perjantai 5. toukokuuta 2017

DIY: Paperitähti vanhasta karttakirjasta


Ostin joitakin viikkoja sitten kirpputorilta vanhan Peruskartasto -karttakirjan suoraan kultaiselta -80-luvulta. Melkoinen nostalgiatrippi oli selailla noita sivuja, jotka ovat oman lapsuuden maantiedon oppitunnelta tuttuja; Jugoslavia, Neuvostoliitto, DDR ja BDR, Tsekkoslovakia sekä muut tunkkaiset tuulahdukset menneisyydestä. :)


Otin kirjasta talteen kolmen aukeaman kartat, jotka tahtoisin vielä hyödyntää sellaisenaan kotimme sisustamisessa, ja loput sivut päätin uhrata askartelun alttarille. :)

Innostuinkin lopulta eilen taittelemaan näitä paperitähtiä Kodin kaunis vintagetyyli -kirjan inspiroimana. Malli on helppo ja todella nopea toteuttaa - yhden tähden taitteluun ja kasaamiseen kului alle vartti aikaa!

Yhteen tähteen ei myöskään kulunut karttakirjastani kuin ainoastaan kolme sivua, joten tuosta karttakirjastani saa vielä monen monta tähteä taitella.


Ihastuneena tähän DIY-ideaan, väsäsin piirrosohjeet tähtien toteuttamiseen teille jaettavaksi - tämän kanssa ei voi epäonnistua!DIY: Paperitähti vanhasta karttakirjasta1. Leikkaa 12kpl neliön muotoisia palasia paperista. Valokuvissa esiintyvät paperitähdet on tehty 11,5cm x 11,5cm karttakirjan palasista, ja halkaisijaksi tähdille tuli mittaa ~21cm. Yhdestä Peruskartasto -kirjan sivusta sain siis neljä neliötä.

2. Taita neliö ensin keskeltä kahtia, molemmilta sivuilta (alla olevan kuvan mustien katkoviivojen mukaisesti) - näitä taitoksia käytetään jatkossa apuviivoina.

3. Seuraavaksi taita neliön jokainen sakara kärjestä kohti neliön keskustaa (ala olevan kuvan sinisen katkoviivan mukaisesti).4. Kun olet taittanut kaikki neliön kulmat keskustaan (yllä olevan oikeanpuoleisen kuvan mukaisesti), taita neliön yksi sivu keskilinjan mukaisesti (alla oleva kuva). Toista taittaminen neliön vastakkaisella sivulla.


5. Käännä työ toisin päin, ja taita yläreuna alas alla olevien kuvien mukaisesti.


6. Taita muodostunut kolmio seuraavaksi vielä pituussuunnassa (alla olevien kuvien mukaisesti). Nyt yksi sakara (tähteen kaikkiaan tarvittavista kahdestatoista) on valmis!


7. Taita loput yksitoista neliötä yllä olevien taitteluohjeiden mukaisesti.

8. Yhdistä sakarat tähdeksi pujottamalla sakarat toistensa sisään (alla olevan kuvan mukaisesti). Kun olet yhdistänyt kaikki sakarat näin toisiinsa, ja siten sulkenut ympyrän, napakoita tähteä vielä työntämällä sakaroita kohti tähden keskustaa - kun jokainen sakara on tiiviisti seuraavan sisällä, pysyy tähti kasassa ilman liimaa.Ajattelin itse hyödyntää tätä ohjetta ensi joulun koristeluissakin, ja koettaa kasata valkoisia joulutähtiä ripustettavaksi kodin ikkunoihin.

Eri kokoisista tähdistä voi kasata vaikka mobilen, ja samalla tekniikalla saa kahvipussistakin pannunalusen! Kannattaa siis ottaa ohje talteen - itse uskon löytäväni tälle vielä monta hyvää käyttökohdetta. ;)

Eikä materiaalienkaan tarvitse rajoittua vain karttakirjaan; vanha pokkari käy tähän mainiosti, tai vaikka vanhat käsinkirjoitetut kirjeet - tai ehkä kopiot sellaisista, sillä alkuperäisiä ei ehkä raaski 'tuhlata' askarteluun. Joulun lahjapaperit, paperipussit tai vaikka kirpputoreilta haalitut vanhat lehdet ovat myös hyviä materiaaleja.

Keksitkö jotain muuta paperi(maista) materiaalia, josta tähtiä voisi taiteilla?

Leppoisaa viikonloppua, ja paljon hetkiä kotoilun merkeissä! 


1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...