lauantai 18. heinäkuuta 2015

Kasvihuoneessa kasvaa huminalla!

Kauan haaveilemani kasvihuone valmistui viimein juhannuksena, kuten tuolloin postasin (tuohon päivitykseen pääset tästä; KLIK), ja paljon on vajaassa kuukaudessa tapahtunut noiden muoviseinien sisällä!
Kasvihuoneestani puuttuu yhä kunnollinen ovi, kuten kuvasta näkyy, mutta mieheni lupasi sen askarrella paikoilleen nyt viikonloppuna. Pääsee isompi poikakin aamuisin ilman äidin apua kastelemaan appelsiinipuitaan! :)

Tämän kesän tomaattisato näyttäisi jäävän heikoksi, kuten olen aiemminkin harmitellut, mutta nyt nuo kippuraiset ja kituiset taimet ovat viimein sentään edes kukalla...
Mutta jos jokin kukoistaa kasvihuoneessani, niin se on lehtisalaatti! :D Tässäpä ensin kuva kuukauden takaa, kun kasvihuone valmistui:
Ja tässä tilanne nyt - ei ihme, että sitä on voinut antaa myös lahjaksikin:
Myös rukola ja kamomillasaunio ovat humahtaneet kasvaa silmissä - rukolaa onkin saanut lisätä jokaiseen salaattiin ihan reilulla kädellä, säästelemättä! Tässä taas kuva kuukauden takaisesta tilanteesta:
Ja näillä herkutellaan joka päivä:
 Kamomillasaunio odottaa yhä poimimistaan - tästä(kin) teetä ensi talveksi tiedossa siis:
Sain anopilta myös kaksi paprikan taimea, jotka näyttävät myös puhkeavan kukkaan lähiaikoina! Kasvihuoneen lattialla oleviin kasvatuslaatikoihin nämä taimet eivät enää mahdu, mutta ajattelin vielä viikonlopun aikana siirtää ne isompiin ruukkuihin.
Vanhaan puulaatikkoon istuttamani basilikat ja persiljat ovat kasvaneet (vähän liiankin) maltillisesti, vaikka siirsin ne kasvihuoneen lämpöön, mutta nämä pikkuiseen metalliruukkuun ja posliinikuppiin kylvetyt siemenet ovat paljon vahvemmalla otteella kuroneet pituutta:
Myös sisätiloista kasvihuoneeseen vajaa kuukausi sitten siirretyt appelsiinipuun taimet ovat kasvaneet pituutta, ja tuo pitkästä varrestaan lehdet huoneoloissa tiputtanut chilikin on kasvattanut uutta lehteä runsaasti:
Kasvihuonekurkun taimet ovat vahvistuneet, mutta kukkia saa silti vielä odotella. Tälle taimet näyttivät kasvihuoneeseen juuri istutettuina:
Ja tässä alla valtavat lehdet kasvattanut taimi nyt:
Ja vaikkei kasvihuonekurkun taimet vielä kuki, niin kasvihuoneen ulkopuolelle ruukussa nostettu avomaakurkku on jo avannut ensimmäisen kukinnon! Kesälomamatkojen aikana valtavaksi kasvanut taimi on jo liian suuri siirrettäväksi avomaalle kasvamaan, joten se saa kasvattaa pitkiä varsiaan ruukustaan käsin.
Kasvihuoneen ulkopuolella kasvaa myös punasipulia istutettuna sankkoon. Laitoin kasvatuslaatikollisen verran niitä kasvamaan kasvimaallekin, mutta sipuleita jäi niin runsaasti ylimääräisiksi - ja meillä käytetään sipulia reippaasti vähän kaikessa ruuassa - joten päätin istuttaa niitä kaikkiin mahdollisiin sankkoihin, ruukkuihin ja kasvatuslaatikoiden hukkatiloihin! Toivottavasti tänä vuonna satoa tulisi niin reippaasti, että ehtisimme jonkun verran sekä kelta- että punasipulia kuivattaa myös talvea varten - viime vuonna söimme koko sen vuotisen sadon kesän ja syksyn mittaan.
Noita sipulin varsia olemme muuten kesän mittaan pilkkoneet mm. salaatteihin ja lämpimienkin ruokien sekaan - ihan pikkuisen poikammekin mössöihin.

Syksyn iloksi kylvin reiluun kymmeneen pikkuiseen ruukkuun auringonkukansiemeniäkin. Osa on ulkoilmassa kasvamassa, osa lekottelee kasvihuoneen lämmössä - mielenkiinnolla seuraan, kummat kasvavat nopeammin kukkimaan! ...Näitä kotiäidin hupeja... ;)
Ja vielä tähän loppuun pakko jakaa, että löysin omaan makuuni sopivan - ja edullisen - sumutinpullon viimein Clas Ohlsonilta! En halunnut mitään muovista valkoista tai vihreää, vaan jonkun vähän kivemman näköisen, niin jaksan sitä käyttääkin.... :) Toisaalta tähän mennessä ahkerin sumuttelija perheessämme on ollut vanhim poikani, joka melkein joka aamu on kipaissut kasvihuoneeseen hoitamaan appelsiinipuitaan. Vähän pelkään, että kuinka mokomat kasvit enää tottuvatkaan syksyllä (kasvihuonetta) kuivempaan sisäilmaan ja lisävalolamppuun, kun niitä on nyt hemmoteltu tuolla tropiikin lämmöllä ja -kosteudella.... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...