perjantai 15. huhtikuuta 2016

Perinteiset meksikolaiset Talavera -laatat suomalaiseen makuun

Tässä onkin jo useampi postaus naputeltu aiheesta Villa Kotirannan mahdolliset laatat - ja jatkoa tiedossa tälle pähkäilylle! :D

Julkaisinkin tovi sitten Villa Kotirannan Facebook -sivulla valokuvan kovasti odotetusta postipaketista; perinteisten meksikolaisten käsintehtyjen Talavera -laattojen näytteet saapuivat reilu viikko sitten - ja niitä on hypistelty koko perheen voimin! Isompi poikakin jo ilmoitti suosikkinsa. :)
Nämä perinteiset Talavera savilaatat valmistetaan Dolores Hidalgossa, mistä espanjalaiseen majolica -keramiikkaan pohjautuva Talavera Poblana maidonvalkoisella lasituksella on myös kotoisin. Talavera Poblana on itse asiassa yhdistelmä italialaista, espanjalaista ja intiaanien keramiikkatekniikkaa. Valmistusprosessi on kehitetty 1600 -luvulla, ja pysynyt siitä lähtien lähes muuttumattomana.
Viime aikojen innostus marokkolaishenkisiin laattoihin herätti myös mielenkiinnon muotokieleltään hieman samanlaisiin meksikolaisiin laattoihin - varsinkin kodinhoitohuonetta suunnitellessa haluaisin löytää siihen pieneen ja muutoin käyttötarkoitukseltaan tylsään tilaan jotakin kaunista ja inspiroivaa, joka houkuttelisi viihtymään huoneessa pidemmänkin aikaa!
Luonnonkivilaatat sopivat lattioihin ja seiniin, niin kuiviin kuin kosteisiinkin tiloihin, mutta nämä Talavera -laatat ovat lasitettuja, joten ne saattavat olla liukkaita kosteiden tilojen lattioilla. Itse tosiaan haaveilen näiden käyttämistä esimerkiksi kodinhoitohuoneessa kaapiston ja tason välitilassa.

Laatan koko on noin 10,7 x 10,7cm ja paksuus noin 0,7cm.

Koska laatat valmistetaan - ja maalataan - käsityönä, ei yksikään laatta ole aivan samanlainen kuin toiset; kuvioissa voi olla pieniä epätarkkuuksia, eivätkä laatat ole aivan viivasuoria. Lisäksi laatan lasitettu pinta ajan myötä krakkeloituu. Eli siis täydellisen ihania laattoja vanhan talon remontointiin, jossa laattojenkin halutaan olevan yhtä persoonallisia kuin itse vanha talokin hieman vinoine seinineen ajan patinoimana!

Miellyin näistä laattavaihtoehdoista eniten sinisiin Palermo- ja Picas -laattoihin välittömästi, kun ne MX KIVI -nettikaupassa näin - ja vasta ottaessani näitä valokuvia ymmärsin miksi: kauniit siniset kuviot muistuttavat kovasti vanhoja Arabian astiastojen kuviointeja! Ilmankos miellyttivätkin tällaista vanhaa suomalaista keramiikkaa rakastavaa ihmistä! ;)

Näistä sinisistä Picas -laatoista saisi kauniin välitilan jo sellaisenaankin, mutta kun ne yhdistää sarjaan kuuluvien luonnonvalkoisten laattojen kanssa, niin kauniita laattayhdistelmiä voisi sommitella puoli päivää! :) *Vinkvink - sarjaan kuuluu myös koboltinsiniset laatat**

Jos Villa Kotirantaan olisi jäämässä vanha puuhella keittiöön (nyt joudumme sen valitettavasti purkamaan ja rakentamaan uudelleen kesähuoneeseen kesäkeittiöksi), niin nämä laatat löytäisivät paikkansa lieden takaseinältä!
Näille Talavera -laatoille myös täydellisiä käyttökohteita ovat ikkunalaudat ja -penkit! Ja tuota luonnonvalkoista laattaa voisin kuvitella käyttäväni vanhan pönttöuunin edustalla lattiassa.

Valkoisen keittiön kohokohdaksi voisivat nousta nämä raikkaan värikkäät Caleidoscopio -laatat:

Ajattelin ottaa nämä laatat mukaan raksalle viikonloppuna, ja verrata niiden sävyjä kodinhoitohuoneen oveksi varattuun vanhaan, kuluneeseen puuoveen, joka on palvellut talon keittiön ovena vuosikymmeniä. Tahdon tuon oven säilyttävän alkuperäisen sinertävän maalipintansa, joka on kauniisti kulunut käytössä, ja se antaa värillään lähtökohdan tilan muiden pintojen suunnitteluun.

Tässä vielä koosteena nuo kuviolaatat:
Ensin valitin, etten löydä kauniita laattoja, nyt tuntuu, että on jo vaikeuksia valita! :D Onneksi on vielä hetki aikaa miettiä - tosin aina laattoja tilatessa täytyy muistaa mahdolliset toimitusajat, sillä harvoin erikoisempia laattoja löytyy varastosta, ja odotusaika saattaa olla parikin kuukautta. 

Jos olet juuri hankkimassa laattoja, ja ihastuit näihin Talavera -laattoihin, niin ei hätää! Maahantuojalla on varasto Suomessa, joten laatat voi saada 2-4 päivässä. :)

----------------------------------

Näitä laattoja Meksikosta maahantuo suomalainen MX KIVI.  Heidän laajan laattavalikoimansa tuotteet ovat tilattavissa heidän omasta nettikaupastaan ja heillä on myös lukuisia jälleenmyyjiä Suomessa, mm. Kaakelikeskus, Taloon.com, Netrauta.fi, Rakennusapteekki... Koko jälleenmyyjälistan löydän heidän nettisivuiltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...