tiistai 15. maaliskuuta 2016

Kevät on uuden aikaa - MakroTex viikkohaaste 'Maaliskuu'

Tällä viikolla Pieni Lintu -blogin MakroTex -valokuvaushaasteessa oli aiheena Maaliskuu.

Hetken jo mietin kameran kanssa jalkautumista tuonne pihalle ja sulavien jääpuikkojen valokuvaamista, mutta blogilleni uskollisena päätinkin kuvata maaliskuuhuni luonnollisena osana kuuluvia asioita; kasvimaan herä'ttelyä tulevaan kesään! :)

Viime viikolla sain viimein ruukkuihin esikasvatusta vaativia lajeja, mutta tämän kevään suurin ilon aiheeni on ollut elämäni ensimmäinen bataatin kasvatus yritys! Tästä rämpimisestäni uuden lajikkeen kanssa voit käydä lukemassa myös aiemmista postauksistani: 22.helmikuuta ja 11.maaliskuuta.

Oli lopulta onni, että päädyin valokuvaamaan kasvattiamme - tai itse asiassa isointa kolmesta - sillä jo huonekasvin roolin olohuoneessamme ottaneesta bataatista paljastuikin ikävämpi yksityiskohta tarkemmin katsottuna...
Bataatista itäneisiin varsiin on jostakin päässyt pesimään kirvoja!! YÖK! Ja siis sisätiloissa, maaliskuussa! Näitä ei vielä viime viikolla kasvissa näkynyt, joten hyvin hämmentynyt olen...
Jäin miettimään voiko tällä olla yhteyttä istutusmultaan, sillä bataatin läheisyydessä ovat majailleet ruukkuihin istutusmultaan kylvetyt kurkun, kesäkurpitsan ja melonin siemenet... Tai kenties viime talven autotallissa viettäneet appelsiinipuun taimet, jotka kannoimme myöskin olohuoneeseen viime viikolla, ovat sisältäneet pienen jekun...

Moni muukin kasvi siis joutuu nyt tehotarkkailuun!
Eli meillä maaliskuu on jo kesän ensimmäisten tuholaisten torjunnan aikaa...! Nyt kevään viljelypuuhat jatkuvatkin kirvojen luonnonmukaisten karkoittamiskeinojen googlaamisella. Jeij...!
Seuraava vaihe - kirvojen karkoittamisen jälkeen - olisikin istuttaa tämä ns. emäbataatti ruukkuun multaan. Toukokuun 15.päivän tienoilla pitäisi emästä napsia n.15-25cm pitkiä versopistokkaita, jotka laitetaan juurtumaan vesilasiin noin viikoksi.
Juurtumisen jälkeen taimet istutetaan lannoitettuun maahan aurinkoiselle paikalle, samanlaiseen kohopenkkiin kuin perunakin. Taimiväliksi jätetään ~30cm ja riviväliksi 90-120cm. Maa pitäisi vielä kattaa kirkkaalla muovilla.
Katsotaan, josko MakroTex -viikkohaasteeksi tulee myöhemmin 'Syyskuu', niin lupaan valokuvata bataattisatoamme - JOS sellaisen näistä ikinä saamme aikaiseksi...! :)

Maaliskuu - yksi parhaista kuukausista; täynnä lupauksia ja toiveita uusista aluista!


*Enemmän MakroTex -viikon periaatteesta voit lukea Pieni Lintu -blogista.11 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla jään odottaman bataattiviljelmän jatkoa!:) Mun on pitänyt laittaa sulle osoitetiedot niitä kurpitsansiemeniä varten, joista oli aiemmin puhetta, en vain ole saanut aikaiseksi! Pitääkö ne esikasvattaa, ja onko jo myöhäistä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä - kirvoilla tai ilman - jännittävä projekti! :D Luulin tyhmänä, että bataatti olisi kuin potaatti, mutta nämähän kasvatetaan aivan eri tavoilla! :) En tiedä kumpaa jännitän enemmän; kaapissani muhivaa osterivinokassatoa vai kirvoilla kuorrutettua bataattiviljelmääni...

   P.s. Ei ole vielä myöhäistä kurpitsanidätykselle - omanikin vielä odottelevat kylvämistä! ;) Toivottavasti ehdin itse toimeen jo tänä viikonloppuna...

   Poista
 2. Mielenkiintoinen projekti - odotan lopputulosta :)
  Meille kirvoja ilmestyi lahjaksi saadun jouluruusun mullasta - kun huomasin tuon, niin kukka ruukkuineen varovasti muovipussin sisään ja kiikutin sen ulos.... Katsotaan miten se selviää keväästä tuossa terassilla... Kirvat kuolivat ainakin :)

  VastaaPoista
 3. Jatkoa odotellessa. :) Maaliskuu tosiaan on täynnä lupauksia ja toiveita, samaa mieltä. Meillä myös juhlia, kahdella on synttärit meidän perheessä.

  VastaaPoista
 4. Bataatteja meilläkin on, mutta ei vielä ole silmuakaan tullut - vedessä alkuajan.

  VastaaPoista
 5. Sulla pitäis olla pieni leppäkerttulemmikki siellä :)

  VastaaPoista
 6. Voi kumpa tuo bataattiviljennys ny onnistuis! Ihana postaus kerrassaan ja hiukan erinlainenkin! :)

  VastaaPoista
 7. Harmi nuo kirvat, mutta eiköhän niihin löydy apu. Kiva postaus bataatin lisäämisestä, josta mulla ei ole mitään kokemusta.

  VastaaPoista
 8. Kirvat on inhokkeja, yök. Kiva on kokeilla kaikennäköistä versottamista.

  VastaaPoista
 9. Hauska postaus. Ihastuttava bataatti.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...