perjantai 6. marraskuuta 2015

DIY: Joulukalenteri lasisista lasten välipalapurkeista

Mieheni on tuskaillut jo pidemmän aikaa, kun keittiön nurkkaan on paperikassiin kerääntynyt valtava määrä pienimmän poikamme hedelmävälipaloista jääneitä lasisia purkkeja odottamaan uusiokäyttöä.

Olisi mielestäni suurta hulluutta heittää näitä purkkeja lasinkeräykseen, kun nehän suorastaan huutava tarvetta tulla käytettyä vaikka hillopurkkeina uudelleen! ...Olen muuten ihmetellyt, miten edelleen tällaisia lasipurkkeja käytetään elintarviketeollisuudessa, kun voisi kuvitella, että kartonkinen pakkaus olisi edullisempi valmistaa ja helpompi kierrättää, tai vaikka polttaa. Ja kun näitä meidänkin perheessä menee edelleen 2kpl/päivä, vaikka suurimman osan ruuista itse valmistankin...

Aikaisemmin olenkin postannut näiden purkkien hyötykäytöstä tosiaan hillopurkkeina - aiheesta lisää täältä; KLIK - mutta nyt näin joulun alla pääsin askarteluun, jota olen suunnitellut jo kuukausia noita purkkeja kerätessä: Joulukalenteri isommalle pojalleni!
Tätä varten hamstrasin Nestlén purkkeja, sillä puna- ja sinivalkokantiset Piltti -purkit ovat kauniimpia keittiön puolella säilöntäaskareissa. ;) Nämä siniset nallekannet maalasin iloiten uuteen käyttöön sopivammiksi.
Lahden kauppakeskus Karisman Sinelli -myymälässä vietin muutaman tovin menneenä viikonloppuna, kun kerrankin ilman lapsia pääsin tuohon askartelijan ihmemaahan, ja etsin projektiin sopivia materiaaleja. Ajatus kalenterin ulkonöästä ja 'tunnelmasta' oli jo kirkkaana mielessä, eikä Sinellin laajasta valikoimasta ollut vaikeaa löytää juuri sopivia papereita ja tarroja. Tosin näiden papereiden kohdalla meinasi iskeä jo runsauden pula, mutta lopulta päädyin ostamaan kolme arkkia kaksipuolisia papereita (muistaakseni á 0,80€), joista sitten sain viittä erilaista kuviopaperia askarteluun.
Numerotarrat tuottivatkin enemmän pohdiskelua, sillä olin ensin ajatellut valkoisia kohonumeroita, mutta pääsyinkin sitten vähän juhlavampaan hopeiseen tarra-arkkiin:
Näitä Viva Decor -merkin Chalky Vintage Look -efektimaaleja olin ihastellut jo Sinellin kuvastosta ja muutama muukin maalauskohde on suunnitteilla näillä kauniilla sävyillä. :) Nämä silkkimatan lopputuloksen antavat maalit ovat vesiohenteisia ja sopivat lähestulkoon kaikille pinnoille - jopa lasille. 250ml purkki tuntuu todella riittoisalle, eikä hintakaan ollut päätähuimaava - jos en hirveästi valehtele, niin ~12€/purkki (pitääpä tarkistaa hinta vielä ensi kerralla, kun Sinellissä pyörähdän).

Huomasin, että tätä samaa maalia saa 15 eri sävyssä (laajempi värivalikoima kuin Sinellissä) tilattua myös Adlibris -nettikaupasta - valikoimaan pääset tästä: KLIK. Hinta heillä on 11,20€/prk ja ilmainen kotiinkuljetus yksityishenkilöille! Kannattaa käydä tutustumassa siis!
Tässäpä Pinterestista napattuna Chalky Vintage Look -maalien värisävyt Sinellin valikoimassa:
Vesipohjaisilla Chalky Vintage Look -maaleilla saat kauniin silkkimatta pinnan. Tee ihania sisustusesineitä tai uudista vanhoja huonekaluja. Maalit sopivat huokoisille pinnoille kuten puulle, keramiikalle ja kartongille sekä myös lakatulle puupinnalle ja jopa lasille. Viimeistellään hiomalla kuivunutta maalipintaa hiomapaperilla. Chalky-vaha antaa kosteudelta suojaavan pinnan.:
http://www.sinelli.fi/sinelli/

Tähän kalenteriaskarteluun valitsin Mauve -sävyn - tuossa ylläolevassa kuvassa aivan vasemmassa reunassa keskellä.

Mittailin ja piirsin sopivan kokoisen ympyrän paksummasta paperista muotiksi - tahdoin, että maalattua pintaa jää koristepaperin alta näkyviin myös kannen päälipuolelle. Sitten piirsin ja leikkasin ison kasan erivärisiä ympyräpaloja, koettaen samalla laskestella, että kaikkia värejä ja kuvioita tulisi suurinpiirtein saman verran.
Korkit maalasin kahteen kertaan - tosin korkin keskiosan maalasin vain kerran, sillä päälle liimaisin nuo koristepapereista leikatut ympyrät ja maalaamista helpotti, kun kannessa oli puhdas kohta, josta pitää kiinni.

Käytin maalaamiseen pientä sivellintä, joka oli tarkoitettu akryylimaaleilla maalaukseen, mutta voisin kuvitella, että onnistuisi myös hieman paksummalla vesivärisiveltimelläkin.

