keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Täydellisen kodinhoitohuoneen elementit ja arjen pelastukset


*Kaupallinen yhteistyö: Lapuan Kankurit

Mietin kolmisen vuotta sitten remonttia aloittaessamme, mitkä olisivat täydellisen kodinhoitohuoneen ominaisuudet.

Kuulostaa helpolle kysymykselle, mutta vasta asuttuani ensin useassa kodissa ilman kodinhoitohuonetta, sitten reilun vuoden talossa, jossa oli kodinhoitohuone ja lopuksi taas pari vuotta ilman tuota luksusta, osasin tehdä listauksen.


Ensiksikin minun makuuni täydellinen kodinhoitohuone sijaitsee peseytymistilojen läheisyydessä, mutta voidaan sulkea ovella erilliseksi tilaksi. Jos vaikka kutsuu saunavieraita, on ihanaa voida piilottaa pyykkivuoret oven taa - siksi en tahtoisi kulkua kodinhoitohuoneen kautta pesutiloihin ja saunaan.

Meillä tämä kohta listallani toteutui automaattisesti, sillä kodinhoitohuone on pukuhuoneen ja kylpyhuoneen vieressä, mutta liukuoveksi nostettu vanha keittiön puuovi peittää tarvittaessa arkiset askareet taakseen.

Pois silmistä, pois mielestä!


Lisäksi kodinhoitohuoneessa pestään kaikkea kahvikuppia suurempia asioita, kuten maljakoita, pieniä mattoja ja ihan lapsiperheen nyrkkipyykkiä yllättävien tahrojen ilmestyttyä paidan rinnukseen, sekä kuraisia Kuomia.

Tästä syystä lisäsinkin listalleni riittävän suuren altaan ja tarvittavan korkealle nousevan hanan, jotta isompikin maljakko tai lasipurkki mahtuu alle pestäväksi.

Altaan täytyy myös olla materiaaliltaan kulutusta ja kovaakin käyttöä kestävä, joka ei vähästä säikähdä! 


Valaistuksen tulee olla hyvä - kodinhoitohuoneessani ei juuri tunnelmavalaistusta kaivata, vaan halusin oikeasti tehokkaan valonlähteen.

Meillä mies asensi kodinhoitohuoneen kattovalaisimen liiketunnistimella, josta olen monet kerran kiitollinen ollut - pyykkikoreja kantaessa, tai kaksin käsin kuravaatteita kodinhoitohuoneeseen tuodessa on oikeasti kätevää, ettei valokatkaisinta tarvitse yrittää kurotella seinältä!


Lisäksi asia, jota en ennen edellistä vuokrakotiamme osannut edes ajatella, oli niinkin yksinkertainen 'luksus', kuin mahdollisuus käyttää pyykinpesukonetta ja kuivausrumpua yhtä aikaa - siis ilman, että sulakkeet paukkuvat! :)

...Voitte kuvitella sitä kasvavan pyykkivuoren korkeutta, sekä asuntoon levittyvien kuivaustelineiden määrää, jos nelihenkisen urheilevan perheen pyykkejä ei voi pyörittää pesukoneessa uutta erää, kun edellinen koneellinen pyörii kuivausrummussa... Siinä ei kovin montaa koneellista ehdi illassa saada pestyä ja kuivattua...


Ja tällaiselle ei-niin-innokkaalle kodinhengettärelle on vielä erityisen tärkeää, että kodinhoitohuone on viihtyisä - ja talon henkeen sopiva!

...En siellä muuten välttämättä jaksaisi kauhean kauaa viipyä puuhastelemassa... ;)

Laskutilaa kodinhoitohuoneeseemme ei juurikaan tullut - onhan tila neliöiltäänkin vain ~4m2 kokoinen - mutta nyt vajaan neljän kuukauden käytön jälkeen voin jo todeta, etten olisi enempää tasoja tarvinnutkaan.

Ehkä jos viikkaisin vaatteita kodinhoitohuoneessa, niin lisälaskutila olisi tarpeen, mutta yleensä viikkaan puhtaan pyykin siellä missä muukin perhe oleskelee; tupakeittiössä lähellä vaatekaappeja tai alakerran pelihuoneessa, jossa on matala kirjahylly sopivana tasona.


Pyykkikorin virkaa ajaa vanha Halvan vaneritynnyri, jonka ostin jo tovi sitten nettikirppiksen kautta löytyneenä, paikallisen leipomoyrittäjän kuolinpesän myynnistä - kymmenen euron hinnalla!

Kunnon kuuraus toi kauniin kuluneen vaneripinnan sekä Halva -tekstin esiin pölyn alta.

Viimeistelin pyykkikorin ompelemalla valkoisesta kierrätyslakanasta pesupussin tynnyrin sisälle. Pussi sai vielä kauniin yksityiskohdan lakanan reunasta leikatusta pesula -printistä.


