keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Unelma - Asparagus plumosus - herkkä vanha huonekasviMaanantaina vietin äiti-poika -laatuaikaa vapaapäivän kunniaksi piipahtamalla pienemmän pojan kanssa Järvenpään Kukkatalossa, samalla kun haimme ompelukoneeni saman kadun varrelta huollosta.

Hakusessa oli jotain pientä ja kaunista kotiin, sekä uusi huonekasvi. Tosin lopulta ostos korissa oli kolme kasvia, joista yhden poika oli valinnut itselleen ja toisen veljelleen - minä sain pitää pääni ja valita kasvin, josta olin jo pitkään haaveillut ja jollaista olen anoppilassa ihastellut: Unelma eli Asparagus plumosus, joka tunnetaan myös nimellä Asparagus setaceus.


Unelma on vanha huonekasvi, joka on - hämmentävää, mutta totta - sukua ruokaparsalle!

Kasvikirjani paljasti, että kyseessä on nopeakasvuinen huonekasvi, joka saattaa hyvin hoidettuna jopa kukkia pienin valkoisin kukkasin - tämä tosin taitaa olla harvinaista näin sisätiloissa kasvatettuna. Parsat, joihin tämäkin unelma lukeutuu, ovat alunperin lähtöisin Kaakkois-Afrikasta.

Unelma kaipaa runsaasti valoa, muttei viihdy paahteessa. Anopillakin kasvi kukoistaa pohjoiseen suuntaavien ikkunoiden äärellä kammarin lattialla. Näinpä päättelin, että tupamme ikkunaton päätyseinä voisi olla sopivan valoista paikka, sillä tuvan eteläseinän ikkunoista tulee varsinkin varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn runsaasti valoa tuvan toisellekin laidalle.


Vaikeusasteeltaan parsan pitäisi olla helppohoitoinen, eli jos nyt aivan kokonaan en usohda sitä kastella, niin onnistumisen pitäisi olla lähes taattua. :)

...Jännityksellä jäämme seuraamaan...


Olin jo tosiaan pidemmän aikaa ihastellut näitä unelman herkkiä varsia ja hieman saniaismaista olemusta - koko kasvihan on kuin otos valoisan kesäyön jälkeisestä aamu-usvasta!


Unelma pääsi kotonamme vanhaan kirpputorilta löydettyyn rottinkiseen seinätelineeseen, joka toimii kauniina 'suojaruukkuna' myös lipaston päälle nostettuna.

Noita vanhoja lampunvarjostimia olen myös kerännyt jo melkoisen määrän kirpputoreilta - kaikkiaan jo yli kymmenen kehikkoa odottaa valosarjaksi tuunaamista. Näitä on löytynyt muutamilla kymmenilla centeillä yksittäin, sekä parilla eurolla isommissa nipuissa - osa valmiiksi puhdistettuna kehikoiksi, osa yllään mitä erikoisempia kankaita.


Siivoilin maanantaina hieman uuden huonekasvin innoittamana lipaston päälle kertyneitä tavaroita pois näkyviltä ja nostin pois kaiken tumman ja raskaan. Myös petroolinsinisen ja oranssin sävyinen Vepsäläisen Egg-tuoli -juliste muutti alakertaan tv- & pelihuoneeseen, minne se väriensä puolesta sopiikin nyt paremmin.

Palaan tuohon alakerran oleskelutilaan vielä erikseen paremmalla ajalla, vinkvink.


Syitä tavaroiden karsimiseen oli muitakin kuin vain uusi huonekasvi; onnistuin bongaamaan viikonloppuna Tori.fi -nettikirppikseltä täydellisen vitriinilipaston, joka saapuu kotiimme nyt tulevana perjantaina!

Tuota lipastoa on mietitty ja metsästetty monta kuukautta, ja nyt puoli vahingossa se löytyi; loistavassa kunnossa ja edullisella hinnalla.

Joten tämä tuvan päätyseinä tulee muuttumaan melkoisesti ensi viikonlopun aikana, kun pääsen oikein möbleeraamaan! :) Tuo nykyinen kaappi on jäämässä samalle seinustalle, mutta se täytyy tyhjentää kaikista astioista ja maljakoista ja siirtää hieman sivummalle. Pienet sivupöydät taasen joutuvat siirtymään uusille paikoille eri puolille tupaa.


Palaan tuohon uuteen lipastoon pikemmiten viikon loppupuolella - varmaankin Instagramista löytyy ensimmäinen valokuva jo siinä vaiheessa, kun huonekalu on saatu nostettua peräkärryyn... ;)

Voimia ja iloa kaikille loppuviikkoon!

2 kommenttia:

  1. Tuo on kasvi jota olen ihaillut pitkään. Olen pelännyt että se kuolee heti kun on niin pimeää mutta toisaalta niin pelkään kaikkien kasvien osalta. Toinen on niin herkän näköinen 😉
    Mut joo joskus pakko hommata, se on jotenkin niin kuvauksellinenkin 💕

    VastaaPoista
  2. Unelma on ihan tosi ihana huonekasvi! Hankimme sellaisen meille viimevuonna ja olen tykännyt. <3

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...