keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Ajatukset kasvimaalla ja kesässä 2016

Helmikuun puolessa välissä on viimeistään aika listata tulevan kesän kasvimaahaaveet ja lajiketoivomukset, sillä osa kasveista vaatii esikasvatuksen - eli istutusmulta- ja siemenostoksille lähdettävä pikapuoliin! :)

Raapustelin ylös yhteenvetoa viime kesän puutarhailusta ja ajatuksia kesän 2016 varalle jo viime syyskuussa, voit käydä kurkistamassa tuon postauksen tästä.
Kuva Asuntomessuilta 2015

Tänä kesänä uudenlaista haastetta kasvimaan hoitoon tuo kahdessa pihassa kasvatus; osa lajikkeita istutetaan tähän nykyisen kodin pihaan (lähinnä päivittäiseen käyttöön tulevia kasveja, kuten salaatteja ja mausteita), osa raksan pihaan ja sinne jo siirrettyyn kasvihuoneeseen.

Koska tavoitteena on kesän aikana puuhastella raksalla jotakin lähestulkoon päivittäin, koetan samaan vauhtiin hoitaa kitkemiset, harventamiset ja kastelut. Voi olla, että pyörääkin tulee ulkoilutettua enemmän tulevana kesänä... ;)
Kuva Asuntomessuilta 2015

Tässä alla on nyt lista, jonka kanssa lähden liikkeelle tulevaa kesää kohti. Voi olla, että sieltä lajike tai kaksi vaihtuu, tai vain tippuu pois, mutta tämä valikoima ajatuksissani lähden uutta kasvimaatani suunnittelemaan:

Vesimeloni
Tomaatti
Persilja
Uudenseelannin pinaatti
Pinaatti
Basilika
Lollo Rossa
Lehtisalaatti
Kamomillasaunio
Silpoydinherne
Sokeriherne
Kasvihuonekurkku
Avomaakurkku
Kruunutilli
Rukola
Punajuuri
Porkkana
Kurpitsa (omat siemenet)
Spagettikurpitsa (omat siemenet)
Kesäkurpitsa
Pensaspapu
Keltasipuli
Punasipuli
Valkosipuli
Jäävuorisalaatti
Peruna
Mansikka
Paprika
Bataatti
Kähäräminttu
Suklaaminttu
Käenminttu
Yrtti-iiso
Tuoksumatara
Rohtojasmiini
Sitruunamelissa
Piparminttu
Pensasmustikka
Tyrni

Joidenkin siemenet jo löytyvätkin viime kesän jäljiltä (tarkistin pussien merkintöjä, että päiväykset ovat vielä voimassa), ja kurpitsan sekä spagettikurpitsan siemenet kuivatin itse viime kesän sadosta. Jännityksellä siis kokeilemaan, saanko itse kerätyistä siemenistä aikaiseksi taimet! :)
Kuva Asuntomessuilta 2015

Listan lopusta löytyy pensasmustikka ja tyrni, joiden kasvatusta olen isäni puutarhassa seurannut ja joita kovasti tahtoisin muutaman taimen verran raksankin pihaan istuttaa, mutta olen realisti ja annan itselleni armoa, jos niitä en vielä tänä kesänä saa puutarhaan hankittua. 

...Tosin luulenpa, että isäni puutarhasta saattaisin taimet mukaani saada siellä keväällä kyläillessä... ;)
Kuva Asuntomessuilta 2014

Myöskin tuo meidän perheen isännän kasvatusprojekti, bataatti, on listallani hieman epävarmana, sillä vaikka koetimmekin jo idättää vähän vasemmalla kädellä bataattia keittiön työtasolla, emme ole saaneet juuri mitään aikaiseksi bataattisadon eteen... Pitänee vielä googlailla hieman lisää... ;)

Olemme taas tulevana lauantaina menossa raksalle puuhastelemaan, ja ajattelin ottaa samalla mukaan hieman pidemmän mitan, jotta saamme mitattua tarkemmin tulevalle puutarhalle varatun alueen. Samaiselle osalle tonttia on tulossa myös (todennäköisesti vasta kesäksi 2017 valmistuva) kesähuone, eli kasvihuoneen ja kesäkeittiön yhdistelmä, joten senkin vaatima ala tontista täytyy muistaa ottaa huomioon.

Tarkoitus olisi piirtää jonkinlaista hahmotelmaa pihasta - pihasuunnitelman ajattelimme siis saada aikaiseksi ihan omin voimin - sillä kun maa on viimein keväällä riittävän sulaa, olisi pihamuokkaustyötkin tarkoitus aloittaa. Touko-kesäkuussa pitäisi jo saada avomaalle kylvettävät lajikkeet maahan, eli ne luovat luontevan deadlinen tällekin urakalle. :)
Kuva Asuntomessuilta 2013

Lisähaasteen kasvimaan perustamiselle raksalle tuo myös kotilot...! YÖK! Vaikka raivaamme koko pihan uuteen uskoon ja nykyiset heinikot poistetaan, uudet mullat tuodaan tilalle ja vain matalakasvuista apilaa istutetaan näillä näkymin pihaan nurmialueille, pelkään, että naapuritontin pitkästä heinikosta saapuu uudet kotilot valtaamaan puutarhan. Naapurissa siis lähes täysin tyhjillään oleva talo, jonka pihamaa myös päässyt rehoittamaan, ja siellähän ne kotilot nauttivat olostaan...

Olenkin päättänyt tarjota pojille kotiloiden keräystä kesätöiksi pienellä palkalla... Hiekkalaatikkosankollisesta kotiloita pari euroa taskurahaa - luulen, että saan myytyä tämän idean isommalle pojalle helpostikin! :)

Tällaisilla ajatuksilla täällä kohti kevättä - millaisia puutarha/kasvimaasuunnitelmia teillä on?? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...