekkalaatikkohiekkaa - ensin kärryyn ja sitten vielä kärrystä laatikkoon. Iso kiitos hänelle siis - pienempi poika sai lisää puuhaa omalle pihalle, ja ehkä minä hieman lisää aikaa puuhastella kasvimaalla... ;)


Ja miehen hartiavoimin kaivautui keinukin parin vuoden tuumauksen jälkeen pihan laidalle.

Vaakatukilaudat otetaan pois keinun jaloista, kunhan maata vielä  hieman pihassa muokataan ja maanpintaa keinujen kohdalla nostetaan.


Sunnuntaina viipotimme vielä Lahteen kummityttöni viisivuotisjuhliin, mikä olikin kyllä ihana katko tähän muutoin niin toimeliaaseen viikonloppuun!

Lämpöaalto helli meitä viikonloppuna ja sisälle ei olisi edes malttanut mennä. Tuon vanhan rottinkituolin kaivoin vihdoin talvisäilöstä, kannoin omenapuun alle ja istahtelin aina välillä siihen nauttimaan auringon lämmöstä.

Jopa lounas tuli syötyä tuolla paikalla! :)


Täällä kovaa vauhtia oleskelutilat alkaneet siis siirtyä sisältä ulos puutarhaan, mitä onkin odotettu läpi pitkän talven.

Lisää kevätpuuhia ja valokuvia heräilevästä puutarhasta tulossa pian - pysyhän siis kuulolla! :)


Aurinkoista ja lämmintä alkuviikkoa kaikille!


3 kommenttia:

  1. Oi ihanaa, että olette päässeet pihapuuhiin! Nyt onkin luvassa mahtavan lämmin jakso, meitä puutarhanhoitajia hellitään. Luontokin on viikon päästä varmasti aivan vihreä. Nyt on nautinnon aika!

    VastaaPoista
  2. Ihanan kuuloinen viikonloppu. Kanat saavatkin hienon ulkohäkin :) Mukavaa uutta viikkoa :)

    VastaaPoista
  3. Kivan kuuloinen viikonloppu teillä:) Hieno kanatarha tulee ja mieletön määrä kasvilavoja:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...