torstai 7. huhtikuuta 2016

Bataatinkasvatuksen kokeilunhaluiset amatöörit, vol.3

46 päivää on kokeileva bataatinkasvatusprojektimme ollut käynnissä - tällä hetkellä tuloksena on köynnöskasvia muistuttavat, versovat bataatit vesiastioissaan korvaamassa muuten puuttuvia huonekasveja olohuoneessamme!

Projektin aiempiin vaiheisiin voit käydä tutustumassa näistä linkeistä;
Helmikuun aloitus kasvatusprojektille
Maaliskuun versoiluja
Maaliskuun kirvaongelmat

Edellisen bataatti -postauksen huolenaihe, kirvat, on nyt selätetty sumuttamalla versoja kahdesti; ensimmäisellä kerralla kuolivat kaikki lehdissä jo liikkuneet ötökät ja toinen sumutus suoritettiin viikkoa myöhemmin. Tuon käsittelyn uusimisen tarkoitus oli tuhota kirvojen jo kasviin mahdollisesti munimien munien tuhoaminen.
Ja kuten kuvasta näkyy, ötökät ovat kadonneet ja kasvit voivat mitä parhaiten! :)

Nämä kaksi bataattia vaikuttavat eri lajikkeelta kuin kolmannessa kupissa majaileva, sillä näistä muodostuu yhä vain uusia, piiskamaisia versoja, jotka suuntaavat yhä vain ylemmäs. Kolmas bataatti on kasvattanut vain kolme paksuvartista versoa, jotka makaavat avohyllyn päällä laiskasti ja vain aivan versojen latvat kurottavat ylöspäin - tästä jääräpäisestä yksilöstä valokuva hieman alempana.
Mitä pidemmäksi näiden versojen antaa kasvaa, sitä enemmän versopistokkaita saa. Reilun kuukauden kuluttua, eli toukokuun 15.päivän tienoilla versot pätkitään 15-25cm mittaisiksi ja asetetaan vesilasiin juurtumaan. Hyvällä tuurilla yhdestä bataatinpalasta saa versoja jopa 20-30, eli jos vain saan nämä pidettyä hengissä vielä hetken, olisi reippaasti versopistokkaita luvassa! :)
Ennen maahan istuttamista minulla on vielä tehtävänä selvittää sekä raksan maaperän, että käyttämämme lisämullan typpipitoisuus, sillä bataatti tarvitsee typpeä vain kohtalaisesti. Epäilen, että meillä saattaa mullassa olla liikaa typpeä, sillä esimerkiksi tomaatit eivät ole ehtineet kesän aikana kunnolla tehdä raakileita, saati sitten kypsyttää niitä - se saattaa olla liian typpipitoisen mullan merkki.

Nyt,kun olemme perustamassa kasvimaata uudelle tontille, jonka maaperän ominaisuudet ovat meille vieraat, on hyvä tehdä maaperään testit. Luullakseni tulevan kasvimaan kohdalla on aikoinaan ollut viljelysmaata, mutta parempi tutkia, jotta tarvittaessa osaamme lannoittaa kasvimaata oikein.

Siinä onkin aihe, josta pitäisi opiskella paljon lisää...!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...