tiistai 11. heinäkuuta 2017

Raksalta kuulumisia; tupakeittiön pohjamaalausta, ja vähän asiaa passiivisesta aurinkotalostakin

Kesälomamatkalta kotiuduttu viime viikon lopulla, ja arkeen taas palattu viettäen aikaa raksalla pohjamaalaten - tällä kertaa tupakeittiön ja isomman pojan huoneen hirsipaneelien kimpussa.

Ennen ja jälkeen -valokuvia tuli otettua eilisen maalaustuokion aikana sen verran runsaasti, että taidanpa jakaa tupakeittiön ja pojan huoneen kuvat omiksi postauksikseen! :)

Tupakeittiön ikkunaseinän pohjamaalaus oli tähän mennessä eniten aikaa vienyt maalausurakka; pohjamaalin vaihtaminenkin saattoi vaikuttaa asiaan, sillä tämä uusi pohjamaali tuntui huomattavasti jähmeämmälle kuin aiempi - eri merkkinen, jolla maalasin muiden makuuhuoneiden ja käytävän hirsipaneelit.

Tässä alla ennen ja jälkeen -valokuvia tupakeittiön ikkunaseinästä. Nämä valokuvat on otettu tupakeittiön olohuoneen puoleisen päätyseinän puolelta, pönttöuunin kupeesta, tulevaan keittiöön päin:


Maali näyttää tuoreeltaan todella kiiltävältä, mutta muuttuu mataksi kuivuttuaan. Ja tämän valkoisen pohjamaalin päälle tuleekin seuraavaksi Tikkurilan valkoinen -sävy, kuten muidenkin huoneiden hirsipaneeleihin - ja verannan helmipaneeliin.

Nämä alla olevat valokuvat on taas otettu keittiön päästä tilaa - kuvien oikeassa reunassa on keittiön tason ylle, altaan kohdalle, tuleva ikkuna.


Kiiruhdamme tupakeittiön seinien maalaamisen kanssa, sillä keittiön saapuminen lähenee kovaa vauhtia, ja tupakeittiön lattian pitäisi olla neljä viikkoa aikaisemmin maalattu, jotta se ehtisi täysin kuivua ennen keittiön asennusta päälle. Ja keittiö on tulossa elokuun alussa...!

Vaikka harrastuksena tämä remontti melkein kaksi ja puoli vuotta sitten aloitettiin, ja raksalla piipahdettiin urakoimassa silloin tällöin viikonloppuisin, kun saimme lapsivapaata, on viimeisen puolen vuoden aikana päästy kiinni ihan siihen oikeaan raksa-arkeen, jossa lähes aina jompikumpi on remontoimassa.

Tämä tila ei tainnut olla tavoitteena kummallakaan tässä projektissa, eikä meillä alunperin ollut edes konkreettista tavoitetta remontin valmistumisajankohdalle (ei edes sitä perinteistä 'jouluksi kotiin'), mutta nyt, kun vihdoin uutta ja valmista saadaan näkyviin lähes päivittäin, niin tahtotila päästä pian jo muuttamaan omaan kotiin on suuri - nälkä kasvaa syödessä! :)

Alakuvan maalaamaton päätyseinä pönttöuunin ympärillä käsitellään vasta lopuksi Tikkurilan Valtti Color -sävyllä 5089 (Piki) tummaksi.


Tupakeittiön pitkä seinä (kuva alla), joka johtaa verannan ovelta olohuoneen päätyseinään saakka - ja jolla ei muuten ole yhtään ikkunaa - odottaa vielä huomista pohjamaalausta. Myös tuolla seinustalla olevan alakertaan johtavan portaikon seinämäinen 'kaide' on verhottu portaikon puolelta hirsipaneelilla ja maalataan valkoiseksi. 

Tuo portaikko on parhaillaan miehellä laatoituksessa, ja lupaan huomenna raksalle mennessä valokuvata myös tuota tilaa.
 
*Pssst, valokuvauslistalla myös veranta ja alakerran oleskelutila ja työhuone, jotka mies ehti kesäreissumme aikana (portaikon ohella) laatoittaa!
 
Ajatus tukevan seinämäisen kaiteen rakentamiselle syntyi siitä, että emme halunneet tilaan perinteisempää säleikkökaidetta tai modernia, kylmää lasikaidetta, vaan tilan muihin pintoihin 'katoavan' elementin, joka näyttäisi vain luontevalle seinän 'jatkeelle'.