Maali kuivaa nopeasti, joten uuden maalikerroksen pääsee levittämään vielä saman askartelutuokion aikana, mutta toisen kerroksen jälkeen kannattaa antaa kuivaa rauhassa, jotta pinta kestäisi paremmin käyttöä. Minulla nämä ehtivät kuivaa vuorokauden ennen uutta maalikerrosta, sillä tuo pienin puuhakas päätti, että äidillä olisi muutakin tekemistä, kuin istua keittiön pöydän ääressä askartelemassa... ;)
Tässä alla olevassa kuvassa etualalla kaksi kertaa maalattu kansi (keskiosa maalattu vain kerran) ja taempana kerran maalattu kansi. Eli yksi kerros ei riitä ainakaan näin metallipinnalla, jossa on voimakas kuvio pohjalla.

Jälkeenpäin mietin, olisiko kansia pitänyt kevyesti hioa ennen maalaamista, mutta nyt kun purkkeja on availlut ja sulkenut, olen huomannut, että maali pysyy hyvin hiomattomissakin kansissa. Ehkä jos maalaisin kansia, joita avattaisiin päivittäin - eikä vain kerran vuodessa - kokeilisin hioa ensin kannen pintaa hieman rikki.
Kun maali oli kuivanut rauhassa (toisen kerroksen jälkeen annoin kuivua vielä toisen vuorokauden), liimasin nuo papereista leikatut ympyrät kansiin aivan tavallisella UHU Stick -paperiliimalla (keltainen putkilo, taisin ostaa Kärkkäisen paperiosastolta). Ensin harkitsin Erikeeperin käyttöä, mutta tuohon mattaan maalipintaan tarttui tavallinen paperiliima todella hyvin! Levitin liiman koko paperin taustapinnalle ja painelin huolellisesti kanteen kiinni - mistään suunnasta ei paperi noussut irti tai kupruillut!

Lopuksi kiinnitin numerotarrat paperinpalojen päälle kansiin ja korkit kiinni lasipurkkeihin! Voilá!
Olin alunperin ajatellut kuumaliimalla kiinnittää purkit toisiinsa ja nostaa ne pystyasentoon - jollakin kauniilla nauhalla tosin ympäri vielä solmien ja tukien - mutta mieheni totesi, että tuolloin purkkien kansia olisi todella hankalaa avata ja sulkea kunnolla, sillä kansien reunojen välit jäisivät liian ahtaaksi.

Joten kaivoin kaapin perukoilta vanhan puisen tarjottimen, joka mitoiltaan sattui olemaan juuri täydellinen ja nostelin purkit siihen. Nyt poika voi yksitellen nostaa jokaisen päivän purnukan ylös ja avata helposti! :) Ja voin välillä sekoittaa pakkaa ja helposti nostella purkkeja hieman eri järjestykseen, niin säilyy pojalla etsimisen ja löytämisen riemu koko 24 päivän ajan! ;)
...Hih, näin kivasti kun aina voisi säilyttää esineitä olohuoneen matalalla sohvapöydällä, mutta sain nämä kuvat otettua joka paikkaan ehtiväisen pienimmän pojan päiväunien aikana... :) Eli kynttilät ei meillä syty ennen pienimmän uniaikaa ja isoveli huutaisi kauhusta, jos näkisi, että uusi joulukalenteri olisi näin altistettu pikkuveikan kuolaamiselle...! :D
Viikon iloinen löytö oli muuten nuo Bolsius -sarjan vaniljantuoksuiset kynttilät lasiastioissa! Viime talvena en löytänyt niitä mistään kaupasta, ja jouduin jo 'tyytymään' Ikeankin tuoksukynttilöihin - luulin jo, että näiden valmistus/maahantuonti oli lopetettu! Mutta, piipahtaessani Lahden Citymarketissa, löytyi näitä - ihan jopa kahdessa eri koossa! :) Poikani kanssa haalimme sylillisen näitä mukaan ja hän joka ilta pyytääkin, että saisi sytyttää tuoksukynttilän palamaan. <3
Kynttilän alta löytyy yksi ihanista viikon kirppislöydöistäni - kuusi tällaista virkattua pitsiliinaa yhteensä 2€! Muista löydöistä, mm. keräämästäni 70-luvun lasikulhosta, löydät kuvat Villa Kotirannan Facebook -sivuilta; KLIK! ;)
<3 Joulun odotus <3

2 kommenttia:

 1. Aivan ihana joulukalenteri!<3 Kauniit ja rauhalliset kuosit, ja tuo maali näyttää kovasti samalta kuin ne kalkkimaalit, joita olen käyttänyt.:)

  vasta nyt ennätän tänne kirjoittelemaanasta, mulla ois sulle haaste blogissa, torstaina julkaistu.:) Löytyy otsikolla "Kai sen saa jo mainita"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3

   Tuo maali taitaa hieman samaan tapaan käyttäytyä kuin kalkkimaalitkin, sillä vahauksen kaipaisivat, jos kovemmassa käytössä maalatut pinnat olisivat, tai jos maalaisi jotakin ulkoilmassa säilytettävää. Ihastuin kyllä tuohon mattaan pintaan, ja ainakin roosaa sekä valkoista maalia pitäisi vielä askarteluja varten hankkia.... ;)

   Huomasinkin tuon haasteen blogissasi - kiitos, tartun siihen mielellään! ...Tosin tovi menee, ennenkuin ehdin sen kimppuun käymään - sopivat valokuvatkin vielä puuttuvat... ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...