tiistai 27. helmikuuta 2018

Uudet, edulliset huonekasvilöydöt


Olen tänä talvena hankkinut ja saanut kotiimme enemmän huonekasveja, kuin aikoinaan Mäntsälään muuttaessa minulla oli niitä yhteensä mukanani.

Täällä uudessa kodissa tuntuu valoa riittävän talvellakin jopa vaativammille lajikkeillekin, enkä tainnut kasvivaloakaan pitää päällä kuin pari kertaa joulun alla. Jopa pojan appelsiinipuut kasvoivat huimasti talven aikana! ...Katsotaan mikä kasvupyrähdys tulee, kun puut muuttavat taas kesäksi kasvihuoneeseen...!

Hieman jännitin, kuinka pönttöuunin lämmitys tuvassa kuivattaisi multia läheisellä ikkunalla olevien kukkien multia, mutta eivät tuntuneet olevan pahemmin moksiskaan. Luulenpa, että edellisen kodin ikkunoiden alla puhisseet lämpöpatterit tekivät enemmän hallaa - uunin tasaisesti leviävä lämpö ei suoranaisesti paahtanut kasveja.


Uudeksi viherkasvikaupaksi on tässä lähistöllä paljastunut Tokmanni. Aiemmin pyörähdin aina Lahdessa käydessä Plantagenissa, mutta parhaan ystäväni muutettua pois vanhasta kotikaupungistamme (myöskin maalle) ovat käyntikerrat 'isolla kylällä' harvenneet.

Oman kokemukseni mukaan kasvit ovat olleet laadukkaita - yhtäkään en ole vielä onnistunut lannistamaan - ja edullisia. Usein itse asiassa viherkasvit ovatkin olleet myynnissä nipputarjouksina; joko 2kpl/5€ tai 3kpl/10€!


Tuollaisesta 2kpl/5€ tarjouksesta lähti viimeksi mukaan tämä vuoripalmu, sekä alemmissa kuvissa esiintyvä rönsylilja.

Olin juuri kirjoittanut tänne blogiinkin, kuinka kaipaisin makuuhuoneeseen jotain tämän tyylistä huonekasvia ja siellä hän minua odotteli Tokmannin hyllyllä. :) Tosin en ole vielä kasvia makuuhuoneeseen siirtänyt, sillä ensin hakusessa on sängyn päätyyn korkeahko kukkapöytä - tai se ikkunalauta, josta olikin jo aiemmin puhetta...


Vuoripalmun pitäisi olla sopiva kasvi haluamaani tilaan, sillä se viihtyy varjossa - ja ehkäpä siis hieman hämärässä makuuhuoneessakin. Suoraan auringonpaahteeseen sitä ei tulisi asettaa, ja näiden valokuvien ottamisen jälkeen nostinkin sen huoneen toiselle seinustalle lipaston päälle.

Haasteena tuvassamme lämpenevän pönttöuunin kanssa on vuoripalmun vaatima tasaisen kostea multa, eikä se ilmeisemmin siedä lainkaan kuivumista. Olenkin siis parin päivän välein sille hieman vettä kaatanut - kauheaa tasapainottelua etten toisaalta hukuta raukkaparkaa...!


Toinen huonekasvi, jonka ostin samassa tarjouksessa, oli siis rönsylilja.

Tuttu kasvi omasta lapsuudesta, mutta silti sellainen raikas tuulahdus kotiin eikä sellainen tunkkainen kasarimuisto - vaikka rottinkiamppeliin sen nostinkin! :)


Rönsyliljan pitäisi olla todella helppohoitoinen, sillä nopeasti kukkakirjaani kurkattua opin, että se jopa kestää kuivuutta! Sopii siis kaltaiselleni hieman hövelille hoitajalle... ;)

Tämä kasvi tulisi sijoittaa valoisaan, muttei liian paahteiseen paikkaan. Näin kevätauringon aikaan uskallan vielä huonekasveja pitää tuossa eteläikkunalla, mutta olen jo suunnitellut niiden siirtämistä kesäksi vastapäiselle seinustalle evakkoon.


Rönsyliljan pitäisi olla myös helppo juurrutettava, joten niitä rönsyjä odotellessa, että pääsen itse kasvattamaan uusia kasveja alusta alkaen!

Tuossa alakuvassa taustalla näkyvät rönsyt ovat kaikki yhdestä isältäni saamasta rönsystä lisättyjä - ja niitä on itse asiassa vielä kolme lisää toisaalla talossamme. Katselin eilen, että kaksi kasvia kasvattaa parhaillaan toista kymmentä uutta rönsyä, joten pääsen taas pian juurrutuspuuhiin.


...Itse asiassa vesilasissa tälläkin hetkellä on juurtumassa kaksi kiinanruusua, yksi kahvipuun oksa ja juorun varsia. Piipahdimme lapsuudenkodissani Pohjois-Savossa viikonloppuna ja sain isältäni taas tuomisia kotiin - mutta niistä enemmän myöhemmin, kunhan ehdin kameran kanssa niitä ihastelemaan! :)

Täällä aloitetaan taas arkiaamun tohinat, joten toivottelenkin teille

Aurinkoista tiistaita ja voimia viikkoon!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...