Olen aivan ihastuksissa näistä Lapuan Kankureiden Kaste -pellavapyyhkeistä, joista muuten vielä enemmän kuvia luvassa täällä blogissa, kun kurkistamme myöhemmin tällä viikolla vihdoin valmiiseen kylpyhuoneeseemme!

Nämä ihanan kevyet ja pehmoiset pyyhkeet on valmistettu Euroopassa kasvaneesta ja kehrätystä pellavasta. Pellavalanka värjätään niin ollen Euroopassa, pääosin Suomessa sijaitsevan kutomon läheisyydessä, jossa lanka lopulta kudotaan tekstiileiksi. Tuotesuuunnittelu tapahtuu Suomessa ja tuotteiden valmistaminen Suomessa kudotusta materiaalista Suomen ohella Liettuassa.

Valmistuksesta merkittävä osa tapahtuukin siis täällä kotimaassa ja kyseessä onkin avainlipputuote!


Runsaankokoiset (95x180cm) pyyhkeet ylettyvät isommankin miehen ympärille suihkun jälkeen ja perheen pienemmät saa kääräistyä kunnolla pyyhkeen sisälle.

Odottelen jo malttamattomana tulevaa kesää ja lämpimässä iltatuulessa Kaste -pyyhkeeseen kietoutuneena terassilla löylyjen jälkeistä jäähdyttelyhetkeä!

Tai pyöräretkeä uimarannalle; pellavainen pyyhe ei uimakassissa paljoa paina ja näille pyyhkeille mahtuu makoilemaan kirjan kanssa lasten leikkiessä rantavedessä.

Voi kesä, tule jo!


Kodinhoitohuoneemme ei ole ainoastaan perheen pyykkitupa, vaan myös paikka, jossa viivymme (ja viihdymme) hammaspesun ja muiden aamu- ja iltatouhujen parissa.

Olen tuon oman pienen spa-nurkkaukseni saanut vallattua kodinhoitohuoneen allastasolle, mutta ratkomatta on vielä ongelma hammasharjojen säilytyksen osalta. Hakusessa siis joku hauska, tunnelmaan sopiva pieni hyllykkö tuohon seinustalle, johon voisi nostaa hammasharjamukit. Kertaalleen näin jo täydellisen hyllykön myynnissä paikallisella Facebook -kirppiksellä, mutta ehdin mukaan vasta jonotuskisaan...

Ja ne hammasharjamukit! Ne ovat toinen murheenkryynini... Lasten kanssa tarpeen olisi ei-niin-helposti särkyvät, joten haaveissa Design Lettersin valkoiset melamiinimukit. Minun ja miehen etukirjainten mukaiset mukit olisi helppo erottaa toisistaan, mutta kun perheessä ovat molemmat lapset E-alkuisia, olenkin myhäillyt ajatukselle, että kunpa valikoimassa olisi ollut myös mukit numeroilla '1'' ja '2' - ykkönen tarkoittaen esikoista ja kakkonen kuopusta. :)

Myös peili on tuossa tason äärellä vielä tilapäinen ja korvaava, vanhasta kodista mukanamme kulkeutunut ja paremman puutteessa käyttöön taas otettu. Haaveilen löytäväni tilalle vielä neliön muotoisen ja puukehyksisen peilin - seinän mitat kulkevat päivittäin mukanani yllättävän ja onnekkaan kohtaamisen varalta!


Kodinhoitohuone odottelee vielä muutamaa viimeistä loppusilausta miehenkin työlistalla; viimeistä puuttuvaa jalkalistaa saapuvaksi kalusteiden toimittajalta, sekä kodinhoitohuoneesta takapihalle johtavan oven karmien paikalleen asentamista.

Ehkä niiden jälkeen voisimme taas hetkeksi huokaista helpotuksesta, että remontissa on saatu jälleen valmistumaan yksi nurkkaus kodistamme...


Tänään taitaa taas olla pyykki-ilta täällä Villa Kotirannassa - katselin taas äsken hammaspesulla käydessä pyykkikorin pullistelua... :)

Notta huomenta vaan ja voimia sinne teille kaikille arjen tohinoihin ja pyykkivuorten selätykseen!


2 kommenttia:

 1. Kivan näköinen kodinhoitohuone. Tuolla on mukava pestä pyykkiä.
  Ihana toi pyykkikori, hyvä löytö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Välillä käy kyllä tuuri näiden löytöjen kanssa - oikeaan aikaan oikeassa paikassa. :) Näiden tällaisten vanhojen aarteiden kanssa sisustaminen onkin oikein palkitsevaa, kun siihen yhdistyy sitä löytämisen iloa ja onnistumisen riemua. :)
   Mukavaa viikkoa, Tuija!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...