sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kirjavinkki: Ruukkupuutarha - Iloa ympäri vuoden (Christensen/Otterling, 2014)

Viime viikolla mukaani eksyi iso kasa sisustus- ja puutarhakirjoja paikallisesta kirjastosta. Yhtä kirjoista ehdinkin jo hehkuttamaan Villa Kotirannan Facebook -sivulla; Cox/Moine: Maistuvat ruokayrtit. Tuohon kirjaan palaan blogissani vielä myöhemmin - mielestäni jokaisen kotipuutarhurin ehdoton must-to-have, jos yrttien kasvattaminen vähääkään kiinnostaa. Mutta palataan siihen myöhemmin!

Tänään nimittäin on aivan pakko esitellä itseäni valtavasti inspiroinut kirja; Christensen/Otterling: Ruukkupuutarha - Iloa ympäri vuoden.

*Tämän postauksen kuvat ovat Annika Christensenin ottamia, ja löytyvät kyseisestä kirjasta.*
 Tämä alunperi 2014 julkaistu, ja nyt 2015 suomennettu kirja kuuluu myös listalleni opuksista, jotka haluan omaan käsikirjastooni kotiin hankkia. Olin törmännyt kirjaesittelyyn tästä oppaasta aiemmin tänä vuonna ja, kun sen viimein kirjastostamme löysin, ymmärrän, että laina-aikaa tälle myönnetään vain kaksi viikkoa! :)
Ei pelkästään innoittavia kuvia, vaan myös erittäin hyvät ohjeet ja paljon käytännön vinkkejä ruukkupuutarhan perustajalle - tai jo sellaisen omistavalle!
Kirja on jaettu vuodenaikojen mukaan osioihin ja jokaiselle sesongille löytyy opastus lajikkeiden valinnasta sommitelmien tekoon ja ideoita ruukuilla sisustamiseen. Erittäin laaja valikoima ruukkuviljelyyn sopivia kasveja - niin kukkivia kuin syötäviäkin - on esitelty kirjassa, kuvien kera. Kirjan oppien avulla on helppo valita omaan ruukkupuutarhaan sopivat kasvit!
Kirjan alkusanoissa mainitaan tekijöiden toivovan kirjan innostavan lukijoitaan luomaan kotiinsa kukkivan sisäänkäynnin, kokeilemaan ruukuissa uudenlaisia yhdistelmiä tai perustamaan liikkuvan yrittimaan. Kyllä, innostuin! :) ...Vaikka kesää, ja niin ollen kasvatussesonkiakin, on vielä jäljellä, kirja inspiroi minua jo haaveilemaan ensi keväästä; mitä kaikkea haluankaan kasvattaa ja mitä erikoisempia istutusastioita voisinkaan käyttää! Tuo ylläolevan kuvan lihamyllyidea tulee todellakin vielä joku päivä käyttöön - hurmaava!
Kuten kirjan jaosta vuodenaikoihin voikin jo päätellä, teoksessa ei käsitellä ainoastaan kukkivaa puutarhaa vaan myös hyötykasvien viljelyä ruukkupuutarhassa - tämä oli ehkä se itseä eniten kiinnostava osuus! Tekijät myös innostavat lukijoitaan, ja niin ollen kotipuutarhureita, arvostamaan myös vihannesten kauneutta ruukussa kasvavien kukkien rinnalla. Oman kasvimaan kaunistuksena on esimerkiksi perinteinen Lollo Rosso -salaatti, joka punaisine lehtineen sopisi kauniisti vaikka kukkapenkkiäkin reunustamaan.
Ruukkupuutarhan suurimpia etuja on liikuteltavuus; Kasveja on helppo liikutella tarvittaessa auringon liikkeiden mukaan joko varjosta valoon tai auringon paahteesta varjon viileyteen. Parvekepuutarhuri voi kätevästi pakata kukat, yritit ja kasvikset ruukuissa mukaan vaikka mökille loman ajaksi. Tai jatkaa satokautta pitkälle syksyyn siirtämällä kasvit ruukuissa sisätiloihin viilenevien säiden alta.
Kirjassa opastetaan todella hyvin havainnekuvien kanssa väriteeman valitseminen ja sen seuraaminen kukkivaa ruukkupuutarhaa luodessa. Ohjeet lähtevät väriopin perusteista (päävärit; punainen, keltainen ja sininen, sekä siitä sekoittamalla saadut värit; violetti, oranssi ja vihreä) ja neuvovat neljä päätapaa yhdistellä värejä.

1. Yhdistele värejä, jotka rajoittuvat toisiinsa väriympyrässä. Esimerkiksi keltainen, oranssi, punainen. Tai keltainen, keltavihreä, vihreä.

2. Lämpimät ja kylmät värit. Keltainen ja muut kellertävät värit kellanpunaisesta kellanvihreään ovat lämpimiä värejä. Sininen ja sinertävät värit sinipunaisesta sinivihreään ovat puolestaan kylmiä. Kirjassa neuvotaankin yhdistämään pelkkiä lämpimiä tai kylmiä värejä keskenään.

3. Vastavärit, eli väriympyrässä vastakkain sijaitsevat värit. Vastavärit korostavat ja vahvistavat toisiaan. Keltaisen vastaväri on lila, sinisen taas puolestaan oranssi ja punaisen vastaväri on vihreä.

4. Yhdistele sävyjä. Tähänkin kirja antaa kaksi ohjetta:
- Yhdistele saman värin eri sävyjä, esimerkiksi lilaa, vaaleanlilaa ja tummanlilaa.
- Yhdistele eri värien samaa sävyä, esimerkiksi pastellinsininen ja pastellinpunainen,  neonpunainen ja neonsininen, vanha roosa ja vanha vihreä.
Ja mitkä tärkeimmät opit ja mielenkiintoisimmat vinkit jäi itselle kirjasta evääksi ruukkupuutarhuriksi opetteluun?

- Ruukkuistutusten a ja o on hyvä vedenpoistojärjestelmä, kirja opastaa. Jos ruukun pohjassa ei ole reikää, josta liika vesi pääsee poistumaan, voi seisova vesi mädännyttää mullan ja jopa kasvin juuret.

- Jopa porkkana sopii ruukkuviljelyyn; valitse pieniä, pyöreitä porkkanoita tekevä lajike.

- Ruukkuperunaksi sopiva lajike on tiheään istutettava Maris Peer -lajike. Peruna kylvetään ruukkuun varhain ja esikasvatetaan sisätiloissa.

- Karviainen ja viinimarja sopivat ruukkupuutarhaan, ja ne näyttävät pieniltä puilta ruukuissa kasvaessaan. Näitä 'pensaspuita' ruukussa kasvatettaessa on muistettava ruukun riittävä suuruus; suositeltava mullan määrä olisi 100 tai 150 litraa (60x60 ruukkuun mahtuu multaa lähes 170 l).

- Tietyt maustekasvit sopivat paremmin viljeltäviksi ruukuissa kuin avomaalla, kuten basilika, joka ei kestä kylmyyttä. Ruukussa basilika on helppo siirtää tarvittaessa sisätiloihin. Minttu taas puolestaan leviää agressiivisesti, joten ruukussa kasvatettuna sen saa pidettyä kurissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...