maanantai 21. toukokuuta 2018

Menneen viikonlopun kuulumisiaMenneenä viikonloppuna painettiin piha- ja puutarhatöitä kirjaimellisesti urakalla! Näin maanantaina kiittelen onneani, että olen ollut vielä pitkän viikonlopun vapaalla parantelemassa kipeytyneitä lihaksia - ja auringon kuumuudessa paahtunutta päätäni.

...Voin kertoa, että jo pelkkä pihalla oleminen näillä helteillä ilman sen kummempaa rehkimistä saa voimat vähiin ja olon hieman nuutuneeksi....


Mitä kaikkea ehdimme siis puuhaamaan yhdessä viikonlopussa?

- Mies valoi betonilla tulevan tiilitukimuurin perustusharkot.
- Kävin taimiostoksilla lauantaina, kiertäen Kivapihan Taimipihan, Saaren Kartanon Kevätpuutarhapäivät ja vielä extrana viime hetken vinkkinä tulleen Kotipiiri -tuottajatorin. Näissä merkeissä ylitin itseni ja julkaisin myös ensimmäisen videohöpinäni Instassa, huih! :)
- Kaivoin pihan rajalle kaksi uutta punaherukkapensasta. (Kaksi mustaherukkaa odottaa vielä ruukuissa istuttamista.)
- Reunasin marjapensaat kantamalla tontilta löytyneitä isohkoja kiviä kehiksi.
- Tein muutamat kukkaistutukset kesäkukkasin.
- Mies korjasi hitsaamalla muutamaa hajonnutta aitaelementtiä kanalan ulkoiluhäkkiä varten.
- Lapioin ja kottikärräsin vanhan hiekkalaatikkokehikon täyteen multaa. Laskin, että kaikenkaikkiaan toistakymmentä kottikärrykuormaa upposi kehikkoon...
- Istutin mansikantaimet hiekkalaatikkokehikkoon ja viimeistelin kuorikatteella.
- Pohjamaalasin kanalan ulkoiluhäkin puurakenteet.
- Siirsimme leikkimökin hartia- ja mönkiävoimin tontin laidalta toiselle. Tähän hurahtikin pari tuntia, ja usko meinasi loppua moneen otteeseen...
- Mies viimeisteli kanalan ulkoiluhäkkiä asentamalla ulkovuoripaneelia niihin kohtiin, joihin verkkoelementtejä ei ole tulossa. Ulkovuoripaneeli on samaa kuin talossamme sekä kanalarakennuksessa, joten häkki istuu rakennukseen täydellisesti!
- Mies tasoitti kanalan ulkoiluhäkin sisällä olevan maa-aineksen, joka jouduttiin kaivamaan kasalle häkin perustuksia tehdessä.
- Mies haki pienemmän pojan kanssa peräkärryllisen hiekkaa, jota sekoitetaan muutoin melko saviseen perunamaahan. Perunamaa odotteleekin enää viimeistä kääntämistä, jotta saadaan peruna vihdoin maahan.

...Tuntuu, että jotain tuolta listalta vielä puuttuu - siis sen normaalin lapsiperhearjen lisäksi, joka automaattisesti kuuluu kiinteänä osana pakettiin. ;)


Sisätiloissa ei siis viikonloppunakaan ole suuremmin ehditty - eikä liioin edes maltettu - pysyä!

Pienemmän pojan kanssa on toki käyty ottamassa lepohetkiä ja ruokataukoja sisällä, ja olikin mukava huomata, että pieni mies on pihaleikeissä väsyttänyt itsensä päivittäin siihen kuntoon, että jopa päiväunet ovat poikkeuksellisesti maistuneet. :)

...Eikä yöunille ole tarvinnut ketään suuremmin houkutella...


Pyörähdimme pienemmän pojan kanssa perjantaina Saaren Kartanon Kevätpuutarhapäivillä, sillä tapahtumassa riitti ihmeteltävää myös lapsille.

Aloitimme visiitin ihastelemalla ja haistelemalla kukkasia, joista vain osan edes tunnistimme - puutarhan kukkalajikkeissa minulla vielä riittää (lasten kanssa) opettelemista! Välissä kävimme nauttimassa kahvilan puolella pillimehut ja pullat, ja siinä samalla tutkailimme kahvilatilassa olleita valtavia kaktuksia piikkeineen, sekä löysimme mm. sitruuna- ja appelsiinipuut, jotka olivatkin pienen ihmisen silmin jännittäviä - näin ne hedelmät siis kasvavat! ;)

Kierroksen kohokohta oli pieneläinhuoneet, joissa pääsimme tutustumaan mm. erilaisten liskojen, kilpikonnien, rottien, hämähäkkien, käärmeiden, kanien, maksujen ja frettien maailmaan. Pojalla riitti kysyttävää, ja onneksi mukana kierroksella oli ihanan avuliaita ja osaavia opiskelijoita. ...Enpä olisi esimerkiksi osannut kertoa, kuinka lintuhäkin juoma-automaatti toimii tai osaako kilpikonna uida!


