lauantai 28. marraskuuta 2015

DIY: Seinäkalenteri, joka toimii vuodesta toiseen!

Meidän perheessä ollaan aina välillä ihan pihalla, missä pitäisi kenenkin olla ja mihin aikaan...

Minä olen kalenterin orja, ja vaikka töissä käytämmekin sähköistä kalenteria, joka synkronoituu myös puhelimeen, kannan mukanani paperikalenteria, johon teen vielä tuplamerkinnät. Tähän on yksinkertainen selitys; tiedostan itse oman lahopäisyyteni, enkä muistaisi yhden yhtä tapaamista tai palaveria, jos ne 'vain' automaattisesti ilmestyisivät kalenteriini sähköpostien kautta tulleiden tapaamiskutsujen myötä! Minun täytyy kirjoittaa jokainen tapaaminen - ja ihan omat harrastuksetkin - paperille, jotta aivoni oikeasti sisäistäisivät asian, ja päähäni jäisi muistijälki, että minun tulisi olla jossakin, jonkun kanssa, joskus.

Mieheni taas ei pidä kalenteria, vaan hän muistaa kaikki päästään - ja tarvittaessa kysyy sitten minulta vaikka puhelimitse, että 'olikohan meillä jotain kahden viikon päästä torstaina'. Ja minä sitten tarkistan kalenteristani. Siitä paperisesta. Jonka koko muuten määrittelee käytettävien käsilaukkujen koon. Turhauttavaa...

Isompi poikani taas ei muistaisi omaa nimeään, reppuaan, hanskojaan, harrastuksiaan, liikuntatuntejaan, ruoka-aikoja - ilmeisesti hirvittävät yleistä ekaluokkalaisille - jos joku ei olisi aina vähän muistuttamassa, ja kysäisemässä, että 'tulikohan nyt ihan varmasti kaikki tarvittava mukaan?', kun poika hyppää autoon koulun pihassa - ilman takkia, yhdellä hanskalla, reppu kaulan ympärillä ja repun jokainen tasku apposen auki... *facepalm* :D

...Pienimmälle pojalle annettakoot vielä armoa, ettei tarvitsekaan muistaa vielä muuta kuin avata suu lusikan lähestyessä, pistää simmut kiinni vaunuihin päiväunille mennessä ja ettei kissaa saa vetää hännästä pitkin keittiön lattiaa... (joskus voisi pyöräyttää karvakasaa tosin keittiön pöydän alta, niin saisi ne ruuanmurusetkin sieltä syöttötuolin ympäriltä ihan itse siivottua...) :P

Ja olisihan noita arjen menoja ja harrastuksia helpompi muistaa, jos meitä olisi vain kaksi aikuista, tai vain yksi lapsi, mutta jo vain näin kahden lapsen kanssa, jotka muuten molemmat jo harrastavat, on joskus arjen akrobatia melkoista!

Onneksi olemme jo hioutuneet melko hyväksi koneistoksi, joka toimii kitkattomasti yhdessä - välillä pakko heittää arjen keskellä 'hyvä meidän tiimi' -yläfemma! :)

Joten mikäpä muu meidän menevän ja harrastavan perheemme pelastaisi, kuin meiltä (jostain käsittämättömästä syystä) tähän asti puuttunut SEINÄKALENTERI! :)
Annoin ajatuksen hautua parin kuukauden ajan, ja viimein sopivan kehyksen löydyttyä kirpputorilta, sain tartuttua toimeen. :)

Olin ostanut tätä varten Ikeasta mustan Nyttja -kehyksen kokoa 40x60cm, mutta totesin sen kotona auttamattomasti liian pieneksi. Noita riippulappuja tulisi saada mahtumaan viiteen riviin, ja koska olin jo löytänyt sopivat laput Sinellista, piti kehyksen koko sovittaa noiden riippulappujen mittoihin.

Kirpputorilla tulikin vastaan muutamalla eurolla oranssi Nyttja -kehys, mutta isompana, 50x70cm. Täydellinen! Autotallista löytyi harmaata pohjamaalia ja mattamustaa maalia - molemmat sprayna - joten maalaaminen mustaksi oli nopeaa, helppoa ja tässä tapauksessa lähes ilmaista, koska tarveaineet olivat muista projekteista ylijääneitä.

Tässäpä tarvikelista (poislukien maalit), joilla kalenteri saatiin aikaiseksi:


Tarvikkeet:

Suuri kehys, jossa lasi tai muovi
Iso valkoinen (tai halutessasi värillinen) paperi taustaksi (myös vanha sanomalehti, ym, toimii!)
Isohkoja riippulappuja (5x10cm, Sinelli, 2,90€/20kpl)
Pieni riippulappu (4x8cm, Tiger, olisiko 1€ tai 2€ maksanut 15kpl paketti)
Kaksipuolista teippiä
Tarrapaperiarkki A4 (tai valkoista tulostuspaperia ja paperiliimaa)
Ohutta pahvia
Pieniä kohotarroja
Dymo -laite (voit myös kirjoittaa viikonpäivät käsin tai vaikka tulostaa paperille ja liimata)

Ja tietenkin kalenterin käyttämiseen vesiliukoinen tussi. Tähän sopii loistavasti esimerkiksi flappitauluille tarkoitetut tussit, joita löytyy ainakin 4-5 eri värissä ihan kirjakaupoista. Meille valikoitui perinteinen musta tussi, mutta miksei jokaisella perheenjäsenellä voisi olla vaikka oma väri omille menoilleen?


