maanantai 25. heinäkuuta 2016

Kasvimaan kukkaset

Tänä kesänä kylvin ensimmäistä kertaa luomupuutarhuri Suvi Lehtosen luennon innoittamana jokaiseen kasvatuslavaan myös kukkasia. Kehäkukat ja samettiruusut toimivat luonnonmukaisena tuholaistorjuntana, ja, noh, ruiskaunokit ovat vain niin kauniita! :)

En tosin ole aivan vakuuttunut näiden kukkien tehosta ainoana torjuntakeinona, sillä kyllä ne nauriinlehdet kelpasivat kaalikoille entiseen malliin... :D Mutta onpahan ainakin nättiä!
Näissä lavoissa tuholaisia ovat torjumassa kukkaset, sekä porkkanaa suojelee lisäksi ystävyyskasvina kelta- ja punasipuli. Samettiruusun ja kehäkukan lehdet myös toimivat elävänä katteena, eli suojaavat päälimmäistä multakerrosta pahimmalta kuivumiselta varjostamalla auringolta.
Suvi Lehtosen oppien mukaan 'more is more' lavaviljelyssä, eli lajeja kylväessä voi unohtaa siemenpussien ohjeet kylvöetäisyyksistä - lavaviljalyssä lajit voidaan kylvää normaalia tiheämmin, jolloin ne lehtineen suojaavat multaa auringolta.
Vaikka jokaisesssa laatikossa kasvaa ja kukkii, en ole vielä raaskinut yhtään kukkaa taittaa sisälle maljakkoon...
Kehäkukka viihtyy hyvin myös tiheästi kasvavien herneiden ja pensaspapujen seassa (alla):
Ruiskaunokki, a.k.a. 'kokoomuskukka', on yksi rehevän puutarhan kesäkukkanen ja oman lapsuuteni suosikki - näitä äiti laittoi jokaisena kesänä yhden kukkapenkin täyteen. Ruiskaunokkeja ja kehäkukkia. :) Ajattelin itsekin jatkaa perinnettä.
Eikä nyt pelkkiä leikkokukkia ainoastaan - kasvatuslaatikossa valmistuu poimittaviksi ja kuivattaviksi sato kamomillasauniota. Ehdoton lempiyrttini talven yrttijuomiin, luonnon oma flunssalääke. <3

Kun ensimmäiset flunssan oireet alkavat kolotella, haudutan reilut 10 minuuttia kuivattuja kamomillasaunion kukkia, basilikan, timjamin ja oregano lehtiä. Saatan heittää joukkoon myös lusikallisen mustaherukan lehtiä. Lopuksi vielä iso lusikallinen hunajaa ja viltin alle hörppimään. Ainakin placebona toimii minulla! ;)
Ensi kesäksi käännämme tontille myös perunamaan, ja isäni jalanjälkiä seuraten aion kylvää penkkeihin myös auringonkukkia! :)

2 kommenttia:

  1. Oi oi kun oli samettiruusu hienon värinen. Sulla on niin runsaan näköiset nuo puutarhalaatikot, hyvin kasvaneet kaikki siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Ensimmäistä kertaa kylvin samettiruusua, mutta ei jää viimeiseksi! :) Kaunis kukka - vaikka ihan kukkapenkkiinkin! ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...