Lauantaina hyppäsin ilman lapsia autoon ja suuntasin puutarhateemalla ostohame yllä hakemaan taimia omaan pihaan. Kierros alkoi tosiaan Kivapihan Taimipihalta, jatkui Saaren Kartanon Kevätpuutarhapäiville ja päättyi Kotipiiri -tuottajatorille.

Siinä matkalla ehdin myös nähdä Talossa No 23 -blogin Satua (kannattaa ehdottomasti seurata Sadun kaunista Instatiliä; @satasavyasatua), ja vaihtaa kuulumisia - viimeksi törmättiinkin Pihapiiri -messuilla Lahdessa melko lailla samoissa tunnelmissa, taimien ja kesäkukkien keskellä. :)


Mitä tuliaisia löysin kierrokseltani?

- Kaksi punaherukka- ja kaksi mustaherukkataimea (8€/8,50€ kpl, lajikkeesta riippuen).
- Kaksitoista mansikantaimea (1,80€/kpl).
- Suuren Hundreds and Thousands -amppelitomaatin, jonka pitäisi todellakin tuottaa satoja tai jopa TUHANSIA kirsikkatomaatteja! (10€/kpl)
- Kesäkukkia, mm. orvokkeja ja valtaisin, valkoisin kukinnoin kukkivan kosmoskukan (4,50€/kpl).

Ihastelin myös Saarella laajaa hedelmäpuiden valikoimaa, mutta vaikka ostoslistalla ovatkin vielä kirsikka-, luumu- ja päärynäpuut en jaksanut lähteä arpomaan, saisinko puut kuljetettua autossa ehjänä kotiin asti. Edessä lienee siis vielä erillinen käynti peräkärryn kanssa tuolla puutarhamyymälässä, joka on siis auki arkisin ja kesälauantaisin kesäkuun puoleen väliin asti.

Myöskään puutarhamustikkaa ei vielä lähtenyt mukaan, sillä ensin pitäisi muokata niille rodomullalla sopivat olosuhteet kasvatuslavoihin, jotka vielä odottelevat tyhjillään tontin laidalla.

Urakkaa siis vielä riittää! :)


Nappasin viikonloppuna nämä postauksen 'kuvituskuvat' tuvastamme, jossa kevätleikkauksen yhteydessä napatut omenapuunoksat puhkesivat kukkaan.

Yksi kesän parhaista puolista näin maalla asuessa varsinkin on tuo puutarhan- ja luonnonkukkien runsaus - vaikka jokaiselle päivälle voit kerätä tuoreen kukkakimpun pihalta tai pihatien varrelta!

Tontin laidalla on jo tovin kukkinut tuomikin, jonka oksia kannoin myös tupaan maljakkoon tuomaan ihanaa kesäistä tuoksua kotiin.


Sisustus- ja DIY -juttuja on taas odottelemassa kamerassa purkamista, ja koetan niitä mahdollisimman pikaisesti ehtiä myös julkaisemaan. Viime viikkoina ainoat hetket blogin äärellä ovat rajoittuneet niihin iltoihin, kun mies nukuttaa pienemmän pojan - ja poika on nukahtanut niin nopeasti, että olemme ehtineet jopa katsomaan Netflixiä ennen omaa nukkumaanmenoaikaa!

...Ja kun vaihtoehtoina on nököttää työhuoneessa tietokoneen ääressä tai miehen kainalossa hyvän sarjan merkeissä, niin valinta on todella helppo... ;)

Mutta jos et vielä seuraa Instatiliäni, @villakotiranta, niin klikkaahan itsesi menoon mukaan! Puhelin nimittäin kulkee matkassani aina ja viime aikoina puuhastelujamme on ollut niin paljon helpompaa ja nopeampaa jakaa lennossa tuolla Instagramin puolella, kuin iltaisin (tai aikaisen aamun tunteina) tietokoneen kautta blogin muodossa.


Aurinkoista viikkoa kaikille!


1 kommentti:

  1. Olipas ihana postaus ja mahtava, että ehdittiin höpötellä <3 Hyvä kun tykkäsit vinkistä ja jutellaan taas seuraavan kerran, kun samalla nojaillaan lapionvarsiin ;)
    Oma viikonloppu meni siis touhutessa kevätpäivillä ja itse en ehtinyt katsastaa eläimiä, mutta onneksi pääsen niiden luo joka päivä hakemaan energialatauksen :)
    Mukavaa viikkoa ja kuten puhuttiin, insta on niiiin paljon helpompi <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...