lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kyllä, juhannuksena on hikoiltu - kasvihuoneessa! :D

Ihanan aurinkoista juhannuspäivän myöhäisiltaa kaikille! :)

Tämän juhannusviikonlopun saldoksi saatiin seuraavaa; kasvihuone rakennettiin valmiiksi perjantaina ja pääsin istuttamaan viimein tomaatit ja kurkut lopullisille paikoilleen (kerron tästä kasvihuoneprojektista vielä lisää myöhemmin tässä postauksessa). Istutustöistä lähdettiin suoraan juhannuskokkoa ihastelemaan kylän rantaan perheen voimin - jopa pienin poika jaksoi sylissä ihmetelläkokkoa, ihmispaljoutta ja ilta-aurinkoa. Juhannusaattoyö menikin ihanan rauhallisissa merkeissä kotisohvalla miehen kainalossa köllötellen, saunoen, grillatuilla ribseillä herkutellen ja ennen puoltayötä unille mennen. Mutta melkein parasta juhannuksessa ovatkin olleet aamut; aivan ihanaa heräillä kaikessa rauhassa - arkiaamuista hieman poiketen - pienin poika kainalossa ja mies vieressä, köllötellen ja höpötellen, pikkuisen varpaita laskien ja hänen innokkaita juttujaan kuunnellen.... <3

Yhteenvetona juhannuksen leppoisat fiilikset voi kiteyttää vaikka tähän valokuvaan;
Tänään kipaisimme reiluksi pariksi tunniksi raksalle, kun pikkuinen meni mummua ja pappaa viihdyttämään (lue: nukkumaan päikkäreitä - maailman helpoin hoidettava kuulemma tuo meidän mini). Mies jatkoi valutöitä sokkeleiden kimpussa ja minä kannoin roskapuuta meidän pihan omaan kokkoon. Tuohon hommaan aina takuuvarmasti kolea ja sateinen juhannus on mitä mainioin ajankohta! ;) Jotain kuvia napsin taas puuhasteluista - niitä luvassa myöhemmin, kun saan taas kameran niiltä osin purettua.

Mutta takaisin siihen kasvihuoneeseen! :)

Koko talven ja kevään haaveilimme miehen kanssa kasvihuoneesta tälle kesälle, mutta näinkin viime tippaan saatiin asiaa venytettyä, ennen kuin muutamassa illassa sitä yhdessä päästiin kasaamaan. Mies teki suunnittelutyön ja - yllätys yllätys - pääosan toteutuksesta. Minä puolestani avustin kantamalla muovirullaa, leikkaamalla muoveja ja lopulta täyttämällä tilan kasveilla ja laatikoilla. ;)

Unelmanamme on rakentaa sitten raksalle talon vanhoja ikkunoita hyödyntäen enemmänkin kesähuoneen ja kasvihuoneen yhdistelmä, johon tulisi pieni tulisijakin (kamina tai Porin Matti), jolloin käyttöaikaa voisi pidentää kesän molemmista päistä. (Yksi ihana lasinen kasvihuone löytyy Unelmien Talo & Koti -lehden nettisivuilta, KLIK.) Tähän nykyiselle tontille rakensimme siis siirrettävän muovitetun kasvihuoneen, jonka voi tarvittaessa siirtää raksan tontillekin odottelemaan joskus rakennettavaa kesähuonetta.

Alla muutamia kuvia kasvihuoneesta, jotka tänään ohimennen nappasin, mutta lupaan huomenna viettää hieman enemmän aikaa kasvihuoneessa kameran kanssa hikoillen ja kuvata koko tilan!
Kannoimme kaikki neljä appelsiinipuuta kasvihuoneeseen 'kesälomalle', jotka ovat mieheni ja isomman poikani yhteisprojektina siemenistä kasvattamia. Pitkävartisin kasvi on mieheni chili, joka toivottavasti saa kasvihuoneesta uutta potkua...
Nuo kuvan oikeassa reunassa näkyvät ihanat ruukut löysin alkuviikosta Lahden kauppakeskus Trion Sinooperi Homestore:sta alennusmyynnistä, huimat 2€/kpl. Ne lähestulkoon vaativat basilikan taimia! :)
Tämäkin ihana, vuosia sitten hankittu kanaverkkokori löysi viimein paikkansa kasvihuoneesta kaiken pienen tilpehöörin säilytyspaikkana. Löysin muuten nuo korissa olevat metalliset numerokyltit myös Sinooperi Homestore:n alennusmyynnistä - muistaakseni alle eurolla/kpl.
'Maustekori' siirtyi viileistä kesäkeleistä etukuistilta lämpimämpään kasvihuoneeseen - ja samantien yhden yön aikana oli rukolasalaatti pistänyt päänsä pinnalle! :)
Ja kun nyt illemmalla kävin kurkistamassa uudelleen oli aamun neljän pikku-rukolan lisäksi ilmestynyt päivässä esiin toistakymmentä alkua! Jeij! :)

Viime keväänä unohdin lehtisalaatin siemenet leikkimökkiin kylvämisen jälkeen ja siellä ne vahingossa myös talvehtivatkin. Laitoin nyt keväällä noita siemeniä ruukkuun ihan kokeilumielessä, että selvisivätkö pakkasista, ja monta kymmentä taimea nousi alulle. Istutin noita taimia nyt kasvihuoneeseen kasvatuslaatikkoon kolmeen riviin - toiveena, että kasvihuoneen lämmössä taimet kasvaisivat syömäkelpoisiksi nopeammin kuin kasvimaalla, minne toki jätin vielä osan taimista ruukkuun kasvamaan.
Tuon samaisen kasvatuslaatikon toiseen reunaan kylvin vielä yhden rivin pensaspapua - kasvimaalla sitä on lisäksi kolme riviä kylvettynä. Jätin tähän laatikkoon myös tilaa kahdelle riville lollo rosso salaattia, jota myös kylvin istutusruukkuihin kasvihuoneen ulkopuolelle (liian lämmin ilmasto saattaa hidastaa tai estää itämisen kokonaan) ja tarkoitus olisi siirtää kasvihuoneeseen taimina.
Kaksi tänne asti elävänä säilynyttä kasvihuonekurkun taimeakin saivat paikkansa omasta yhteisestä kasvatuslaatikostaan kasvihuoneen nurkassa ja ne näyttävät toiveikkaan elinvoimaisille! :)

Kaikenkaikkiaan kasvihuoneessani asustelee nyt 4 tomaatin taimea, 2 kasvihuonekurkun taimea, 3 avomaakurkun taimea (3 taimea elelee myös ulkona kasvimaalla), 2 paprikaa, 4 appelsiinipuuta, 1 chili, lehtisalaattia, pensaspapua, rukolasalaattia, kähäräminttua, kamomillasauniota ja toivottavasti piakkoin sinne muuttaa myös sitä lollo rosso -salaattia.

Sellainen siitä tuli - minun ihanasta kesähuoneestani! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...