Valmistusohjeet:

1. Kokeilin ensin tuota 'Calender' -tekstiä Wordilla muutamassa eri koossa ja erilaisilla fonteilla, mutta päädyin lopulta ihan Wordin perusfonttiin Bernard MT Conder, koko 187. Sopivan fontin löydyttyä tulostin tekstin kopiointiin ja tulostukseen tarkoitetulle monitoimitarralle, joita löytyy vaikka kirjakaupoista. (Ovat muuten näppäriä kaikenlaisessa pienessä askartelussa, kuten vaikka hillopurkkien etikettien tekemisessä - minulla aina 100 arkin paketillinen kaapissa).
2. Tekstitarran liimasin ohuelle pahville ja leikkasin sopivaan muotoon.
3. Viikonpäivät naksuttelin Dymolla, myöskin englanniksi.

4. Leikkasin isosta paperiarkista sopivan kokoisen palan taustaksi kalenterille.

5. Sommittelin riippulaput, 'Calendar' -tekstin ja viikonpäivät mieleiseeni järjestykseen taulupohjalle. Harkitsin myös mustavalkoisen kuviopaparin asettamista erilliseksi taustaksi viikonlopun lappujen alle, mutta jäi kokeiluasteelle - ehkä täysin mustavalkoiseen kalenteriin olisi sopinut paremmin. Halusin kuitenkin erotella viikonlopun arkipäivistä, ja asettelin lopulta leppoisat lauantait ja sunnuntait pienen hajuraon päähän arjesta! ;)
6. Kiinnitin 'Calendar' -tekstin alle ensin kaksipuolisen teipin palalla yhden pienemmän ja tummemman riippulapun, jonka kohdalle voi vaikka kirjoittaa lasiin/muoviin vuosiluvun. Sitten kiinnitin 'Calendar' -tekstin taustapaperiin pienillä kohotarroilla, jotta yleisilme ei jäisi liian litteäksi ja, vaikka kalenteri jää lasin/muovin alle, tulisi siihen hieman kolmiulotteisuutta ja elävyyttä.

7. Lopuksi kiinnitin kaksipuoleisen teipin paloilla riippulaput kiinni (yksi teipin pala keskelle riippulappua). Nämä olisi voinut sommitella paikoilleen viivoittimen avulla ja kiinnittää myös liimalla, mutta minua miellytti enemmän hieman rennompi ote; laput ovat huolettomasti aseteltu ja niiden reunat ja kulmat saattavat olla hieman kohollaan. Jälleen kerran välttelin sitä litteää ilmettä. Kannattaa aloittaa alareunasta ja jommasta kummasta nurkasta, ja edetä kiinnittämisessä ylöspäin - siis jos et käytä mittaa ja apuviivoja.

8. Ja aivan viimeiseksi, ennen kalenterin asettamista kehyksiinsä, kiinnitin Dymolla tehdyt viikonpäivät vielä paikoilleen - näiden kiinnitys kannattaa jättää viimeiseksi, sillä lappuja kiinnittäessä saattaa sekä riippulappujen yläreunojen korkeus, että rivivälit vielä muuttua.
 Ja sitten kalenteri valmiina, odottelemassa lipaston päällä ripustamista paikoilleen ja käyttöönottoa:
Tuohon ruskean riippulapun kohdalle merkitsin vuoden, ja vaaleiden riippulappujen reunaan päivämäärät. Jos tuohon lapun reiän kohdalle tahtoisi numeron merkitä, kannattaisi leikata vaikka siitä valkoisesta tarra-arkista pienet ympyrät ja liimata ne reiän päälle - kokeilin mustalla tussilla kirjoittaa tuohon reiän kohdalle, mutta ainakin näissä Sinellin lapuissa numerot eivät näkyneet selkeästi.
Calendar -tekstin perään kirjoitin tussilla kuukauden - tässä vaiheessa marraskuuta valmistaudun jo joulukuuhun! Kuun vaihteessa kostealla rätillä pyyhkien, ja kalenteri on valmis uuteen kuuhun - ja vuoteen!

 Sitten vain kaikki ne tärkeät menot kirjaamaan ylös! :)

7 kommenttia:

 1. Nyt olen itse hankkinut kaikki tarvittavat tarvikkeet kalenteria varten. Nyt pitäisi ruveta vain kasaamaan. Katsotaan, minkälaisen minä saan aikaiseksi :)

  VastaaPoista
 2. Oi, mahtavaa!! :) Niin kiva olisi nähdä valokuvia lopputuloksesta!! Tulipa hyvä mieli! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan laittaa kuvia, kunhan saan valmiiksi. Joulukiireet eka saatava pois (ehkä :) )

   Poista
 3. Nyt se on vihdoin ja viimein valmis. Ja ei mennyt edes kauaa, kun rupesi tekemään. Kiitos ohjeesta! <3

  http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/12/diy-seinakalenteri.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikeaa, voi kun tuli hyvä mieli! :) Hieno tuli! Piti ihan Villa Kotirannan Facebook -sivulle jakaa linkkisi myös - ihanaa, kun inspiroiduit! <3 Toivottavasti kalenteri palvelee teitä yhtä hyvin kuin meitäkin!

   Poista
  2. Kyllä ainakin tällä hetkellä on palvellut todella hyvin :).
   Olen itse todella tyytyväinen omaan aikaansaannokseeni.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...