Päädyimme jättämään remontissa ikkunat ainoastaan pihan puolen seinälle ja talon päätyihin useammastakin syystä;

- Talo rajoittuu pitkältä seinältään hiekkatiehen, joten tuon puolen ikkunat
 1. Olisivat jatkuvasti pölyiset
 2. Päästäisivät taloon autoista aiheutuvaa melua
 3. Hajoaisivat pahimmassa tapauksessa aura-autosta lentävistä kivistä, kuten ilmeisesti vanhoillekin ikkunoille oli käynyt
 4. Mahdollistaisivat suoran näköyhteyden tieltä sisälle, joten joutuisimme joka tapauksessa sulkemaan näkymää verhoilla.
- Talon pihan puoleinen seinä on etelärinteen puolella, joten sijoittamalla ikkunat tuolle seinustalle saadaan hyödynnettyä auringonvalo ja -lämpö parhaiten (ns. passiivinen aurinkotalo, joka hyödyntää aurinkoenergiaa ilman varsinaisia aurinkoenergian keräilylaitteita) - tällaisella ikkunoiden sijoittelulla rakennuksen lämpöhäviöt ovat pienempiä, ja oikein hyödynnettynä lämmityskaudella huoneisiin tuleva auringonsäteily säästää lämmityskustannuksissa. Remonttikohteissa ei juurikaan yleensä pääse vaikuttamaan talon sijoittumiseen tontilla, mutta onneksemme meidän talomme oli valmiiksi suotuisalla paikalla, eli mahdollisimman suuri osa julkisivusta on suunnattu etelään. Tuota passiivisen aurinkotalon mallia tukee tulevassa kodissamme myös rakennuksen sijoittuminen tuulensuojaisasti (metsän reunaan) korkealle (etelärinne).

Tuo passiivinen aurinkotalo on aihe, josta voisin kirjoittaa ihan erillisen postauksen - olen lueskellut aiheeseen liittyen melkoisesti materiaalia jo siitäkin syystä, että olemme suunnitelleet lähivuosina hankkia myös aurinkopaneelit katolle keventämään lämmityskustannuksia, ja kenties sähkölaskuakin. Ihan mielettömän mielenkiintoinen aihe jo näin vanhan talon remontoijankin näkökulmasta, mutta varsinkin, jos uudiskohdetta suunnittelisi!

**Tämä on muuten taas hyvä esimerkki jatkuvasta tiedonjanostani, ja ilosta oppia aina jotain uutta, jonka toivon säilyvän koko ikäni yhtä vahvana; viime kuukausina olen uppoutunut (osittain töidenkin puolesta) erilaisiin teemoihin, kuten tähän aurinkoenergiaan ja passiiviseen aurinkotaloon, sisätilapaikannukseen, sote-uudistukseen, ensihoitoon Suomessa, älytekstiileihin... Välillä tosin tulee jo olo, että tieto lisää tuskaa... ;)


Näissä alla olevissa valokuvissa vielä tuota tulevaa keittiötä; oikealle seinälle tulossa tosiaan ne korkeat kaapistot kiiltovalkoisin ovin, sekä pakastin- ja jääkaappi, ja tuohon ikkunan alle pitkä betoninharmaa työtaso ja alle kiiltovalkea kaapisto vetolaatikoin. Ja keskelle tilaa kokonaan betoninharmaa saareke, jonka ylle nousee Savo -merkkinen valkea liesituuletinkuutio, jonka löysin talvella Turun Rakenna ja Sisusta -messuilta (kuva myöskin tuolla alla)! :)


Keittiön seinään nojailee parhaillaan myös tuleva ulko-ovemmekin, joka odottelee asennusta. Ensin pitäisi saada se keittiö kannettua sisälle, ennenkuin nostamme lopullisen oven paikoilleen - riski kolhiintua ja naarmuuntua on toki vielä muutossakin...! :)

Tämä ulko-ovi, kuten kellarikerroksen kaikki ovet, on tilattu Vilppulasta puusepältä ja sävytetty ulkopuolelta RR23 -sävyllä, joka määriteltiin katon ja vesirännien värin mukaisesti samaksi. Sisäpuolelta ovi on valkoinen - aivan kuten tulevan terassin ovi tupakeittiössäkin.


Tällaisia kuulumisia tällä erää - olihan tässä taas melkoisesti asiaa jaettavaksi! :)

Ihanaa oli ottaa pieni loma blogista, myönnetään, mutta ladatuilla levänneellä päällä ja uudella innolla on kivaa olla taas takaisinkin kameran ja tietokoneen kimpussa!

Tänään miehen vuoro ahertaa raksalla - taisi työlistalla olla tänään alakerran pesutilat - ja minä puuhastelen kesälomalaisena lasten kanssa. ...Vaihteeksi taas täällä Mäntsälässä pilvinen päivä... Taidammekin siis suunnata Lahteen kummilaan kahvittelulle ja pihaleikkeihin! :)


Toivottavasti Sinulla siellä on aurinkoinen ja lämmin tiistai!

2 kommenttia:

 1. Oli mielenkiintoista lukea ja katsella kuvia. Valkoinen väri avartaa.
  Hyvä noi ikkunattomat kohdat, olen samaa mieltä kanssasi, miksi ei panna ikkunaa :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen väri, ja tuo auringonpaiste, mitä ei liikaa ole näillä seuduilla ollut, tekevät kyllä ihmeitä! :) Vielä, kun saadaan nyt viikonlopun aikana lattiat maalattua vaalean harmaiksi, niin valo pääsee tulvimaan tilaan!

   Mukavaa viikonloppua Tuija! <3

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...