maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kasvihuoneen kuulumisia

Kolean aamun tervehdys kasvihuoneesta! Hrrrrr....

Onneksi lämpö sentään pysynyt muovien sisäpuolella kohtalaisesti, niin jossain edes kasvua tapahtuu. Samoja kasveja olen tänä vuonna istuttanut sekä kasvatuslaatikoihin avomaalle että kasvihuoneeseen - kasvihuoneeseen parhaassa tapauksessa useita viikkoja myöhemmin kuin avomaalle - ja sieltä kasvihuoneesta saan suurimmaksi osaksi poimimassa satoa. Hyvänä esimerkkinä vaikka salaatit; kitukasvuisesti sinnittelevät taivasalla, mutta onneksi satoa tullut ihan lahjaksikin ystäville antaa tuolla kasvihuoneen puolella.

Alkukesästä ulkona kasvattamani basilika kituuttaa puulaatikossaan yhtä säälittävän persiljan vieressä, mutta nämä myöhemmin istutetut basilikat alkavat kukoistaa kukkaruukussa ja kupissaan!
Kamomillasaunio puhkesi ihan yllättäen kukkaan loppuviikosta ja tänään pitääkin käydä napsimassa auenneet kukinnot kuivamaan talven yrttijuomaa varten. Jännää tämän kasvin kanssa vain se, että siemenpaketissa luki 'kamomillasaunio', mutta lehtiensä perusteella väittäisin kyllä jalosauramoksi.... Mene ja tiedä, samaan tarkoitukseen käyvät molemmat, joten en valita! :)
Kähäräminttua ei kuulu, ei näy edelleenkään... Istutin myös avomaalle, mutta kasvatuslaatikossakin hiljaista. Tosin tämä lajike itää todella hitaasti ja tänä kesänä vielä normaalia huonommat olosuhteet olleet, eli en heitä vielä toivoa!
Jopa talven aikana sisätiloissa nuupahtanut chilikin on versonut runsaasti uusia lehtiä JA näyttää muutaman chilinkin tekevän! :) Erävoitto!
Anopilta saamani kaksi paprikan taimeakin ovat kasvaneet silmissä ja kasvattavat nekin jo satoa. Elämäni ensimmäiset itse kasvatetut paprikat - näitä odotan jo ruokapöytään!
Tomaatti puhkesi viime viikolla reippaaseen kukintaan ja kasvaneetkin valtaisasti. Olen koettanut niitä tukea parhaani mukaan, mutta kummallisen käppyröiksi ovat kasvaneet. Ei muuten haitaisi, mutta sieltä pensasmaisen tomaattikäppyrän keskeltä on hankalaa napsia varkaat (oksan haaroihin kasvavat turhat, ja itse hedelmien kehittymistä hidastavat lisäoksat) pois...
Avomaakurkussa pihalla on jo kymmenkunta melko kookasta kurkun alkua - mies uhkasi syödä ne kaikki ennenkuin ehtisin niitä säilömään - ja kasvihuonekurkussakin viimein havaittavissa kukinnan alkamista! ...Olisihan se kiva saada pikkuhiljaa kasvimaalta salaattiin myös nämä tomaatit ja kurkut. Ei ne kaupasta ostetut maistu yhtään samalle....
Kasvimaalla taivasalla tapahtuu myös kasvamisen iloa - koetan piakkoin päivittää niitä kuulumisia tuonne rinnakkaisblogiin - kasvimaan penkissä touhuaminen on kuulunut aina enemmän tuon Kätevän Emännän töiden piiriin, joten jaottelen vielä näitä kuulumisia hetken aikaa kahteen eri blogiin. Ajatuksissa kyllä piakkoin siirtää Kätevän Emännänkin osoite tänne saman katon alle, kun vain joskus olisi tuota aikaa vielä vähän enemmän jostain nipistää... ;)
Aurinkoisempaa alkuviikkoa kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...