perjantai 9. helmikuuta 2018

Pihasaunan tunnelma punaisena lankana saunaosastomme remontissa


*Kaupallinen yhteistyö, Lapuan Kankurit

Ikuinen haaveemme taitaa olla oma pieni pihasauna... Sellainen oikeasti vanha, puukiukaalla lämmitettävä piharakennus, jonne vesi kannetaan ja jossa tuoksuu savu, koivunlehdet ja terva.

Tämä haavekuva oli lähtökohtana aloittaessamme Villa Kotirannan saunaosaston remontointia; halusimme uusitun kylpyhuoneen ja saunan, jossa talon vanha henki säilyisi näkyvillä.

Toivoin kiireisen arjen kadottajaa - paikkaa, jossa huolet unohtuvat.

Pihasaunan tunnelma - se oli punainen lanka koko saunaosaston remontissa.


Lapsuudenkodissani kaikkein rakkain paikka on edelleen isäni omin käsin, yli kolmekymmentä vuotta sitten hirsistä rakentama pikkuinen rantasauna. Sen saunan puisilla rappusilla ilta-auringon lämmössä, kuumien löyöyjen jälkeen jäähdytellessä saavuttaa mielenrauhan.

Lapsuuteni kesinä saunan kiukaaseen sytytettiin valkea ja löylyihin pääsyä odotellessa kannettiin vesi järvestä kiukaan viereiseen vesisäiliöön lämpenemään. Käärittiin kiuasmakkarat folioon ja avattiin Pommac.

Niin ihania muistoja vuosikymmenten takaa - ja samat touhut edessä tulevana kesänäkin!

...Tosin nykyisin vesi saadaan saunaan jo pumpun avulla, mutta edelleenkään ei mökissä sähköjä ole, eikä niitä myöskään ole kaivattu.


Tuota samaa tunnelmaa olemme koettaneet kylpyhuoneeseen ja saunaankin luoda - ja omaan makuumme osuvasti onnistuimme toteuttamaan tunnelmalliset peseytymistilat! :)

Valokuvien vanha puunaulakko löytyi puolivanhingossa vanhan puuseppäharrastajan kuolinpesän myyynnistä, mistä myös kodinhoitohuoneeseen ostin hattuhyllyllisen naulakon. Tämä kylpyhuoneen naulakko (kuten kodinhoitohuoneenkin) maksoi vain kymmenen euroa! Löytö!


Lapuan Kankureiden kevyet Kaste -pellavapyyhkeet sopivat pihasaunamaisen tunnelman luojiksi täydellisesti.

Samanlaiset pyyhkeet olivat myös pesuhuoneen viereistä kodinhoitohuonettamme koskevassa postauksessa keskiviikkona, vink vink.

Ainoa mistä mies jaksaa pyyhkeiden osalta muistuttaa on se, ettei kaikilla perheen jäsenillä saisi olla samanlaiset pyyhkeet, kun niitä ei erota toisistaan. ...En ole siltikään antanut miehelle lupaa dymota omaa pyyhekoukkua tuohon vanhaan naulakkoon, vaan harkitsen perhesovun säilymiseksi miehen pyyhkeen ripustuslenkkiin värillisellä puuvillanauhalla tunnisteen solmimista... ;)


Noista kuvissa näkyvistä Paanu -laudeliinoista ja Onni -pesukintaasta lisää tarinaa ja valokuvia vielä erillisessä saunan esittelypostauksessa viikonloppuna.

Meillä on aiemmin ollut käytössä Miesten sauna- ja Naisten sauna -laudeliinat, joista muuten tuo musta Miesten sauna -laudeliina vilahti keskiviikon kodinhoitohuonetta koskevan postauksen kuvissakin. Saimme ne vuosia sitten tupaantuliaislahjoiksi ja ovat edelleen kovassa käytössä - erittäin hyväkuntoisina vieläkin.

Lapuan Kankureiden tuotteiden laatuun olemmekin olleet todella tyytyväisiä!Mietimme remontin aikana pitkään saunan ovea - siis materiaalia ja väriä.

Minulle oli ihan ehdottoman selvää, että puuovi sen olla täytyy, kun mies taas mietti tummaa lasiovea. Jääräpäänä pidin pintani ja saimme sovittua molempia miellyttävän kompromissin; puuovi saunaan ja tumma lasiovi kylpyhuoneen ja pukuhuoneen välille.

Lasiovi tällaisessa vanhan talon saunassa olisi vaivannut minua joka kerta löylyihin mennessä. En halua saunassa istuessa katsella kylpyhuoneen puolelle pesuainepurkkeja ja lapsen kylpyleluja - haluan keskittyä hiljaisuuteen, palavan puun rätinään, ikkunasta kesäisin paistavaan ilta-aurinkoon ja vierustoverin kanssa höpöttelyyn.

Saunassa pitää voida sulkea pois kaikki turhat ärsykkeet, jotka vaikeuttavat rentoutumista ja arjen unohtamista.

Pahimmillaan saunassa istuessa katselet kylpyhuoneen yhteydessä olevaa pesukonetta ja valloittamatonta pyykkivuorta...

Päädyimme myös käsittelemään saunan oven samalla tummalla sävyllä kuin saunankin, vaikka hetken mietimme vaalean puun sävyiseksi jättämistä. Mutta koska saunasta haluttiin sellainen pesämäinen tumma tila, ei vaalea ovi olisi istunut saunan tunnelmaan.Vastaavanlainen keskustelunaihe oli kylpyhuoneen, pukuhuoneen ja kodinhoitohuoneen katto; minä halusin ehdottomasti vaalean puun, mies taas olisi halunnut käsitellä harmaaksi.

Vaalea katto voitti. :)

Ja mieskin on näin myöhemmin todennut, että oli oikea ratkaisu - tummempi katto olisi entisestään madaltanut ja pienentänyt tilaa.

Saunan oveen - molemmin puolin - kiinnitettiin kahvoiksi isäni tätä käyttöä varten työstämät oksat. Kiitos tämän pienen yksityiskohdan muistuu mieleeni lapsuudenkotini rantasauna joka kerta kotonamme saunoessa.Vaikka pihasaunamaisesta tunnelmasta haaveilimmekin, ei kantoveteen tarvitse sentään turvautua! :)

Suihkuksi valitsimme todella selkeälinjaisen ja muotoilultaan hillityn suihkusetin. Emme halunneet alakerran kylpyhuoneeseen sadesuihkua, vaan oikein perinteisen mallin - sadesuihku löytyy taasen yläkerran wc- ja suihkutilasta.

Tällainen kylpyhuoneesta siis lopulta tuli!

...Toki ikuisuusprojektina on vielä löytää tuohon naulakon alle nurkkaukseen vanha puinen jakkara, jonka päällä voisi emalivadissa useimmin käytettyjä shampoita ja suihkusaippuoita säilyttää - varsinkin niitä, joihin lasten tulee ylettyä.

Lupaan vielä jatkaa tätä saunaosastomme kierrosta viikonlopun aikana, kun kurkistamme vihdoin  saunankin puolelle ja saatanpa muutaman valokuvan ehtiä ottamaan pitkän viikonlopun valoisana aikana myös vielä työn alla olevasta pukuhuoneestammekin.

Leppoisaa viikon viimeistä arkipäivää
ja oikein rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...