lauantai 10. helmikuuta 2018

Tumma saunamme - turvallinen ja kotoisa paikka, jonne piiloudumme kiireiltä ja arjelta


*Kaupallinen yhteistyö: Lapuan Kankurit

Tänään jatkuu kierros kotimme saunaosastolla, ja kurkistetaan vihdoin sinne saunakin puolelle. Yksi ehdottomista lempitiloista kodissamme!

Jos hyppäät mukaamme kierrokselle vasta tänään, niin alla olevista linkeistä pääset kurkistamaan myös:


Juuri muutama päivä sitten selailin iltapäivälehdestä juttua, millaisia ovat suomalaisten suosikkisaunat - ja kirjo on laaja; vitivalkoisesta pikimustaan, lasiseinäisistä kerrostalosaunoista hirsimökkeihin.

En tiedä onko sauna enää suomalaisille niin pyhä paikka kuin väitetään, mutta minut ovat kasvattaneet sotavuosien aikaa syntyneet vanhemmat, jotka puolestaan ovat eläneet 1900-luvun alkuvuosina syntyneiden vanhempiensa oppien mukaan. Eli saunassa synnyttiin, saunassa parannettiin ja saunassa pestiin kuolleet ennen viimeistä matkaansa. Koko elämän kirjo mahtui niiden nokisten seinien sisään.

Ei ihme siis, että saunaa - kuten luontoakin - on opittu kunnioittamaan ja hiljentymään sen ääreen.



Sauna on myös paras paikka kaikkein henkilökohtaisimmille keskusteluille. Missä muualla ovat molemmat osapuolet ovat niin tasavertaiset, kuin alasti, täysin suojattomina, saunan lauteilla? Saunominen toisen ihmisen kanssa on mielestäni kuin sanaton luottamuksen osoitus - lupaus kunnioittaa ja toive tulla kunnioitetuksi.

Saunan turvallisessa lämmössä on helppoa kertoa huolet ja murheet, kun vieressä istuu rakas ihminen.

...Ehkä siksi en nuoruudessanikaan koskaan oikein ymmärtänyt juhlien sekasaunoja tai en vieläkään mielellään sauno puolituttujen kanssa. Sauna on minulle kokemuksena niin kovin henkilökohtainen, että se on parasta jaettuna perheen sekä parhaiden ystävien kanssa.


Sauna on myös paikka, jossa rentoudutaan. Unohdetaan ympäröivä  maailma, keskitytään vain lämpöön ja kiukaan sihinään löylyjä heittäessä. Puukiukaisessa saunassa luukun läpi hohtava tulen kajo, sekä kiukaann tulipesässä rätisten palavat puut ovat myös rauhoittavia elementtejä, joihon uppoutua.

Meille oli saunaa remontoidessa tärkeää tehdä siitä sellainen turvallinen ja kotoisan tuntuinen pesä, jonne piiloutua muulta maailmalta.

Saunasta haluttiin vastine vanhoille pihasaunoille - aikahyppy vuosikymmenten taa. Ei turhia hienosteluja, vaan paikka jonne koko perhe mahtuu löylyihin ja vastan kanssa saa saunoa tarvitsematta pelätä pintojen tummumista.

Sauna, jossa ollessa voit unohtaa asuvasi kyläkeskuksessa ja kuvitella olevasi järvenrantamökissä, tai vanhan rintamamiestalon kesäisessä pihapiirissä ikivanhojen omenapuisen katveessa.

...Mies tosin vieläkin haaveilee kaiuttimien asentamisesta lauteiden alle, mutta itse en millään muotoa kaipaa musiikkia saunomiseen. Miten hiljentyä, jos ei ole hiljaista? ;)


Seinissä käytettiin samaa leveää hirsipaneelia kuin yläkerrassakin, mutta täällä saunassa se käsiteltiin kauttaaltaan tummaksi.

Tumma sauna oli meille molemmille se ainoa oikea ratkaisu - tässä ei tarvinnut kummankaan tulla vastaan kompromissin muodossa.

Olemme ihmetelleet viime vuosien trendiä maalata sauna aivan valkoiseksi, tai toteuttaa se todella vaaleasta puusta, lasiseinin ja kirkkain valoin. En osaisi rentoutua sellaisessa ympäristössä, vaan kokisin olevani esillä sellaisessa saunassa. Tumman saunan hämäryydessä on jotain turvallisuuden tunnetta lisäävää pesämäisyyttä, jossa voit kuin hävitä sinne hämärän sekaan, kun taas todella vaaleassa ja valoisassa saunassa olo on kuin olisi näyteikkunaan nostettu.

Lisäksi tummassa saunassa on mielestäni paljon lämpimämpi ja kotoisa tunnelma, kun taas todella vaalea sauna on helposti hieman viileän ja kliinisen tuntuinen.



Tähän meidän pihasaunamaiseen tunnelmaamme sopivat täydellisesti Lapuan Kankureiden tekstiilit.

Tummat Paanu -laudeliinat (60% bio-orgaaninen puuvilla, 40% eurooppalainen pellava) sointuvat kauniisti tummiin hirsipaneeliseiniin sävyssä 'musta-pellava'. Käytössämme onkin kaksi kokoa Paanua; 48x150cm ylälauteella sekä 48x60 alemmalla lauteella pienimmällä saunojalla, joka ei vielä koviin löylyihin uskaltaudu tulemaan.

Lapuan Kankureiden pesukintaat ovat jo vuosia olleet suosikkejamme, ja itse käytä kinnasta varsinkin kuivahierontaan, johon pellavafrotee materiaalina sopii loistavasti. Nämä kuvien uudet Onni -pesukintaat ovat sävyssä 'musta-pellava'.



Kuten eilisessä postauksessa kylpyhuoneen puolelta kerroinkin, piilotetaan meidän saunassamme näkymä lauteilta kylpyhuoneen pesuaineisiin tumma puuovella - vaikka lasioveakin hetki harkittiin.

Vaikka näkymä saunasta onkin mielestäni tunnelmaan ja teemaan sopiva, ja kylpyhuoneen valot voi säätää himmentimen avulla todella hämyisiksikin, on umpiovi ollut mielestämme oikea ratkaisu.

...Ainoat hetket, joissa lasiovi olisi meitä auttanut, ovat ne, jolloin pienempi poika ei suostu vannastaan siirtymään saunan puolelle - lasioven läpi olisi helpompaa seurata pojan touhuja ja hänen voisi antaa leikkiä kylpyleluillaan muun perheen istuessa lähellä saunan lämmössä. Nyt, päädyttyämme puuoveen, toinen aikuinen istuu tuossa 'jäähypenkillä' pojan seurana ja odottelee vuoroaan löylyihin... 'Onneksi' aika kiitää ja lapset kasvaa - kohta tämäkin vaihe on muisto vain! ;)


Nyt on kurkistettu kodinhoitohuoneeseen, pysähdytty pesuhuoneessa ja viivytty hetki myös saunan hämärässä - kiitos, kun olit seuranani tällä kierroksella!

Illalla lämpenee taas perinteinen lauantaisauna, ehkä huomenna aamullakin ihan vain sunnuntain kunniaksi... ;)

Leppoisaa lauantaita!

1 kommentti:

  1. Saunas are amazing. Agree along with you. Very good for entire body and soul.     saunajournal.com

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...